IZ EKSTREMA U EKSTREM

Zašto je toplinski val u Europi tako dugo trajao? Stručnjaci najavili i što nas čeka: 'Moguće su jake grmljavinske oluje'

Ičići: Kupači na gradskoj plaži
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
20.07.2024.
u 16:59

Očekuje se da će vrućine u mnogim mjestima konačno popustiti tijekom vikenda i sljedećeg tjedna. Međutim, moguće je da će toplinski val, nažalost, zamijeniti grmljavinska nevremena.

Gotovo dva tjedna trajao je toplinski val diljem Europe, stoga ne čudi što ljudi traže predah od visokih srpanjskih temperatura.  Ekstremne vrućine koje su ovog mjeseca pogodile mnoge južne i istočne europske zemlje djelomično su uzrokovane valom vrućeg zraka iz sjeverne Afrike.

Zbog ekstremnih vrućina u Italiji je preminulo više ljudi, a upozorenja na takve uvjete i dalje su na snazi ​​za zemlje od Portugala do Rumunjske i Cipra. Ipak, očekuje se da će vrućine u mnogim mjestima konačno popustiti tijekom vikenda i sljedećeg tjedna. Stručnjaci su komentirali kako i zašto je došlo do ovih vrućina.

"Sve to ima veze s prilično upornim vremenskim obrascima velikih razmjera. Južni i istočni dijelovi Europe bili su pod onim što nazivamo grebenom visokog tlaka, također poznatom kao toplinska kupola, u osnovi veliko područje visokog tlaka s dosta vrlo toplog zraka koji se ne kreće mnogo", objašnjava za Euronews Lars Lowinski, meteorolog u meteorološkoj službi Weather & Radar.

S druge strane, područja bliža Atlantiku imaju niži tlak, što donosi hladnije i promjenjivije vrijeme. Sjeverna Europa je pošteđena velikih vrućina zahvaljujući mlaznoj struji, brzom pojasu vjetra u višim slojevima atmosfere, koji razdvaja topla i hladna vremenska područja. "Tamo gdje se susreću dvije zračne mase - od južne Francuske i Alpa do baltičkih država - bilo je nekoliko ciklusa jake kiše i jakih grmljavinskih oluja s velikom tučom i jakim vjetrovima", dodaje Lowinski.

Temperature su bile oko 6-12 stupnjeva iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, što je raspirivalo šumske požare i zahtijevalo rekordnu potrošnju energije. Neka područja su usvojila posebne planove za grijanje, uključujući otvaranje klimatiziranih prostora i zabranu rada na otvorenom radi zaštite ljudi.

VEZANI ČLANCI:

Neuobičajeno toplo vrijeme će se nastaviti još nekoliko dana, prema Weather & Radaru, s temperaturama ponovo na 35-40 stupnjeva Celzijusa u mjestima kao što su Srbija, Italija, Albanija, Grčka, Rumunjska i Bugarska. No, dobra je vijest da je najgore od ove ekstremne vrućine sada iza nas, kaže Lowinski, a trend za nedjelju i sljedeći tjedan ukazuje na postupni pad temperatura koje će više sličiti vremenskim uvjetima za ovo doba godine. "Ovaj prodor hladnijeg i svježeg zraka početkom sljedećeg tjedna također bi mogao izazvati jake oluje s grmljavinom, posebno širom Balkana", kaže on.

No, predviđanje toplinskih valova - posebice njihovog intenziteta i trajanja - ostaje izazov, a stručnjaci nisu sigurni što nas čeka u ostatku ljeta. Međutim, viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys kaže da je malo vjerojatno da ćemo vidjeti ponavljanje ovotjedne vrućine.

Za Lowinskog je veći izazov komuniciranje rizika koji dolaze s dugotrajnim toplinskim valovima. "Ekstremne, a ponekad i rekordne, temperature koje smo vidjeli u proteklih nekoliko dana također su jasan pokazatelj da klimatske promjene pogoršavaju ove vrućine", kaže on i zaključuje: "Topinski valovi sada imaju tendenciju biti intenzivniji, a to uključuje i noćne temperature. Prenošenje tog rizika i kako pripremiti ljude, životinje i infrastrukturu (mislimo na klimatizaciju i dodatno opterećenje na električnim mrežama, na primjer) postaje sve važnije", poručio je.

FOTO Snažne kiše izbijale šahtove, rušile stabla: Pogledajte posljedice nevremena

Ičići: Kupači na gradskoj plaži
1/78

Komentara 4

UK
ukrajina
19:18 20.07.2024.

Izmišljate, nekada su vrućine bile pa dva do tri mjeseca samo nekako zdravije, normalne vrućine !

ŠI
Šipak
18:15 20.07.2024.

Civilizacija je razvila mnoga tehnološka dostignuća ali eto baš nisu ništa uspjeli u vezi klime na planetu.ili jesu pa elite to iskorištavaju za svoje ciljeve

Avatar Tombstone
Tombstone
22:53 20.07.2024.

Kao I svakog ljeta. Bar to smo ucili u osnovnoj skoli u zemljipisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije