sukob ispod stola

Zašto Milanović želi smanjiti ovlasti predsjedniku Josipoviću?

'22.10.2012., Zagreb - Predsjednik Vlade Zoran Milanovic i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic dali su izjavu u Uredu predsjednika RH povodom nedavnih dogadjaja oko navodnih nezakonitih postu
'Goran Stanzl/PIXSELL'
20.01.2013.
u 15:35

Da bi sustav funkcionirao, predsjednik i premijer moraju biti jednojajčani blizanci, kaže Puhovski

Priče o potrebi mijenjanja ovlasti predsjednika RH, koje se posljednjih mjesec dana pojavljuju u medijima, rezultat su tinjajućeg sukoba dva čelna čovjeka u državi, predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića. Riječ je o sukobu taština, ali i o sukobu koji proizlazi iz političkog sustava u kojem predsjednik države i Vlada dijele neke izvršne ovlasti. Zaključak je to sugovornika s kojima smo razgovarali nakon što je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu Novom listu za priče o potrebi uvođenja čistog parlamentarnog sustava, u kojem bi predsjednika birao parlament i ovlasti bi mu bile smanjene, prozvao neke političke krugove čija se inicijativa “valjala ispod nekoliko stolova”.

Odgovor s Pantovčaka

Ured predsjednika je, kao odgovor na te inicijative, naručio istraživanje javnog mišljenja prema kojem je 53 posto ispitanika podržalo povećanje ovlasti predsjednika, što se tumači kao njegova poruka da mu se ne dira ovlasti.

– Još sam prije dvije godine rekao da će predsjednik Josipović žaliti za Jadrankom Kosor i da je nužno da dođe do sukoba s Milanovićem. Sustav u kojem njih dvojica dijele izvršnu vlast navodi ih na sukob jer on može funkcionirati samo ako su predsjednik i premijer jednojajčani blizanci ili apsolutno usklađeni – smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Dodaje kako se taj sukob prvi put moglo vidjeti kada je Milanović podržao Milorada Pupovca u njegovu sukobu s Josipovićem zbog obilježavanja Oluje. Puhovski naglašava kako Milanoviću Pupovac nije potreban za održavanje parlamentarne većine pa je on tim potezom jasno dao do znanja da se suprotstavio predsjedniku. Nada se kako eskalacije sukoba neće biti, a na pitanje što bi se moglo dogoditi ako ipak eskalira podsjetio je da zbog svojedobnog sukoba Mesić – Račan Hrvatska godinu dana nije imala šefove tajnih službi, što je pridonijelo današnjem lošem stanju u tim službama.

– Josipović od dolaska na Pantovčak razmišlja o povećanju ovlasti. Vjerojatno osjeća da ne može utjecati ni na što u vojsci i vanjskim poslovima. Razgovarao je o tome s bivšom HDZ-ovom vlasti, ali ni kod nje a ni kod današnje vlasti za promjene nije bilo nikakvih šansi – objašnjava nam izvor iz SDP-a koji dobro poznaje Josipovića i Milanovića te kaže kako je riječ i o sukobu taština.

Informacija da bi se predsjednika moglo birati u parlamentu, kaže naš izvor, poruka je Josipoviću – “Pazi što ti možemo napraviti!”.

Nema promjene Ustava

Naši se sugovornici slažu da mijenjanja predsjednikovih ovlasti neće biti, jer to ne odgovara ni jednoj političkoj opciji. Da se o tome ne razmišlja tvrdi i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.

– Da bi se mijenjale ovlasti predsjednika, treba promijeniti Ustav, a ja za takvo što nisam čuo – kaže Dragovan.

Dodaje da SDP nije u sukobu s predsjednikom države te da se stoga u stranci ne osjećaju prozvanima zbog njegovih izjava.

>> Građani: Josipoviću dajte ovlasti kao što je imao Tuđman

Ključne riječi

Komentara 107

RE
redgnom
18:31 20.01.2013.

Obadvojica zaslužuju prijevremenu penziju. idite u miru i neka sila bude uz vas drugovi. Nama ste nanijeli samo zlo i patnju. Podigli poreze, cijene plina, struje. Rasprodajete sve što je još ostalo i mi bi vam trebali vjerovati? Pa ne više drugovi. Odite u miru.

FI
firesteel
18:35 20.01.2013.

Pošto g. Milanović nema pojma što bi radio i što bi trebalo raditi on bi smanjivao ovlasti Predsjedniku države. Po tome se vidi kako tonemo sve dublje. Na žalost g. Mesić je imao puno više hrabrosti pa se hvatao u koštac sa svima. G. Josipović misli da biti Predsjednik države je isto kao pisati sinfoniju.Samo nama ne trebaju sinfonije. Nama trebaju radna mjesta, plaće, funkcionalan državni aparat.....

AB
abendblatt
16:08 20.01.2013.

Milanovicu je titula i polozaj Premijera udario u glavu, taj nikom nece dozvoliti bilo sto se njemu ne svidja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije