REAGIRANJA

Zašto nam kradete zarađene mirovine

05.01.2003.
u 00:00

Vlast zna da umirovljenici neće blokirati ceste, hrvati se sa specijalcima i spavati na Markovu trgu

Možete li zamisliti da ste s nekim odradili cijeli radni vijek, imali istu plaću, a sada imate mirovinu 800 ili 1000 kuna manju? Evo i konkretna primjera: dvije medicinske sestre otišle su u prijevremenu mirovinu, a odradile su 30 godina zajedno u istoj sobi, s istom plaćom, plaćale iste doprinose. Prva je otišla u mirovinu 1998. godine po starom zakonu s mirovinom oko 2000 kuna. Druga je umirovljena 2000. godine po novom zakonu i dobila je rješenje na 1177 kuna, no umjesto svoje mirovine dobila je najnižu od 1277,04 kune. To je samo jedan primjer od 170.000 umirovljenika koji su oštećeni novim zakonom. Oni koji su imali veću plaću i uplaćivali veće doprinose, sada imaju znatno manje mirovine.

Novi je zakon višestruko nepravedan i "nove" umirovljenike stavlja u neravnopravan položaj prema onima koji su umirovljeni do 31. prosinca 1998. Izmišljena je formula izračuna mirovina, a sve radi smanjenja mirovinske osnovice. Starosna dob za odlazak u mirovinu povećana je pet godina, a za izračun mirovine svake se godine povećava broj najpovoljnijih godina za tri godine, pa će od 2008. u izračun mirovina ulaziti plaće za cijeli radni vijek. Već tom odredbom mirovine su iz godine u godinu sve manje i manje, a uz to se za svaku godinu prijevremena odlaska mirovina umanjuje 3,6 posto u godini!

Sada se, pak, izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju predlaže umanjenje 4,08 posto u godini, što je za pet godina iznosi čak 20,4 posto. To umanjenje - znači trajan gubitak gotovo petine mirovine - traje do umirovljenikove smrti!

Pitam slatkorječiva ministra Vidovića, koji svima dijeli pamet, a razumije se i u ceste, i proračun i homoseksualne odnose, zašto je gluh na vapaje "novih" umirovljenika? Pitam premijera Ivicu Račana, gospodu iz Vlade i saborske zastupnike, ima li novi Zakon i sve ove odredbe ikakve veze s pravdom ili ustavnim načelima o socijalnoj jednakosti svih građana, odnosno umirovljenika? Zašto se i novim umirovljenicima nakon petogodišnje "kazne" zbog prijevremena umirovljenja ne odredi mirovina po službenoj dužnosti, bez umanjenja? Zašto nam kradete zarađene mirovine, zar samo zato što niste sposobni otkriti lopove u privatizaciji ili nestale milijarde u saniranim bankama? Opet potkradate mirovljenike jer znate da oni neće blokirati ceste, da se neće hrvati sa specijalcima i da neće spavati u vrećama na Markovu trgu. Niste Vi, gospodo, od naroda dobili mandat za donošenje ovakvih skandaloznih, neustavnih zakona!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije