Sporan izbor

Zašto nije prošao nijedan kandidat sveučilišta?

Aleksa Bjeliš
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.04.2014.
u 09:45

S rektorom se slaže i saborska oporba koja je preglasana na Odboru za obrazovanje i znanost, ali i SDP-ov Gvozden S. Flego

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš usprotivio se načinu izbora članova Nacionalnog vijeća za znanost, prozivajući saborske zastupnike da su se pri glasanju vodili kadrovskom kombinatorikom, a ne zakonom utvrđenim kriterijima. Sa svojim se primjedbama obratio i predsjedniku Sabora Josipu Leki, kojega moli da saborski Odbor za znanost ponovi glasanje.

Nejasni kriteriji izbora

Odbor je, naime, prošlog četvrtka tajnim glasanjem izabrao predsjednika i 16 članova Vijeća, no među tim članovima nema nijednog kandidata kojeg su predložili senati hrvatskih sveučilišta. Glasalo se dva puta, a na kraju su izabrani oni koji su imali najviše glasova, iako nisu imali potrebnu potporu polovice članova Odbora.

Rektor Bjeliš upozorava da Odbor nije ničim obrazložio izbor kandidata koje predlaže Saboru.

– Evidentno je i da prijedlog nije nastao primjenom zakonski utvrđenih kriterija nego kadrovskom kombinatorikom – piše Bjeliš podsjećajući da bi sastav Vijeća trebali činiti predstavnici više područja, a ne čine. Među 17 izabranih članova samo je jedna žena, a Bjeliš sumnja i da bi zbog izbora pojedinih članova moglo doći i do sukoba interesa.

– Rektorski kolegij sa žaljenjem konstatira da nakon jednogodišnje potpune blokade sustava znanosti zbog nezakonitog postupanja resornog ministarstva sustav i dalje neće imati kompetentno stručno tijelo – žali se Bjeliš.

Predsjednik saborskog Odbora IDS-ov Valter Boljunčić rekao nam je da još nije vidio rektorovo pismo, no da su članovi izabrani tajnim glasanjem pa se ne slaže s pričom o kadroviranju. S druge strane, SDP-ov član Odbora Gvozden Srećko Flego priznaje da nisu izabrani najbolji kandidati.

– Treba ponoviti glasanje i izabrati najbolje te pri tome voditi puno više računa o prijedlozima senata – tvrdi Flego koji ovdje očito ide mimo prijedloga svoje stranke.

Stranačka stega

I potpredsjednik Odbora, HDZ-ov Jasen Mesić podržava ovaj prijedlog jer vjeruje da je prijedlog mogao biti apsolutno bolji.

– Očito je stranačka stega prevladala pa nisu mogli biti izabrani kvalitetni kandidati – žali se Mesić te dodaje da je opozicija preglasana glasovima većine.

>> Dva dekana i dvije prorektorice u utrci za Bjeliševo mjesto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije