Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHOLOG KRIŽO KATINIĆ O MEĐULJUDSKIM ODNOSIMA

Zašto se ne razumijemo? Ne slušamo jedni druge, ne gledamo se, prisutni smo samo naizgled, a zapravo odsutni

storyeditor/2024-04-18/PXL_030124_108130245.jpg
25.04.2024.
u 06:49

Mi se ne razumijemo jer smo površni, lijeni, umišljeni "mogu ako… ja bih mogao ako bude to… htio bih kada bi..." Pokušajmo živjeti bez uvjetovanja. Rješenje je u činjenju, bez trgovine i uvjeta, galame i reflektora

Lako se složiti da smo "potopljeni" u različita nerazumijevanja; stariji ne shvaćaju ponašanja mlađih, podređeni nadređene, narod političare, muškarci žene – ma, gotovo svaki pojedinac osjeća da nije shvaćen u svojim namjerama, potrebama, stavovima, kao i drugim pitanjima... obično je netko drugi kriv za našu nesreću. No što ako se ne razumijemo jer smo umišljeni, jer se precjenjujemo, jer imamo osjećaj da nas stalno preskaču, da drugi ne shvaćaju naše vrijednosti? Zametnuto nerazumijevanje vodi u loš osjećaj, u povrijeđenost, povlačenje, u osjećaj izolacije ili manje vrijednosti, pa sve do potištenosti, samosažaljenja i potonuća u depresiju.

Nerazumijevanje u odnosima čiji je rezultat povrijeđenost izvori su većine sukoba među ljudima. A sukobi, nesporazumi ili pritajeno neprijateljstvo pratioci su života, jer su osjećaji prihvaćenosti i razumijevanja, na kraju važniji od samog uspjeha, napredovanja u poslu, materijalnoga blagostanje, društvenog statusa. Iako to znamo, olako zaboravljamo. Živimo kao da je sve tu, blizu, nadohvat ruke – samo jedan pokret i onda razumijemo svijet i ljude oko sebe – a istovremeno sve djeluje neizmjerno daleko, maglovito, neuhvatljivo. Kao da je za tako što prekasno…

Nažalost, živimo od pretpostavki o ljudima. A na osnovu pretpostavki lako donosimo zaključke. Ne slušamo jedni druge, ne gledamo se, prisutni smo samo naizgled, a zapravo odsutni. Stalno smo na granici, razmeđu svoga unutarnjeg svijeta, misli i iskustava, kao i vanjskoga svijeta u kojem smo pažnju razdijelili na tisuće sličica, podražaja, informacija i ne znamo što je privid, a što doista doživljaj. Cjeline odavno nema. Živimo kao da nam je dano obećanje da uvijek i sve mora biti dobro za nas, lako i bez bola. Zaboravljamo da nam život nije dao obećanja, ona nisu zajamčena ni pohranjena kod bilježnika.

POVEZANI ČLANCI:

Ne razumijemo se jer nas vode zamišljene, a ne potvrđene pretpostavke i činjenice. Nije nam jasno kakav bi život trebao biti, kakvi bi drugi trebali biti da se bolje osjećamo. Međutim, rijetko se i izdaleka pitamo kakvi smo mi sami, što dajemo drugima, onako iskreno i bez kalkulacije. (Kažemo; bio bih bolji kada bi drugi bili bolji i nitko da započne pozitivan lanac – makar na potpuno jednostavnoj razini.)

Iako može izgledati banalno, ne vjerujemo da se svijet može pokrenuti iz početka; da možemo ispočetka slušati i gledati i da makar neko vrijeme možemo izdržati uz drugoga, podnijeti drugoga i drukčijega. Kao da je nužno odmah pronaći i učiniti nešto veliko, spasonosno, odlučujuće. A drugima treba isto što i nama, mir, pouzdanje, prihvaćanje. Kao da smo spriječeni započeti drukčiji lanac iskrenosti bez zadrške, prihvaćanja drugoga bez onih brojnih ali. (Nažalost, svatko ima iskustvo koliko je lako pokvariti naše odnose, raspoloženja, susrete i onda živjeti pod tom sjenkom.)

FOTOGALERIJA Želite biti privlačniji drugima? Pratite ove savjete!

storyeditor/2024-04-18/PXL_030124_108130245.jpg
1/11

Čemu služe preporuke za bolje razumijevanje? Sigurno smanjenju sukoba, nesporazuma, osjećaja frustracije i neprihvaćenosti od okoline. Ne njegujmo dosegnute odnose; što smo bliži više smo nesmotreni i opušteni – previše toga se "podrazumijeva". Zanimljivo, koliko smo spremni oprostiti drugima, ali ne i najbližima. Za najbliže imamo najviše zahtjeve i najstrože kriterije… Opet za sebe zahtijevamo više nego smo spremni ponuditi drugima – to je gotovo skoro stopostotno pravilo i siguran put u nesporazume! Tražimo konkretne upute izvana kako bismo izbjegli nesporazume, riješili muku izravnih susreta. Tko će nam reći kako da nas drugi više prihvate, vole i poštuju? Od stručnjaka i savjetnika dobivamo općenite upute o strpljenju, uvažavanju, a ne što će biti kada se odnosi zakompliciraju.

Mi se ne razumijemo se jer smo površni, lijeni, umišljeni "mogu ako… ja bih mogao ako bude to… htio bih kada bi..." Pokušajmo živjeti bez uvjetovanja. Rješenje je u činjenju, bez trgovine i uvjeta, galame i reflektora… Dobro je primijetio indijski pjesnik R. Tagore; "Pogrešno tumačimo svijet i onda tvrdimo da nas razočarava.". Svaki nesporazum je naizgled nejasan, jer svaki ima svoj razlog, izvor, no mi nismo spremni potruditi se i protumačiti ga, osobito ako se tiče našeg ponašanja, ako smo i mi izvor i razlog nesporazuma i razočaranja. Živimo tako jer nam vrijeme treba "za druge važnije stvari…" A koje su to, pa toliko ih ima!

FOTOGALERIJA Vječna ljubav: Ovo su 3 znaka da vas partner bezuvjetno voli

storyeditor/2024-04-18/PXL_030124_108130245.jpg
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije