Optužbe iseljenika

Često pitanje ne sjeveru Izraela: Gdje je premijerov sin? Mladi rezervist uživa na suncu u Miamiju

Israeli soldier walks in an area near Israel's border with the Gaza Strip, in southern Israel
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
1/4
25.10.2023.
u 10:16

"Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje", rekao je za The Times izraelski dragovoljac

Putnički zrakoplovi koji polijeću iz gradova diljem svijeta već su danima puni Izraelaca koji se vraćaju u svoju zemlju kako bi je obranili od Hamasovaca. Dosad ih je, prema neslužbenim podacima, stiglo oko 360.000. No, među njima nije i rezervist Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera. Yair je već mjesecima na Floridi, u sunčanom Miamiju. I to mnogim izraelskim vojnicima smeta, toliko da su se javno oglasili.

"Naša braća, naši očevi i sinovi, svi oni idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje", rekao je za The Times izraelski dragovoljac. "Napuštaju svoj posao i obitelji kako bi zaštitili svoje obitelji kod kuće i zemlju", dodao je. "Yair uživa u Miami Beachu, dok sam ja na prvoj liniji bojišnice", požalio se.

Gdje je premijerov sin, pitanje je koje postavljaju dragovoljci raspoređeni na sjeveru Izraela. Yair Netanyahu rođen je 1991., piše se da je politički aktivist i voditelj podcasta. Najstariji je sin izraelskog premijera i njegove supruge Sare. Prema javno dostupnim podacima, diplomirao je kazališnu umjetnost na Visokoj školi za umjetnost u Jeruzalemu. Bio je direktor društvenih medija za Shurat HaDin, izraelsku nevladinu organizaciju koja pruža pravne usluge žrtvama terorističkih napada. Nakon što je završio službu u vojsci, ali ne u borbenom sektoru, već kao glasnogovornik, studirao je međunarodne odnose na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i stekao diplomu iz međunarodnih odnosa, a u Interdisciplinarnom centru u Herzliyi stekao je, prema Wikipediji, titulu magistra umjetnosti.

Norveški mediji su 2014. pisali da je u vezi sa Sandrom Leikanger, norveškom studenticom. Vijest je izazvala burne reakcije jer ona nije Židovka. Već iduće godine izlazio je s manekenkom Lee Levi iz Danske, studenticom židovskih korijena. Aktivan je na društvenim mrežama na kojima redovito brani svog oca.

POVEZANI ČLANCI:

Krajem 2017. Netanyahu je na Facebooku objavio "meme" koji političke protivnike svog oca prikazuje kao marionete koje kontrolira George Soros. Kasnije je obrisao objavu nakon burnih reakcija. U prosincu 2018. suspendiran je s Facebooka na 24 sata nakon objavljivanja antimuslimanskog sadržaja. U ožujku 2019. morao je otići iz nevladina Izraelskog pravnog centra jer je kritizirao predsjednika Reuvena Rivlina zbog njegovih napora oko arapsko-izraelskog suživota. Podržavao je desničarske nacionaliste. U lipnju 2019. sastao se, kako se pisalo, s Katrinom Pierson, višom savjetnicom za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa. Policiju je nazvao "Stasi" i "Gestapo" i govorio da su gori od mafije. U svibnju 2020. nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koristila je Netanyahuov citat u svojoj predizbornoj kampanji.

U studenome 2020. pokrenuo je svoj podcast pod nazivom "The Yair Netanyahu Show". Prvi gost bio mu je brazilski političar Eduardo Bolsonaro, sin brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. U siječnju 2018. izbio je skandal kada je procurila snimka Netanyahuova posjeta striptiz klubu u Tel Avivu 2015. godine, na kojoj se čuje kako razgovara sa striptizetama o plinskom ugovoru koji je potpisao njegov otac. Ispričao se i podnio tužbu protiv svog vozača koji je navodno snimao razgovor. Tužio je i aktivista izraelske Laburističke stranke koji je tvrdio da Netanyahu skriva milijune na računima u inozemstvu. Dobio je spor, ali neke sporove u kojima su ga tužili za klevetu je izgubio.

Komentara 25

DU
Deleted user
10:55 25.10.2023.

Smradovi su svagdje isti.

DU
Deleted user
11:06 25.10.2023.

Tak je plenković se školovao u Briselu dok su drugi ratovali za njega na frontu, danas je prvi u Vukovaru 18-tog on i njonja i milanče. Prave hrvatine.

ZP
Zabranjen pristup
15:34 25.10.2023.

Mozda ima anemiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije