NACIONALNI ZANOS

Zašto su i žene poludjele za nogometom

Navijačica
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/4
05.07.2018.
u 18:19

“Naši autsajderski komentari muškarcima mogu biti zanimljivi, potiču ih da nas nečemu pouče pa im je to prilika i da se osjećaju važno”

Uvriježilo se reći da je teško naći muškarca koji ne voli nogomet. No dok gledamo kako zbog uspjeha naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji raste nogometna euforija u zemlji, možda bi se doskora moglo usuditi reći i to da će postati teško naći i ženu koja ne voli nogomet.

U čemu je tajna? Zašto je ovih tjedana pred televizorima, u kafićima i na trgovima, ali i na letovima za Rusiju, gotovo podjednak broj – navijačica? Ne samo to, prijenosi iz Rusije postali su obiteljski događaji zbog kojih su u “kockicama” i tate, i mame i djeca.

Bijeg od stvarnosti

– Kod nas je nogomet oduvijek više muška stvar, ali sad je zaista primjetno da se u cijelu tu priču vezanu za nogomet sve više uključuju i žene. Čini mi se da ovo što se događa nije samo stvar nogometa, nego je u pitanju neki nacionalni zanos i ponos koji podjednako obuzima sve.

Navijačica
1/14

No, kako su ljubitelji nogometa puno češće muškarci, tako se njih od malena potiče da prate nogomet, oni o tom sportu puno znaju, pa i brže uviđaju da i u nogometu moraš biti inteligentan da bi bio uspješan. Kako mi žene, zbog nekih društvenih normi, od malena nismo uključene u taj sport niti se to od nas očekuje, onda mi o tome nemamo baš dovoljno znanja pa često imamo predrasude o nogometu i nogometašima.

Žene sad ipak u većoj mjeri otkrivaju da je nogomet puno više od “skupa frajera koji 90 minuta trče za loptom”.

Usto, ima nečeg i u onoj “kruha i igara” jer, kad su ljudi pod stresom, a kod nas su pod stresom podjednako svi, onda im štošta pomaže u bijegu od stvarnosti, a ovaj je bijeg idealan. Još kada vidimo da nam reprezentacija uspijeva, to nam izaziva dodatne pozitivne osjećaje. Svi mislimo “pa ima nešto u čemu smo ipak dobri” – kaže socijalna psihologinja Željka Kamenov osvrćući se i na to kako muškarci sad prihvaćaju ulazak žena u donedavno njihov nogometno-navijački teritorij.

– Iako postoje pojedine žene koje se u nogomet razumiju dobro, u prosjeku mi žene nismo toliko kompetentne za nogomet pa nas muškarci takvima i smatraju. Naši autsajderski komentari njima mogu biti zanimljivi, ali muškarce to može i potaknuti da nam nešto objasne, pouče nas, pa to njima onda može biti prilika da se u nečemu osjećaju važno jer u takvim situacijama mogu pokazati koliko znaju – objašnjava Kamenov kojoj spominjemo i onu predrasudu da “dok muškarci gledaju nogomet, žene peglaju kartice”.

Uzvraća nam detaljem iz Lisabona u kojem je nasuprot nogometnom stadionu najveći trgovački centar:

– Izlazi se na istoj stanici podzemne željeznice. Muškarci i djeca odlaze na stadion, a žene u trgovački centar. Znači, kao što nogometna euforija obuzima i muškarce i žene, pa i cijele obitelji, ima i žena koje koriste mušku euforiju nogometom da bi udovoljile nekim svojim zadovoljstvima.

Mnoge su stručnjakinje

Zanimljivim opaskama nadovezuje se i aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka:

– Kriv je stereotip da žene ne znaju ništa o nogometu. Znam desetke žena koje su oduvijek lude za nogometom, izvrsne su poznavateljice tog sporta i njima nije trebao neki dodatan poticaj da bi ih ovih dana obuzela euforija. Znam neke brakove u kojima su baš žene na nogomet “navukle” svoje muževe. A ova euforija pokazuje da žene ni u nogometu ne dopuštaju da ih se isključuje.

Ako se događa nešto u čemu muškarci žele sudjelovati i uživati, normalno se zapitati zašto u tome ne bi sudjelovale i uživale žene. Jednako kao što danas ima i muškaraca koje nogomet nikada nije zanimao niti će ih zanimati, a to ne znači da su oni manje muškarci.

Ipak, živcira me što se uvijek kada se izvještava o dobrom nogometu to veže uz fotografiju neke zgodne navijačice ili supruge nogometaša. Njih se uvijek stavlja u kontekst tek lijepog dijela publike. 

Seksi navijačica: Gole slike u javnost je pustio bivši dečko da mi se osveti

Navijačica
1/14

Komentara 6

HR
Hrvatska
18:21 05.07.2018.

Poludjela sam za nogometom jer mi svi doma to prate i jer igraju Lovren i Corluka haha ;)

DU
Deleted user
18:28 05.07.2018.

ahahaaa, da poludjele, nisu one poludjele za nogometom nego za nogometasima i njihovim novcima, racunaju da ce nekome od njih zapasti za oko i jer sponzoruse znaju da ce ih slikavat po stadionima pa i tako moze ispasti koja gaža.. 99% ovih sponzorusa sto su iz "ljubavi" sa "fudbalerima" ih nebi pogledalo, nebi im prislo u kaficu ili se javilo na cesti da su kojim slucajem green grocer-i ili butchery ili brick layer-i. pa pogledajte ih samo na sto 99% igraca lice. neki su doslovno ruzni ko vjestice a pogledajte koje zenske furaju. I onda se kao neupucena novinarka pita "Zašto su i žene poludjele za nogometom".

Avatar Idler 3
Idler 3
18:50 05.07.2018.

Razlog zakaj v Rusiji tekme gledaju skupaj i muški i ženski i djeca je taj kaj je ruska murja malke "grublja" pa kojekakšni borci za istinu i pravdu dobro promisle jel buju išli na tekme il ne !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije