SANKCIONIRANI 173 PUTA

Zastrašujuće brojke u Zadru: Od 28 nesreća s romobilom, 14 osoba ozlijeđeno, devet teško

Brodarica: Vozač romobila prevezen u bolnicu nakon sudara s osobnim automobilom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
16.10.2024.
u 15:12

Naime, vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Na području Grada Zadra policija  je u devet mjeseci 2024. godine evidentirala i temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirala 173 vozača osobnog prijevoznog sredstva – romobila. Od ukupnog broja prekršaja evidentirano je 155 prekršaja zbog nenošenja zaštitne kacige, 11 prekršaja nepropisnog kretanja po kolniku te 7 prekršaja prijevoza više od jedne osobe na osobnom prijevoznom sredstvu/romobilu.

U navedenom vremenu dogodilo se 28 prometnih nesreća u kojima su sudjelovale osobe na osobnim prijevoznim sredstvima-romobilima, od čega 14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U 14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, devet osoba je zadobilo teže te je pet osoba zadobilo lake tjelesne ozljede - izvjestili su na upit Večernjeg lista iz zadarske policije o nesrećama i prometnim prekršajima vozača romobila u Zadru u prvih devet mjeseci.

- Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima 14 godina, a nošenje zaštitne kacige obavezno. Također, na osobnim se prijevoznim sredstvima smije prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba!). Jedno se pravilo odnosi i na obvezu nošenja reflektirajućeg odjevnog predmeta i osvjetljavanja vozila tijekom noći i u slučajevima smanjene vidljivosti.

Zakonskim odredbama definirane su površine kojima se smiju kretati vozila kategorije osobna prijevozna sredstva. Naime, vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometapod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

VEZANI ČLANCI: 

Iznimno, kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa (bilo da navedene površine nisu izgrađene, označene ili se ne mogu koristiti i sl.) osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom krećući se što bliže desnom rubu kolnika. Za prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom  predviđena je novčana kazna u iznosu od 60 eura. Osobna prijevozna sredstva ne smiju se kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila - istakli su među ostalim iz policije.

>>> FOTO Teška nesreća u Zapruđu

Brodarica: Vozač romobila prevezen u bolnicu nakon sudara s osobnim automobilom
1/26
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije