SNJEŽNO NEVRIJEME

Zatvorene škole u cetinskom kraju

16.01.2002.
u 00:00

* Većina drniških sela bez kruha * U Dalmaciji gust snijeg, a u noći s ponedjeljka na utorak zabijeljela je i Istra

Zbog snijega koji gotovo neprekidno pada više od 24 sata u Sinju i cetinskom kraju jučer nije bilo nastave u osnovnim i srednjim školama. Snijega u pojedinim dijelovima ima od 30 do 40, a mjestimice i više od 50 centimetara, što nije zabilježeno 15 godina. Prometovalo se uz česte zastoje. Ekipe sinjske Nadcestarije zatražile su pomoć drugih nadcestarija. Gust snijeg već drugi dan pada u drniškom kraju pa se, zbog 20-ak centimetara snijega, prometuje uz velike zastoje. Najkritičnije je na lokalnim petropoljskim prometnicama te u Zagori i Promini. Zbog snježne blokade zagorskih sela jučer nije bilo nastave u unešićkoj osnovnoj školi te njezinu područnom odjelu u Mirlović Zagori. U središnjoj drniškoj školi i okolnim odjelima te srednjoj školi nastava je počela, ali je u 10 sati prekinuta. Zbog neprohodnih cesta u većinu drniških sela jučer prijepodne nije stigao kruh, a kasnila je i pošta.

Na zadarskom području jučer je padao gust snijeg, kao i na nekim otocima. Zadrani, a većina ih nema zimsku opremu za vozila, automobilima su slijetali s cesta, kao i vozači u Tustici, Poličniku i Škabrnji. Samo od 10 do 14 sati dogodilo se dvadesetak prometnih nesreća. Gust snijeg od ponedjeljka ujutro neprestano je padao u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije. Jučer se od Sinja do Splita putovalo i četiri sata. Od Dicma do Dugopolja cesta je bila blokirana tegljačima. Snijeg je pao i na Braču i na Jadranskoj turističkoj cesti, od Mimica do Brela. U snijegu su u Dalmatinskoj zagori ostali "zarobljeni" neki autobusi. Krčki je most bio zatvoren za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicom i motocikle, a trajekti su plovili redovito. Snijeg je u noći s ponedjeljka na utorak padao i u Istri, a jučer ponovno u Puli.

Snijeg je jučer i dalje padao ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske, u Gorskom kotaru i Lici. Od podneva lanci su bili obvezni za kamione i prikoličare na svim većim cestama: na Ličkoj magistrali od Drežničkog Selišta, preko Korenice i Gračaca do Knina, na cesti Korenica - Gospić - Karlobag, na Jadranskoj turističkoj cesti između Senja i Marije Magdalene južno od Karlobaga. Jučer u 13 sati policija je u Borju kamione bez lanaca isljučivala iz prometa. Unatoč 25 centimetara snijega, sve su ceste u karlovačkom prometnom čvorištu bile otvorene za sve kategorije vozila. Na graničnim prijelazima nije bilo duljih čekanja. Vlakovi su jučer prijepodne kasnili u prosjeku 20 minuta, a autobusi su iz Dalmacije u Zagreb stizali s dvadesetak minuta kašnjenja. Zračni promet bio je redovit. Zagrebačka Klinika za traumatologiju jučer prijepodne primila je desetak građana s prijelomima i drugim ozljedama (prekjučer ih se javilo 40). U noći s ponedjeljka na utorak zagrebačke prometnice čistila je 91 ekipa. (R. I.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije