BURNE REAKCIJE

Zaziva se Guterresova ostavka, izraelski ministar ga upitao: 'U kojem to svijetu živite?'

U.N. Security Council holds a quarterly open debate on the Middle East in New York
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
1/17
24.10.2023.
u 21:59

Guterres je u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kritizirao Izrael zbog nemilosrdnih zračnih napada na Gazu, koji su pokrenuti u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa na Izrael prije više od dva tjedna

“Gospodine glavni tajniče, u kojem to svijetu živite", upitao je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen prije nego što je otkazao sastanak s Antonijem Guterresom koji je osudio "jasna kršenja" humanitarnog zakona u Gazi. “Bez sumnje, to nije naš svijet", dodao je Cohen pred Vijećem sigurnosti UN-a, opisujući "brutalni masakr" Hamasa u Izraelu 7. listopada.

"Kako možete dogovarati prekid vatre s nekim tko se zakleo da će ubiti i uništiti samu vašu egzistenciju", pitao je misleći na zahtjev za "trenutnim humanitarnim prekidom vatre" koji je ponovno zatražio Guterres.

U ovim okolnostima "odlučio sam otkazati svoj sastanak s glavnim tajnikom", rekao je Cohen novinarima nešto kasnije. Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan otišao je korak dalje pozivajući Guterresa na ostavku.

VIDEO Snimke izraelskih zračnih napada na Hamasove pozicije u Gazi

Glasnogovornik Guterresa rekao je da će se glavni tajnik poslijepodne sastati s predstavnicima obitelji taoca u Gazi, pred predstavnicima izraelske misije pri u UN-u, no ne i s Elijem Cohenom kao što je ranije planirano. Guterres je u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kritizirao Izrael zbog nemilosrdnih zračnih napada na Gazu, koji su pokrenuti u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa na Izrael prije više od dva tjedna.

Nakon terorističkih napada 7. listopada, Izrael je govorio palestinskim civilima da se evakuiraju na jug Pojasa Gaze, što se smatra najavom kopnene invazije na enklavu.

"Zaštititi civile ne znači narediti da se više od milijun ljudi evakuira na jug, gdje nema skloništa, nema hrane, nema vode, nema lijekova ni goriva, a zatim nastaviti bombardirati sam jug", rekao je Guterres. 

VEZANI ČLANCI:

Očito se obraćajući Hamasu, islamističkoj skupini koja kontrolira Gazu, šef UN-a osudio je korištenje civila kao živih štitova, što se smatra ratnim zločinom. "Duboko sam zabrinut zbog očitih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi. Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", rekao je. 

Guterres je ponovio oštru osudu napada Hamasa na Izrael i rekao da za to nema opravdanja. Rekao je da legitimne "pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa". "A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", istaknuo je.

Komentara 7

Avatar Zmija
Zmija
19:33 25.10.2023.

Sloboda Izraelu, smrt zivotinjama! Zivotinje i teroristi su oni koji napadaju iz cista mira, zivotinje i teroristi su oni koji kidnapiraju djecu.

Avatar El Indio
El Indio
00:21 25.10.2023.

Navrdeda : "blablabla blablabla...." Koliko si "vaspitan" tamo nikad nije bilo zidova sve do 1948. jeljte...

Avatar Navrdeda
Navrdeda
00:09 25.10.2023.

El Indio .....U "svetu" terora komsijo..... Upravu si komšija. Teror traje od 1948. Od kako su Izraelci počeli masovno da se naseljavaju u državu Palestinu . Je oni druge narode smatraju životinjana. I mene i tebe smatraju životinjama .Tako pišeivotinjama .Tako piše u njihovom "jevanđelu" .. “Najboljem jeretiku uzmi život, samo ako možeš” (Tr. Aboda. S. f. 62.2. I Ven.Soph. 13.3.9).... “Slobodno je ubiti onoga koji čivutsku vjeru poriče” (Tr. pes.f. 122.2).... “Ko proliva krv onih, koji nisu Čivuti, vele rabini, Bogu žrtvu prinosi” (8Falk. Schim. f. 247.3; Bemid. b.r.p. 21. f .229.3).... “Zapovijed “ne ubi” znači i važi samo za Čivute, a ne za nevjernike.” (“Orao” Majmonides.fad. ch. 4.1.f.47.1); “jer ko ubije jednu čivutsku dušu, veli Talmud, tom se računa, kao da je sav svijet poubijao, a ko održi jednu Čivutsku dušu, taj je učinio djelo, kao da je cio svijet održao” (Tr. Sanh. F. 37.1).....Super je to , što podržavaš narod , koji tebe smatra nedostojnim čoveku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije