drama na odjelu za dijalizu u splitu

Zbog HIV-a na testiranju pacijent i medicinska sestra

dijaliza
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
11.01.2015.
u 09:38

Prema protokolu, liječnici su pacijenta testirali na hepatitis C i B te na AIDS te odmah priključili na dijalizator kako bi mu spasili život

Već duže od tjedan dana na odjelu za dijalizu splitske bolnice traje prava drama. Kako doznaje 24sata, prošle subote hitna je pomoć zaprimila sredovječnog muškarca sa bradikardijom, stanjem u kojemu srce kuca manje od 60 otkucaja u sekundi, što je posljedica povišene razine kalija, pa je hitno upućen na dijalizu.

Prema protokolu, liječnici su pacijenta testirali na hepatitis C i B te na AIDS te odmah priključili na dijalizator kako bi mu spasili život. Rezultati testova na hepatitis koji su gotovi odmah pokazali su negativan rezultat, no šok je uslijedio kada je, nekoliko sati nakon završetka dijalize, stigao nalaz testa na AIDS. Pacijent je bio pozitivan, a neposredno nakon njega na dijalizator je bio priključen drugi bubrežni bolesnik! - otkriva 24sata.

Također, jedna medicinska sestra je sada na preventivnim lijekovima protiv HIV-a. Ona je naime zaraženom pacijentu krv vadila bez zaštitnih rukavica ne znajući da je pred njom prijenosnik opasne bolesti. Još nekoliko dana biti će potrebno kako bi se doznalo jeli itko zaražen neodgovornim ponašanjem pacijenta koji je zatajio svoje zdravstveno stanje.

Rezultati prvih testova na HIV kod Splićanina koji je bio priključen na aparat nakon toga su negativni, ali za pouzdani rezultat biti će potrebno pričekati i rezultate drugih, ponovljenih testova. To znači još nekoliko dana žestoke neizvjesnosti za ovog pacijenta. Na sreću, vjerojatnost da je zaražen je prilično mala. - Dijalizatori se između dvije dijalize ispiru i čiste dezinfekcijskim tekućinama. Ovakvi slučajevi su neuobičajeni, ali, ukoliko su provedene sve standardne mjere pri održavanju i uporabi dijalizatora, vjerojatnost da je preko uređaja prenesena zaraza je prilično mala, manja od jedan posto, kaže za Večernji list liječnik dr.Danijel Prpić.

>>Svjetla na Zagrepčanki govore - 1.12. Dan je borbe protiv AIDS-a

>>U Plivi rade na novom lijeku protiv AIDS-a 
i shizofrenije

Komentara 15

NV
novo vriijeme
10:20 11.01.2015.

To samo govori o kvaliteti naših bolnica, ako je KBC pun profesora takav kakvi su tek ostali. Izjava bolnice je smušena, hitno su ga morali staviti na dijalizator bez da čekaju test na HIV zbog povišenog kalija? A čemu služiuži test , da kasnije znamo tko je sve zaradio HIV.

JE
jellyfish
10:37 11.01.2015.

Nevjerojatno! Ako je tocno da nisu sterilizirali instrument prije prikljucivanja drugog bolesnika, onda su krivi lijecnici. To je jednostavno nedopustivo. Ni u jednoj zemlji bolesnik s HIVom vam ne treba otkriti njegov ili njen status. A bolesnik u nekim slucajevima i ne zna da je zarazen jer se antitijela pojave tek nakon tri tjedna. Ovo je ogroman propust lijecnika.

PL
Placid
10:29 11.01.2015.

A u SAD-u su ukinuli zabranu davanja krvi homoseksualcima. Bit će uskoro epidemija AIDS-a. Nisu svi moralni i etični, zato nas ponekad trebaju štititi zakoni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije