Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna smrt

Zbog kuge evakuirali dio Kirgistana i uveli karantenu

miš
Ivica Galović/PIXSELL
27.08.2013.
u 21:20

Akciju je pokrenula smrt 14-godišnjaka kod kojeg liječnici nisu na vrijeme prepoznali rijetku bolest koju prenose glodavci

Iako zvuči kao vijest iz srednjeg vijeka, ona to nije – 14-godišnjak iz Kirgistana preminuo je od kuge. Boleština koja je u nekoliko valova pandemije od 14. do 18. stoljeća odnijela 75 milijuna života, od toga najmanje 25 milijuna u Europi, još nije potpuno nestala. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se u svijetu prijavi od 400, kao lani, do dvije tisuće zaraženih, no broj oboljelih je i veći.

Temir Isakunov obolio je bubonske kuge, nazvane po otečenim limfnim čvorovima ispod pazuha (bubon), iste one koja je u Europi nosila upečatljiv naziv \"crna smrt\". Liječnici smatraju da je zaražen nakon što ga je ugrizla buha i prenijela mu bakteriju Yersinia pestis. Kuga je primarno bolest glodavaca, a na ljude se prenosi najčešće ugrizom buhe.

No sama činjenica da je bolest izuzetno rijetka često je kobna za pacijenta. Liječnici nenavikli na pojavu te bolesti, prve simptome pripisuju drugim, češćim bolestima.

Stoga ni preminuli 14-godišnjak nije na vrijeme dobio pravilnu terapiju antibioticima koja bi vrlo vjerojatno zaustavila razvoj bolesti, a tek nakon smrti liječnici su napravili testove i uvidjeli s čim imaju posla. Poduzete su mjere karantene – baš kao i kad su nedavno u rutinskoj kontroli šumskih životinja u Kaliforniji našli oboljelu vjevericu. Na sreću, dječak je živio u zabačenom planinskom kraju na sjeveroistoku države, daleko od naselja s gušćom populacijom, no svejedno je evakuirano okolno područje. Više od dvije tisuće ljudi testira se na kugu, a dopremljene su i veće količine antibiotika.

Na cestama su postavljene kontrole prilaza nultoj točci, onoj gdje je obolio prvi pacijent. Prijevoz stoke i ostalih životinja pod strogim je nadzorom. Timovi sanitaraca poslani su u taj kraj kako bi uništili potencijalno zaražene životinje. Susjedni Kazahstan na tom je potezu uveo strožu kontrolu na granici kako bi spriječio prijenos bolesti.

Ovo je prvi slučaj u 30 godina da se kuga pojavljuje u Kirgistanu. Puno je češća u Africi gdje se bilježi 90 posto svih svjetskih slučajeva zaraze. Najveća je incidencija na Madagaskaru i u Kongu.

>> U znak prosvjeda 1300 zatvorenika u Kirgistanu zašilo usne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije