PREOKRET NAKON REAKCIJE POLICIJE

Zbog naljepnica 'za dom spremni' na autu dobio 700 eura kazne: 'Obući ću majicu HOS-a i idem na kavicu u kafić'

Anto Đapić i kazna zbog oznaka HOS-a
Pixsell/Facebook/Anto Đapić
26.08.2024.
u 13:12

Prema njegovu mišljenju, kazna od 700 eura koju je policajac izrekao neosnovana je i nepravda prema ljudima koji su možda bili ili su povezani s HOS-om. Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da reagira.

Bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić objavio je na svom Facebook profilu da je jedan policajac iz Policijske uprave karlovačke navodno kaznio hrvatskog državljanina jer je u svom autu imao tri naljepnice HOS-a s ustaškim pozdravom "za dom spremni". "Upravo sam primio presliku sramotne kazne", počeo je Đapić.

Piše dalje ratni načelnik HOS-a da je ovaj postupak policajca "kršenje zakona", posebno Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Po njegovu mišljenju, kazna od 700 eura koju je policajac izrekao neosnovana je i nepravda prema ljudima koji su možda bili ili su povezani s HOS-om. 

Ova vladajuća većina ne prestaje s verbalnim deliktom, ugrožavanjem slobode govora i napadom na znakovlje postrojbe...

Objavljuje Miro BuljNedjelja, 25. kolovoza 2024.

Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da reagira. "Napominjem ministru Božinoviću da u Republici Hrvatskoj djeluju i Udruge dragovoljaca HOS-a, pri čemu naglašavam kako Savez udruga dragovoljaca HOS-a ima registriran i grb udruge s integralnom ratnom oznakom HOS-a. Upravo stoga je ovaj čin policajca eklatantno kršenje zakona."

"Sličan primjer imali smo kada je policija pokušala kazniti čovjeka jer je istaknuo hrvatski barjak s prvim bijelim poljem na povijesnom grbu. Smatram ovaj incident vrlo štetnim i pozivam ministra Božinovića za ozbiljnim reagiranjem jer su ovdje prekoračene ovlasti koje ima policija", napisao je, nakon čega je slikovito opisao koliko ga je cijela situacija isfrustrirala.

VEZANI ČLANCI:

"Idući korak bi mogao biti ulazak u privatne kuće i stanove i kažnjavanje ljudi zbog posjedovanja oznaka, odora i barjaka HOS-a. Ja ću sada obući majicu HOS-a i idem na kavicu u lokalni kafić, možda naiđe policajac i 'rebne' mi kaznu od 700 eura kao ratnom načelniku HOS-a i brigadiru Hrvatske vojske. Za dom spremni", zaključio je.

Na Đapićevu objavu stigao je odgovor iz PU karlovačke te su rekli kako je sporni nalog stavljen izvan snage.

"Izdali su ga policijski službenici Policijske postaje Slunj 23. kolovoza budući da su utvrdili da na javnom mjestu na osobnom vozilu ima istaknute tri naljepnice čime su smatrali da je 62-godišnjak počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. S obzirom na naknadno utvrđeno i činjenicu da isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja, sporni nalog je rješenjem stavljen izvan snage", poručili su iz PU karlovačke.

Obavijestili su da se kriminalističko istraživanje na temelju prethodno zaprimljene prijave građanina nastavlja. Žele utvrditi jesu li postojala ili još postoje druga obilježja na vozilu kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja.

FOTO Veličanstveni prizori iz Dugopolja! Marko Perković Thompson bacio publiku u trans

Anto Đapić i kazna zbog oznaka HOS-a
1/83
Ključne riječi

Komentara 72

EJ
ejStef
13:44 26.08.2024.

Čudno kako nikada nema policajca blizu kada divlja ekipa sa zastavama bivše Juge ili CCCP-a... Zapravo ima, ali "čuvaju" dotične.

Avatar Jopa
Jopa
14:03 26.08.2024.

Abolirani milicajac napisao kaznu...

SN
snowpiercer
15:02 26.08.2024.

Oznake HOS i s tim ZDS su zakonske! Dobar odvjetnik će to riješiti u roku keks.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije