Oštetili građane

Zbog neplaćenih pet kuna za sat parkiranja morao platiti čak 500

parkiraliste
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.02.2012.
u 12:27

Državni inspektorat utvrdio je da iznos stvarnih troškova za izdavanje dnevne parkirne karte karlovačka tvrtka naplaćuje po vlastitoj odluci

Zbog neplaćenih pet kuna sada moram platiti pet stotina. E, pa neću dok ne dobijem za platiti pet tisuća kuna – ironično komentira Željko Graša situaciju u kojoj se našao nakon što nije platio novi sat parkiranja u Karlovcu.

Optužni prijedlog

To da netko zbog toga što nije pet kuna platio parking na kraju mora platiti oko pet stotina kuna Državni inspektorat naziva neravnotežom u iznosu koji bi potrošač trebao platiti i iznosa za koji se tereti. Isto tijelo je po prijavi Regionalne zaklade za zaštitu potrošača izvršilo nadzor u Parkingu, koncesionaru za nadzor, čuvanje i naplatu parkirališta na javnim površinama u Karlovcu. Ta tvrtka mora oštećenima vratiti 59.780 kuna od 1. listopada do 20. prosinca 2012. protupravno naplaćenih troškova izdavanja dnevne parkirne karte. Objasnimo, čim vozač parkira, potpisao je ugovor po kojem mora platiti sat parkiranja. Ako to ne učini, plaća cjelodnevnu kartu od sto kuna. No, naplaćivalo se i 40 kuna za izdavanje dnevne parkirne karte.

 – Parking za to nije pribavio suglasnost gradonačelnika niti je mogućnost obračunavanja i naplaćivanja tog iznosa predviđena nadležnom odlukom Grada. Iznos stvarnih troškova za izdavanje dnevne parkirne karte Parking naplaćuje po vlastitoj odluci, a da takvu naplatu kao prodajni uvjet nije javno objavio i učinio dostupnim potrošačima – kaže gospodarska inspektorica Jasminka Špišić-Pievac.

Protiv Parkinga i odgovorne osobe podnesen je Prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog nepridržavanja utvrđene maloprodajne cijene i prodajnih uvjeta, ali i zbog nedostavljanja traženih podataka potrebnih za obavljanje inspekcijskog nadzora.

 – Prestali smo naplaćivati 40 kuna opomena, a o prekršajnoj prijavi ne znam ništa, jer su mi inspektori rekli da sam surađivao – kaže vlasnik Parkinga Davorin Zlatić.

Najavljuje žalbu i poštivanje konačnog stava inspekcije.

Karlovački koncesionar je angažirao tvrtku Autus ulaganja alfa za posredovanje u naplati potraživanja, što čini uz pomoć Odvjetničkog društva Rabar i Visković. Ako se ne plati cjelodnevna karta, prva opomena plaća se 317 kuna, a druga i svaka sljedeća 449,50 kuna.

 Rade i odvjetnici

 – Ako je odvjetničko društvo sklopilo ugovor s Autus ulaganjem alfa, troškove opomene mora platiti onaj tko ju je naručio – smatra predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

 Direktor Autusa ulaganja alfa Tin Čandrlić ističe da je ta tvrtka ovlaštena poduzimati sve za namirenje potraživanja.

 – Od neplatiša se potražuje plaćanje samo odvjetničkih troškova, što je zakonito i uobičajeno. Odvjetnik je angažiran jer neplatiše ignoriraju opomenu koju im šalje Parking. Odvjetničko društvo opomene naplaćuje sukladno Odvjetničkoj tarifi – kaže Čandrić i dodaje da inspekcija nije pronašla nepravilnosti u radu njegove tvrtke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije