Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE STUDIJE

Zbog ove aminokiseline možda živimo dulje, a ionako već utječe na ove procese u našem tijelu

storyeditor/2023-06-15/PXL_DPA_100320_28368947.jpg
21.06.2023.
u 19:15

Studije ukazuju na utjecaj taurina na razne aspekte zdravlja, uključujući imunitet, zdravlje kostiju i funkcionalnost živčanog sustava

Nakon što je u časopisu “Science” objavljena studija o utjecaju manjka taurina na životni vijek, o tome su se raspisali vodeći svjetski mediji, od CNN-a do The New York Timesa. Iako se radilo samo o istraživanju na miševima, majmunima i crvima. Odnosno, taj redoviti sastojak energetskih napitaka, koji kao samostalni preparat možete pronaći u trgovinama sportske prehrane, prema spomenutom istraživanju, omogućio je zdravstvene koristi kod te tri životinjske vrste. Prema ispitivanjima koja je provelo više američkih institucija, zaključeno je da ostarjeli miševi, majmuni i crvi žive dulje i zdravije ako im se daje veća količina taurina, organske aminokiseline koja je povezana i s drugim procesima u tijelu u kontekstu zdravlja, odnosno da količina taurina pada kako te životinje stare, a da se nadoknadom tog gubitka suplementima može usporiti razvoj zdravstvenih problema koji se pojavljuju u poznijoj dobi. Znanstvenici ističu i da je sasvim točno da na starost utječu i brojni drugi čimbenici, a trenutačno nema saznanja može li se to zaključiti i za ljude. No, ovo bi mogla biti dobra polazna točka.

- Nadamo se multicentričnom, multinacionalnom kliničkom ispitivanju kod ljudi - rekao je suautor studije Vijay Yadav za časopis “Nature”, znanstvenik genetičar na newyorškom Columbia University i tamošnjem fakultetu Vagelos. Dakako, nije prvi put da neka skupina znanstvenika istražuje mogućnosti usporavanja zdravstvenih problema koji dolaze s godinama. Skupina koju Yadav vodi istraživala je također promjene u razinama nekih kemikalija u krvi koje se povezuje sa starenjem, a u to bi spadali metaboliti, hormoni i mikronutrijenti. Od svih tih kemikalija odabrali su pomnije istražiti utjecaj taurina jer su i prijašnje studije ukazivale na to da postoji povezanost s raznim aspektima životinjskog i ljudskog zdravlja, uključujući i imunitet, zdravlje kostiju i funkcionalnost živčanog sustava. U ovom su istraživanju mjerili koncentraciju taurina u krvi miševa, majmuna i crvi te pronašli da razina taurina pada s dobi. Pokazalo se da 15-godišnji majmuni imaju 85 posto manje taurina od petogodišnjih. Nije odmah bilo jasno ima li taj pad ulogu u starenju ili je jednostavno njegov rezultat. Ali, kada je miševima davan dodatak taurina, njihova se životna dob povećala za otprilike 12 posto kod ženki i 10 posto kod mužjaka, u usporedbi sa životinjama iz kontrolne grupe kojima nije davan dodatak taurina. Miševi koji su dobili taurin postali su puno zdraviji, vratili su snagu i izdržljivost mišiča. Ženkama su se smanjila ponašanja povezana s depresijom i tjeskobom te im je ojačao imuni sustav. Zanimljiv je, očito, bio i utjecaj taurina na crve, konkretno na Caenorhabditis elegans, koji su nakon dobivanja taurina živjeli dulje te su bili prosječno zdraviji od onih u kontrolnoj grupi. Isto je bilo i s rhesus majmunima, uz to što su izgubili na težini, zgusnule su im se kosti te je primijećeno smanjenje oštećenja jetre. I to se sve uklapa u dosadašnje zaključke da taurin doista štiti stanice i utječe na njihovo preživljavanje.

VEZANI ČLANCI:

Diana Gluhak Spajić, mag. nutr., kaže kako ovo istraživanje baca novo svjetlo na taurin i svrstalo ga je iz općenite metaboličke molekule koja je vezana primarno uz žuč, zdravlje srca i imunitet, u sasvim novu, danas vrlo atraktivnu kategoriju, a to je anti-age.

- U tekstu se raspravlja o mehanizmima kojima taurin utječe na stanične funkcije kako bi se produljio životni vijek. Istraživači su proveli analizu RNK -sekvencioniranja na stanicama kosti s nedostatkom taurina i kontrolnim stanicama kosti koje imaju taurin kako bi odgovorili na to pitanje. Studija se usredotočila baš na stanice kosti jer one imaju transporter taurina nazvan Slc6a6, a njegov nedostatak oštećuje diferencijaciju i funkciju stanica. Zato ga je lakše pratiti u kostima nego u nekim drugim tkivima u organizmu. Analiza je otkrila da je identificirano nekoliko bioloških funkcija povezanih s mehanizmima starenja, kada nam nedostaje taurin, a to uključuje funkciju telomera, oksidativni stres, funkciju imunološkog sustava, translaciju proteina i održavanje matičnih stanica. Analiza je također identificirala značajne promjene u šest genskih potpisa povezanih sa starenjem. Rezultati pokazuju da nedostatak taurina stvara transkriptomski problem povezan sa starenjem u stanicama, što sugerira da taurin igra ulogu u staničnim funkcijama koje utječu na zdrav životni vijek. Ovo je vrlo velika i značajna stvar u svijetu znanosti jer procesi koji su vezani uz taurin neizostavni su u procesu starenja - objašnjava nutricionistica upućujući i na drugu studiju koja je otkrila da taurin ima pozitivne učinke na koštanu masu, za što se smatra da je djelomično posljedica njegovih citoprotektivnih učinaka na osteoblaste, gdje je istraživanje pokazalo da taurin također štiti osteocite od stanične smrti prouzročene reaktivnim spojevima kisika.

- U prenesenom značenju, taurin je djelovao kao antioksidans, što je opet velika stvar. Sve u svemu, čini se da taurin ima pozitivne učinke na stanične funkcije povezane sa zdravim životnim vijekom i zdravljem kostiju. Utječe na ekspresiju gena, regulira mehanizme povezane sa starenjem i štiti osteocite od oksidativnog stresa, potencijalno pridonoseći ukupnom održavanju zdravlja stanica i kostura, govori mag. Gluhak Spajić. Taurin je, kaže, aminokiselina široko rasprostranjena u životinjskim tkivima.

- Glavni je sastojak žuči i može se naći u debelom crijevu, čineći do 0,1% ukupne ljudske tjelesne težine. Taurin ima različite biološke uloge u tijelu, uključujući konjugaciju žučnih kiselina, antioksidaciju, osmoregulaciju, stabilizaciju membrane i modulaciju signalizacije kalcija, neophodan je za rad srčanožilnog sustava, za razvoj i funkciju skeletnih mišića, mrežnice i središnjeg živčanog sustava te se dodaje formulama za dojenčad, dodacima prehrani i energetskim pićima zbog zanimljivih svojstava. Neki istraživači i zdravstveni radnici vjeruju da bi taurin mogao imati potencijalne koristi u liječenju stanja kao što su epilepsija i dijabetes. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se te tvrdnje potvrdile - zaključuje Gluhak Spajić.

Pet dokazanih učinaka taurina na naš organizam

 1. Promiče zdrav metabolizam:

Taurin igra vitalnu ulogu u metabolizmu i probavi pomažući jetri u stvaranju žučnih soli, koje pomažu u razgradnji masnih kiselina u crijevima. Žučne soli također doprinose razgradnji kolesterola, čineći taurin bitnim za metabolizam kolesterola ali utječe i na smanjenje krvnog tlaka (doi: 10.7570/jomes21088).

2. Štiti oči:

Taurin je najzastupljenija aminokiselina u mrežnici oka i otkriveno je da pomaže u zaštiti od degeneracije mrežnice. Studije pokazuju da smanjene razine taurina mogu doprinijeti poremećajima oka kao što su glaukom i dijabetička retinopatija. Suplementacija taurina pokazala se kao potencijal za liječenje ovih stanja, iako su potrebna daljnja klinička ispitivanja (doi: 10.1016/j.preteyeres.2014.03.001.).

3. Štiti srce:

Taurin ima zaštitnu ulogu u zdravlju srca. Pomaže u regulaciji razine kalcija u srčanim stanicama, podržava razvoj srčanožilnog sustava i povezuje se s manjim rizikom od kardiomiopatije, značajnog faktora rizika za zatajenje srca. Suplementacija taurina pokazala je korisne učinke na rad srca, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli njegovi mehanizmi (https://doi.org/10.4062/biomolther.2017.251).

4. Podržava živčani sustav:

Taurin je koncentriran u mozgu i utvrđeno je da igra ulogu u razvoju mozga i prevenciji abnormalnosti pri rođenju. Uključen je u stabilizaciju staničnih membrana, prilagođavanje razine kalcija unutar stanica i djeluje kao neurotransmiter u središnjem živčanom sustavu. Neka istraživanja su pokazala da može djelovati kao neurotransmiter. Suplementacija taurina pokazala je potencijalnu korist u liječenju stanja kao što je epilepsija, no potrebna su daljnja istraživanja (doi: 10.1186/1423-0127-17-S1-S1).

5. Poboljšava imunološku funkciju:

Taurin je prisutan u bijelim krvnim stanicama, koje su dio imunološkog sustava. Pomaže u regulaciji volumena tjelesnih stanica i ima antioksidativna svojstva koja štite stanice od oštećenja, primarno povezanih s raumatoidnim artritisom. Dok su istraživanja u tijeku, neke studije sugeriraju da taurin može imati pozitivan učinak na imunološko zdravlje (doi: 10.1007/s00726-012-1361-4).

Prirodni izvori taurina u hrani uključuju razne životinjske proizvode i nusproizvode. Evo nekoliko primjera: 
Školjke: Školjke imaju najveći sadržaj taurina, posebno jakobove kapice. Bilo da ih kuhate ili jedete sirove, 100 grama jakobovih kapica može sadržavati do 827 miligrama taurina. Najbolje ih je pronaći na lokalnoj ribarnici.
Tuna. Bilo da je dobivate svježu ili iz konzerve, tuna je izvrstan izvor taurina. Neke vrste, poput žutoperajne tune, (koja je odličan izvor i za djecu upravo jer je najmanje kontaminirana od svih tuna) sadrže do 964 miligrama na 100 grama.

Perad: tamno meso peradi, poput pilećih bataka, sadrži taurin. Porcija od 100g pečenih pilećih bataka sadrži oko 150 miligrama taurina, naspram bijelog pilećeg mesa koje u 100g ima samo 18 miligrama taurina.
Govedina: Crveno meso, poput govedine, dobar je izvor taurina. Porcija pečene govedine od 100g pečenog mesa sadrži približno 33 miligrama taurina.

Interesantno je za zapamtiti da kod ribe i peradi, uvijek birajte tamije meso jer je bogatija taurinom. S obzirom da se taurin nalazi u namirnicama životinjskog porijetla, za osobe koje slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu, trebali bi razmisliti o suplementima taurina. Primjerice, tipična američka prehrana osigurava 123-178 mg taurina dnevno, dok lakto-ovo vegetarijanska prehrana - koja uključuje i mliječne proizvode i jaja - osigurava samo oko 17 mg taurina dnevno. (DOI: 10.3949/ccjm.83a.15050).
 

 

VIDEO: Do nedjelje razgledajte Muzza tjedan znanosti

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije