Stvorili velike gužve

EK: Zbog sigurnosnih razloga ne možemo otkriti što su Slovenci rekli na sastanku o granicama

gužve, granica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
14.04.2017.
u 10:34

Komisija će nastaviti blisko surađivati sa zemljama članicama kako bi osigurala da se pravila primjenjuju na najbolji mogući način te da učinak na protok prometa bude izbjegnut

Zbog sigurnosnih razloga, Europska komisija neće otkrivati detalje o tome kakve su konkretno informacije o primjeni nove uredbe o sustavnim kontrolama koje stvaraju gužve na graničnim prijelazima dale pojedine zemlje članice EU na sastanku iza zatvorenih vrata u srijedu u Bruxellesu. 

– Komisija će nastaviti blisko surađivati sa zemljama članicama kako bi osigurala da se pravila primjenjuju na najbolji mogući način te da učinak na protok prometa bude izbjegnut, a da pritom ne bude kompromitirana razina sigurnosti – rekla je glasnogovornica EK u današnjoj izjavi o ovom problemu, koji se počeo pojavljivati na praktički svim hrvatskim granicama već prošlog vikenda, a ponavlja se i ovog, uskrsnog vikenda. 

Nova europska uredba, koja je stupila na snagu prije tjedan dana, obvezuje države članice da sustavno provjeravaju putne isprave građana EU u bazama podataka, za što je potrebno skenirati svaku putovnicu ili osobnu iskaznicu.

Prije toga granični policajci nisu smjeli sustavno skenirati svakog građanina EU, nego su samo vizualno pregledali putne isprave, što je trajalo puno kraće. Državljani trećih zemalja koje nisu članice EU i ranije su, a to se nije promijenilo novom uredbom, morali biti “skenirani” u bazama podataka.

No gužve na graničnim prijelazima sada se stvaraju za sve, i državljane i nedržavljane EU, jer sustavne kontrole državljana EU oduzimaju mnogo više vremena nego prije kada nisu bile obvezne. 

Nova uredba dopušta mogućnost da države članice, na temelju pisane procjene rizika koju moraju poslati svima u EU, privremeno prijeđu sa sustavnih na ciljane provjere državljana EU u situacijama kad sustavne provjere izazivaju velike gužve. 

Ciljane provjere u tom slučaju znače da se ne skenira svaka putna isprava svakog državljanina EU, nego, kao i prije stupanja nove uredbe na snagu, da se samo vizualno pogleda svaka putna isprava, a da se skeniraju samo one koje pobuđuju neku sumnju. 

No gužve koje se počinju stvarati i drugog vikenda od stupanja na snagu nove uredbe pokazuju da nije beš svima jasno kako se primjenjuju ta pravila o prelasku sa sustavnih na ciljane provjere u cilju smanjenja gužvi.

O tome se raspravljalo na sastanku u srijedu u Bruxellesu. Novi takav sastanak, ali opet iza zatvorenih vrata i opet s detaljima koji zbog sigurnosti nisu uvijek za javnost, predviđen je za 28. travnja u Bruxellesu.

Nova uredba uvedena je s ciljem jačanja sigurnosti nakon što se pokazalo da državljani EU koji imaju potencijalne terorističke namjere mogu zloupotrebljavati raniju uredbu koja nije obvezivala na skeniranje svih putovnica u bazama podataka traženih ili sumnjivih osoba.

Ranije su takvi potencijalni sumnjivci, koji putuju s putnim isprava EU, imali veće šanse da neometano prelaze granice nego što to imaju sada, s novom uredbom koja propisuje sustavne provjere.

>> Kolona pred Breganom, na ulaz u Hrvatsku čeka se pet sati

>> Slovenija kaže da je od početka upozoravala na posljedice provedbe novih schengenskih pravila

Komentara 29

DU
Deleted user
10:54 14.04.2017.

Slovenci treniraju strogoću prema Hrvatskoj.U planu im je sjebati naš turizam jer nisu uspjeli u nakani za teran,maslinovo ulje i pršut.Oni kontroliraju ulaz u Hrvatsku a ne ulaz u EU.. Dakako da naši šute i skidaju gaće pred njima..

Avatar ivo587
ivo587
11:38 14.04.2017.

eu je nakaradna tvorevina u koju smo nasilno ugurani od hrvatskih političara a na referendum je izašao mali broj koji nije važeći jer se mijenjao ustav da bi se snizio prag.

ŠO
Šokac1
12:17 14.04.2017.

Odgovornost je na hrvatskim političarima (ne mislim na sadašnje, jer su zatekli stanje kakvo je), našim "europarlamentarcima" a poglavito na još nezamijenjenom diplomatskom kadru što Hrvatska još nije u schengenskom graničnom režimu. Onda bi nedvojbeno sve bilo lakše i jednostavnije. Ako se ne varam, schengenska granica morala je biti uspostavljena još 2016. Zašto nije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije