RATNI ZLOČIN

Zbog ubojstva civila i paleža kuća ukupno 18 godina zatvora

pero đermanović
Tomislav Miletić/PIXSELL
08.11.2011.
u 16:32

Đermanovića i D. Čavića teretilo se da su kao pripadnici paravojnih postrojbi vojske tzv. SAO Krajine 1991. ubili hrvatskog civila Vladimira Letića iz Stublja kraj Hrvatske Kostajnice.

– Ja znam što je istina i to ću tvrditi dok sam živ – uz težak uzdah kazao je Pero Đermanović nakon što je čuo presudu kojom ga je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića nepravomoćno osudilo na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima te paljenja dviju kuća. Istom presudom Dubravko Čavić nepravomoćno je u odsutnosti osuđen na sedam godina zatvora, dok je Ljubiša Čavić nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog paleža kuća.

Đermanovića i D. Čavića teretilo se da su kao pripadnici paravojnih postrojbi vojske tzv. SAO Krajine 1991. ubili hrvatskog civila Vladimira Letića iz Stublja kraj Hrvatske Kostajnice. Prema optužnici, sredinom listopada 1991. Letića su vezali žicom te ga odvezli u zapovjedništvo u Gornji Hrastovac gdje su ga zlostavljali. Sljedeći su ga dan odvezli u njegovo selo Stubalj, gdje im je morao pokazati u kojim kućama ima oružja. Nakon toga su ga, po optužnici, odvezli u šumu, gdje su ga kundacima i nogama pretukli i polomili mu noge, a zatim ubili s više hitaca.

Đermanović je na sud doveden u lisičinama, a objavu presude popratilo je njegovo čuđenje.

– Tijekom postupka dokazano je da ste učinili to za što vas se tereti. Više je svjedoka vidjelo kako vi, Letić i još jedan pripadnik parapostrojbi Letića stavljate u automobil i odvozite u šumu. U toj je šumi on kasnije ubijen. Nije bitno tko je od vas pucao jer ste vi supočinitelj – kazao je među ostalim sudac u obrazloženju.

Riječ je inače o ponovljenom suđenju jer je Vrhovni sud ukinuo lanjsku presudu Županijskog suda u Sisku kojom je Đermanović osuđen na 11 godina zatvora, Dubravko Čavić na devet, a Ljubiša Čavić na dvije godine zatvora. Od te presude sisačkog suda potvrđena je jedino kazna Ljubanu Bradariću, koji je osuđen na godinu dana zatvora jer je pucao iz puške i zastrašivao preostalo hrvatsko stanovništvo u Stublju.

Komentara 7

MI
Mirel
17:14 08.11.2011.

Hr, sudovi nisu nikakvi sudovi, nikoje pravo oni ne provode. Četnike sa svjedocima za ubistvo tih ljudi, nekažnjavaju, i ako kazne minimalnom kaznom, u SRbiji bi više ovi odmetnici debili kazne zatvora. U HR, pobijo ljude na brutalan način i tako malo kazne da dobije, ma treba ima svima trojici po 40 god. zatvora.

UT
utvara73
22:31 08.11.2011.

o su osobe koje su prije rata bile socijalno i duševno ugrožene a po genetskoj strani nikad nisu ni bili radnici nego probisvjeti i ovaj rat im je pao kao sjekira u med tako da sve svoje traume iz djetinjstva mogu iskaliti na nečijoj imovini i nemoćnima

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
17:13 08.11.2011.

Ma pogledajte samo to umilo i skrušeno lišsce, zar bi ono počinilo ovakva zvjerstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije