Sjednica Vlade

Žele smanjiti prava MOL-u u Ini, ali neće ograničavati stjecanje udjela

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.06.2011.
u 13:00

Ranije najavljeno ograničavanje stjecanja vlasničkog udjela, o čijim se izmjenama govorilo, Vlada ipak neće staviti na dnevni red.

Ugovor o međusobnim odnosima dioničara u Ini, odnosno Vlade i MOL-a mogao bi ići u ponovnu izmjenu, zaključeno je Vladinom odlukom o davanju suglasnosti za vođenje pregovora oko izmjene ugovora donesenom na sjednici Vlade. Pisani zahtjev za pokretanje postupka pregovora podnijet će Ministarstvo gospodarstva. Ugovor je potpisan u srpnju 2003. godine, a prve izmjene i dopune bile su u siječnju 2009. godine.

Kako je naveo ministar gospodarstva Đuro Popijač, cilj pregovaračkog postupka je osiguranje učinkovitije realizacije ciljeva iz ugovora, a prije svega zadržavanje i jačanje zaštite nacionalne energetske stabilnosti te poboljšanje poslovanja Ine i njezine tržišne pozicije u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i jadranskoj regiji.

Na ovaj će se način u stvari smanjiti prava MOL-a u Ini. No ranije najavljeno ograničavanje stjecanja vlasničkog udjela, o čijim se izmjenama govorilo, Vlada ipak neće staviti na dnevni red.

Vlada je na sjednici odlučila da se 23. kolovoza proglasi spomen-danom Europskog sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Za Brijune Rivijera uskoro će se raspisati natječaj za koncesiju, odnosno za razvojni program na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina – Monumenti. Planira se između ostalog otvoriti 1850 kreveta i luke nautičkog turizma, a prije objave natječaja potrebna je i prethodna suglasnost županije te gradova Vodnjana, Pule i Fažane.

Vlada je predložila za poduzetnike dugo očekivani zakon o potvrđivanju odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s EU kojim se mijenja protokol 4. Konkretno, domaći poduzetnici koji su ugrađivali proizvode iz drugih zemalja nisu imali pravo na carinsku povlasticu, odnosno nultu stopu carine.
– Primjerice, domaći tekstilci koji uvoze inpute iz Turske nisu mogli taj proizvod u EU izvoziti kao domaći proizvod. Također se to nije odnosilo na ribu koja se prerađivala u Albaniji – rekla je ministrica financija Martina Dalić. A izmjenom ovoga zakona to će se promijeniti.

Premijerka Jadranka Kosor pohvalila se izuzetno dobrim gospodarskim pokazateljima za travanj pa je tako izvoz na godišnjoj razini rastao za 36,3 posto, a u odnosu na ožujak 46,2 posto. Industrijska proizvodnja rasla je 2,7 posto, trgovina na malo 6,7 posto, a turizam 22 posto.

Nacrtom prijedloga zakona o sudovima za mladež Vlada između ostalog predlaže da obvezna obrana maloljetnika nije ovisna o težini kaznenog djela, a branitelj maloljetnika može biti samo odvjetnik. Zatim, predviđena je obveza hitnog postupanja u svim predmetima za kaznena djela, a kao sankcije predviđaju se odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosne mjere. Za razliku od važećeg zakona pravilo je da se maloljetnika smješta u ustanovu zatvorenog, zavodskog tipa, a ne u istražni zatvor. Novina je i odredba kojom se određuje obvezno ispitivanje maloljetnika kao prve dokazne radnje u postupku, a maloljetnici će se moći ispitati kod kuće, zbog smanjenog stresa, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ključne riječi

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
13:13 02.06.2011.

Sjednica Vlade Predlažu izmjenu ugovora o odnosima između Vlade i MOL-a, bit če toga još kao u priči sa EU-om kada se vidi u praksi da smo samo gubitnici-pušači u praksi sa tima pametnima... Dali če Mol= EU pristati naa lošije ugovore i zašto bi teško je povjerovati !!!

MM
Mladen Miletić
13:18 02.06.2011.

Arbitražnog sporazuma i rješenja za granično pitanje sa Slovenijom.Pahorima je OK - Radosni smo vrištimo od sreče što nam dolazi Sveti Otac s porukama nade i ljubavi, nikako i seksa. Ponosni smo na kršćanske korijene; da smo okorijeli vjernici katolici i identitet koji ćemo čuvati ( iod lopova iz okoline ) kada budemo i dio EU. bla bla bla bla...

IM
imra
19:38 02.06.2011.

ovi očevidno nemaju pojma kaj rade i kaj hoće. vrte se ko piškor u loncu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije