STRUČNJACI OCJENJUJU

Što otkrivaju njihovi nastupi: Zelenski iskreno zabrinut, Putin napet jer laže

Zelenski Putin
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/5
27.02.2022.
u 08:27

Dvoje vrsnih hrvatskih komunikologa, Smiljana Leinert-Novosel i Danijel Labaš, analizirali su verbalnu i neverbalnu komunikaciju ukrajinskog i ruskog predsjednika

”Mnogo je lažnih informacija koje govore da sam naredio ukrajinskoj vojsci da se preda. Dakle, slušajte - ja sam ovdje. Ne polažemo oružje, zaštitit ćemo svoju zemlju. Naše oružje je naša istina, to je naša država, to su naša djeca i mi ćemo ih zaštititi!”, poručio je jučer ujutro na Twitteru i Facebooku prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski u još jednoj u nizu poruka koje je sam snimao, mobitelom iz ruke na ulici u središtu Kijeva. Rekao je da je odbio ponudu SAD-a za evakuaciju iz glavnoga grada u čijim se predgrađima vode borbe, nakon čega se nasmiješio i poželio svima dobro jutro.

Sam snima poruke, bira za pozadinu važne i simbolične zgrade u Kijevu, a ako nema suradnika, na snimkama je sam, vojske na njima nema. Time Zelenski šalje poruku da je “samo jedan od Ukrajinaca” i da će dijeliti njihovu sudbinu. A shvatio je i da je posebno bitno zadržati Kijev, te stanovnicima daje i osobni primjer ostanka u gradu.

Drugi dio poruka Zelenskog su one službenije, manje osobne, koje vjerojatno postavlja netko od osoblja, i u kojima obavještava javnost o kontaktima sa svjetskim čelnicima, pregovorima o dostavi vojne i druge pomoći.

One zajedno su, smatraju naši komunikolozi, iznimno dobra reakcija na rat i krizu koje Zelenski vjerojatno nikad ni u primislima nije mogao zamisliti.

- On je sada, u kriznom vremenu, puno bolji komunikator nego što je to bio na samom početku dolaska na vlast. Tada je bilo sumnji kako će jedan glumac zapravo voditi državu i sve što je on govorio nije bilo interpretirano dovoljno ozbiljno. Danas vrlo moderno, pametno i konstruktivno komunicira. Njegova je glavna ideja pokazati da je s ljudima, da je među njima, da nikamo ne ide, da ostaje uz njih. Dakle, daje im sigurnost, daje im nadu i pri tome još komunicira s ciljem da obavijesti što više svjetsku javnost kakva je situacija u Ukrajini - kazuje naša istaknuta komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel.

S njom se slaže i komunikolog Danijel Labaš koji smatra da predsjedniku Ukrajine sada pomaže i njegovo iskustvo u medijskom nastupu.

- Glumac je i sigurno u tom javnom nastupu zna na koji način se nešto može iskoristiti, no bitno je za ovu situaciju što on svoje riječi potvrđuje i djelom. To je bitno u politici, i naročito u ovakvim situacijama. On to jako dobro radi ovih dana i time što nije napustio Kijev, ali i time što se nije okružio vojskom. Ako je vojska oko vas, tjelohranitelji, onda ipak sebe stavljate u prvi plan, pokazujete time da ste posebni, drukčiji od ostalih ljudi. A ovako je Zelenski samo jedan od njih - kazuje Labaš te ističe da, za razliku od Zelenskog, posljednjih nekoliko javnih nastupa ruskog predsjednika Putina otkrivaju svu njegovu napetost.

- Ovih dana djeluje vrlo napeto i nisam siguran ne skrivaju li se iza toga neke stvari. Kad lažete ljudima, skrivate nešto, pokušavate raditi to što Putin sada radi, kontrolirati svoju neverbalnu komunikaciju - dodaje Labaš.

Za razliku od Zelenskog, Putin i ne pokušava biti samo jedan od Rusa.

- Po nastupu se vidi - on je sad taj koji zna što radi, koji će provesti sve što želi i ostvariti cilj, a taj krajnji cilj zna samo on. Drugim riječima, on je iznad svih, on je moćan, on je pri tome itekako inteligentan i dobar strateg, ali što to znači za ljude – da gotovo nimalo ne sudjeluju u događajima, da su samo promatrači. Vojska tako i funkcionira, ali gledano s pozicije svijeta, Putina se sve više doživljava kao usamljenog, izdvojenog - smatra Leinert Novosel.

Simpatije svijeta, i zbog ovakva dva tipa komuniciranja, na strani su Zelenskog.

- Komunikacijski gledano, Zelenski vodi u odnosu na Putina, što se tiče nas koji iz daljine to promatramo. Mislim da on ima sve simpatije na svojoj strani, i zbog takvog nastupa i zbog toga što je spreman riskirati i život, ali ne želi napustiti svoju domovinu - zaključuje Labaš.

VIDEO Teške borbe kod Ivankivog, sjeverozapadno od Kijeva

Komentara 45

Avatar apokalipsa
apokalipsa
10:34 27.02.2022.

Mjesecima pišem da je Putin lažov i poremećen lik a vi mi brišete komentare . Eto ipak sam u pravu . Sad možete pobrisati i ovo .

Avatar Caroline
Caroline
10:15 27.02.2022.

Naravno da laže, inače bi Ukrajinci pokazali da se zapravo smatraju Rusima koji su jedva dočekali da ih Putin oslobodi od nacističkog režima Zelenskog, dočekavši ruske tenkove sa cvijećem a ne zaustavljajući ih i golim rukama i stajući u redove za mobilizaciju.

ZM
zmaček
09:45 27.02.2022.

Karte su podijeljene, a mi unutar Europe smo dobili najgori set. Kakvog će dugoročnog,a i kratkoročnog sigurnosnog efekta imati približavanje nuklearnih velesila R. K. i S.K. Po nas ničeg dobro dok SAD u takva polarizacija odgovara. Biti u lošim odnosimaa sa susjedima, te državama čiji će BDP uskoro prelaziti pola BDP a čitavog svijeta ne može biti dobro ni za trgovinu. Stari kontinent sa svima sveučilištima i modernim dostignućima je dopustio da ih predstavlja šaka birokrata koji nisu očito svijesti da nam rade veliku štetu. Kolijevka demokracije i slobode si ne može priuštiti da ima dvostruka mjerila u 21. stoljeću. Djeca su djeca, bila ona na zapadu ili istoku Ukrajine, Njemačkoj ili Siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije