Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OLIMPIJSKO PRIMIRJE'

Zelenski odbacio ideju francuskog predsjednika o miru: 'Emmanuele, ne vjerujemo u to'

Exclusive - Emmanuel Macron Meets Volodymyr Zelenskyy - Paris
Foto: Blondet Eliot/ABACA/ABACA
1/3
18.05.2024.
u 07:54

Macron je kazao da želi "učiniti sve" da za vrijeme Olimpijskih igara u cijelom svijetu vlada olimpijsko primirje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u petak u intervjuu za agenciju France presse da odbacuje ideju o "primirju" u ratu s Rusijom za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu za čime je izrazio želju francuski predsjednik Emmanuel Macron. "Rekao sam: Emmanuele, ne vjerujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Prije svega, ne vjerujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, (...) reci mi Emmanuel, rekao sam, tko jamči da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na naš teritorij,” ispričao je Zelenskij.

"Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju", dodao je. Nekoliko sati ranije, ruski predsjednik koji je otputovao u Kinu implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Macron je kazao da želi "učiniti sve" da za vrijeme Olimpijskih igara u cijelom svijetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsjednik Xi Jinping dao podršku početkom svibnja. Xi i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, nisu koliko se zna razgovarali o toj temi.

VEZANI ČLANCI:

U intervjuu AFP-u Zelenski je također kazao da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev. "Nemaju snage za veliku ofenzivu na glavni grad kao što su učinili na početku invazije", rekao je Zelenski, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkiv na sjeveroistoku glavni ciljevi Kremlja. Ukrajinski je predsjednik naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu protuzračnih sustava za obranu koji su joj potrebni i treba još 120 do 130 borbenih zrakoplova F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u zraku. Kazao je također kako bi želio da i Kina na neki način sudjeluje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švicarska organizira u lipnju, bez Rusije.

"Želio bih vidjeti Kinu uključenu u mirovni samit", rekao je. "Globalni igrači" poput Kine "imaju utjecaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati računati s tim", dodao je Zelenski.

 

GALERIJA Posljedice ruskog napada na ukrajinski Harkiv
Exclusive - Emmanuel Macron Meets Volodymyr Zelenskyy - Paris
1/8

Komentara 6

SE
Serengeti
10:24 18.05.2024.

Zelenski je imao priliku za primirje odmah na početku rata u pregovorima koje je vodio bivši Izraelski premijer Naftali Benet. Ukrajinci su dobili toliko dobar sporazum da je pregovarački tim otvorio šampanjac kao što nam kaže tadašnji prvi savjetnik predsjednika Zelenskog - Arestovich. Naftali Benet je rekao da zapad nije želio taj mir. Željeli su rat, rat su dobili. Što se mene tiče to je njih izbor i njihova stvar, ali onda ruku dalje od naših novaca. Zašto bi mi plaćali to što Ukrajinci žele ratovati?

MA
Maestro88
11:59 18.05.2024.

Tako je gospodine Zelensky. Vodite Ukrajinu iz pobjede u pobjedu do konačnog poraza. Bravo.

LU
Luftbalons
11:22 18.05.2024.

Smiješno je da imamo kao i uvijek komentar zelenog Goebelsa, a drugu stranu nikad. Nije istina kako navodi VL da je Putin uopće spomenuto, a još manje da nisu na olimpijadi "zbog invazije". Ovdje je samo želja Macrončića za samo reklamom. Jasno je da o primirju može pregovarati isključivo SSAD sa Rusijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije