U KIJEVU

Zelenski pred šefovima diplomacije EU: Ukrajinska pobjeda ovisi o suradnji s vama

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky remets des décorations aux soldats et aux familles de soldats morts, lors de la "Journée des Défenseurs de l'Ukraine" à Kiev
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
1/3
02.10.2023.
u 16:50

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o suradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu. Zelenski je također istaknuo važnost "obrambene potpore" za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz proračuna potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je Zelenskij u izjavi ministrima. "Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe", dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

POVEZANI ČLANCI:

Stalno su potrebni novi koraci u obrani i diplomaciji, politici i integraciji, gospodarstvu i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju "aktivnost u obrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života". "Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sustavi protuzračne obrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote", rekao je.

"Potrebno nam je više ovakvih sustava - posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror", poručio je ZelenskI.

>> VIDEO Ukrajina je pristala uvjetno povući tužbu Svjetske trgovinske organizacije protiv Poljske, Slovačke i Mađarske

Komentara 16

MA
Maksimiliano
18:03 02.10.2023.

diči cijenu prehrambenih proizvoda za još 200% energenata 150% pa će biti za rakete zelenom kokainku ...

ST
Stvarnost
06:36 03.10.2023.

U novinama sve manje o Ukraini sta nam to govori ?

Avatar povjesnicar
povjesnicar
21:33 02.10.2023.

El Indio ili wolf_cro2.... Pitam se koliko to nikova imaš ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije