RAT U EUROPI

Proruski čelnik Donecka: 'Iza ubojstva Dugine stoji Ukrajina'; Savjetnik Zelenskog: 'Nismo kriminalna država'

Rescuer helps a woman to be evacuated from a residential building damaged by a Russian missile strike in Voznesensk
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.08.2022.
u 20:03

“Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerojatno puno boli”, rekao je Volodimir Zelenski

Danas je 179. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska raketa u subotu je pogodila naseljeno područje ukrajinskog grada nedaleko od nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, ozlijedivši 12 civila i pojačavši strahove od nuklearne nesreće tijekom rata u Ukrajini.

Dronom je napadnut glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu nitko nije stradao, rekao je guverner toga grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev. "Bespilotna letjelica je pogođena točno iznad zgrade glavnog stožera flote, pala je na krov i zapalila se", napisao je Razvožajev na Telegramu. U izgredu "nije bilo veće štete" ni ranjenih, dodao je prebacivši odgovornost za napad na ukrajinske snage.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

VIDEO Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Tijek događaja: 

20:03 - Američki, francuski, njemački i britanski čelnik pozvali su u nedjelju na "suzdržanost" glede ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, koju je zaposjela ruska vojska.

Predsjednici Joe Biden i Emmanuel Macron, kancelar Olaf Scholz i premijer Boris Johnson koji su razgovarali telefonom, zatražili su u toj prigodi i da se onamo "čim prije" pošalje inspekcijska misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je Scholzov glasnogovornik.

Sve žešće borbe oko te elektrane na jugu Ukrajine - dvije zaraćene strane međusobno se optužuju za napade - potiču strah od moguće nuklearne katastrofe koja bi bila gora od Černobilske.

U petak je iz ureda francuskog predsjednika rečeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da inspektori IAEA-e dođu u inspekcijski posjet elektrani.

Četvorica zapadnih čelnika su se u svojim razgovorima u nedjelju dogovorili i da će "nastaviti pružati potporu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije".

16:25 - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je odbacio ideju o produženju rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana kako bi se uštedjelo na plinu, kazavši da bi to uštedjelo najviše 2 posto tog energenta. 

Ta ušteda nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije u kojoj postoji konsenzus, rekao je Habeck tijekom razgovora s građanima, na dan otvorenih vrata vlade. 

Preostale elektrane trebale bi se zatvoriti do kraja godine, u skladu sa zakonom koji je donijela vlada kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima 2011. godine.  ''Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, to bi bila pogrešna odluka'', smatra Habeck. 

Dodao je kako je eventualno otvoren za ideju produžetka rada nuklearke u Bavarskoj ako se to pokaže nužnim za stabilnost i opskrbu električnom energijom na zimu. Njemačka će provesti testiranje svoje mreže u narednim tjednima. 

Bavarska, važan motor njemačkog gospodarstva, ovisna je o elektranama na plin te ima nekoliko termoelektrana na ugljen i nedovoljno vjetrenjača. 

14:10 - Čelnik proruskih separatista u Donecku, ne navodeći dokaze, optužio je „teroriste ukrajinskog režima“ za pokušaj „likvidacije Aleksandra Dugina“, nakon što je kći ruskog filozofa poginula u eksploziji automobila kod Moskve. Denis Pušilin na Telegramu je kazao kako će Darija Dugin ostati zapamćena kao „prava ruska cura“. 

BBC prenosi da je eksplozivna naprava bila pričvršćena na vozilo ispod vozačkog sjedala.

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubojstvu Dugine, novinarke i politologinje. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti što se dogodilo, a pritom razmatraju „sve verzije“. Vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. TASS prenosi kako je vozilo bilo njegovo te da je on s kćeri prisustvovao na festivalu izvan Moskve. 


12:05 - Savjetnik Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak kazao je kako Ukrajina nema nikakve veze s ubojstvom kćeri Aleksandra Dugina, ideologa ruskog rata.

- Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država - rekao je.


12:02 - Posljednjih tjedana u Jadransko su more ušla tri ruska broda - razarač Admiral Tributs (783), obavještajni brod Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231) te krstarica Varyag (011), navodi Itamilradar te dodaje kako su trenutno ruske jedinice napustile Jadran i kako plove Jonskim morem. 

>> OPŠIRNIJE


12:00 - Rusija je tijekom svoje invazije na Ukrajinu tri puta rasporedila hipersonične projektile Kinžal, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se projektili pokazali učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.


08:43 - Ukrajinske snage uništile su rusko zapovjedno mjesto u Hersonskoj oblasti, prenosi The Kyiv Independent.

Zapovjedništvo "Jug" oružanih snaga Ukrajine izvijestilo je da je u posljednja 24 sata uništilo i dva skladišta streljiva u regiji i ubilo 75 ruskih vojnika.


08:40 - Kći bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno je ubijena u blizini Moskve. Prema državnim medijima, Darya Dugina umrla je nakon što je njen automobil eksplodirao dok se vozila kući. Pretpostavlja se da je njezin otac, ruski filozof Aleksandar Dugin, mogao biti meta napada. Dugin je istaknuti ultranacionalistički ideolog za kojeg se vjeruje da je blizak ruskom predsjedniku, piše BBC. 

>> OPŠIRNIJE


07:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana neovisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju. 

“Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerojatno puno boli”, rekao je u video obraćanju koji je objavljen u subotu navečer. 

Ukrajina sljedeći tjedan, 24. kolovoza, obilježava Dan neovisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

“Takav je naš neprijatelj”, rekao je te se osvrnuo na “ruski teror” u Harkivu i Donbasu, koji su pod svakodnevnim ruskim napadom. 

Poručio je i da očekuje posjete ukrajinskih partnera sljedeći tjedan, istaknuvši da je “rat promijenio sve za Ukrajinu, Europu, ali i ostatak svijeta”. 

Dodao je i da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt pa nitko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost.

“To je razlog zbog kojega se držimo zajedno, pomažemo jedni drugima, gradimo ono što je uništeno i borimo se za naš narod”, istaknuo je u obraćanju. 


07:08 - Albansko Ministarstvo obrane izvijestilo je u subotu da su dvojica albanskih vojnika ozlijeđena dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana u pokušaju ulaska u tvornicu vojne opreme u središnjoj Albaniji.

“Trojica državljana s ruskom i ukrajinskom putovnicom pokušala su ući u tvornicu”, istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

“Vojnici koji su čuvali tvornicu reagirali su bez odgode, ali tijekom njihovih napora da zaustave trojicu stranaca, dvojica vojnika su ozlijeđena”, istaknulo je ministarstvo dodavši da su vojnici stabilno.

Troje stranih državljana zadržano je u pritvoru, dodalo je ministarstvo. 

Prema podacima na službenim stranicama ministarstva, riječ je o tvornici koja se bavi proizvodnjom za industriju obrane, a koja je za vrijeme komunizma proizvodila ruske puške AK 47 (kalašnjikov). 

VIDEO Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

Komentara 23

DU
Deleted user
12:07 21.08.2022.

U stalnoj "zamjeni teza" izravni organizator terorističkih napada na civile i daleko od fronta, docira o terorizmu?! Očekujem priopćenja nekih međunarodnih institucije...ili baš i ne, u današnjem svekolikom medijskom i političkom sljepilu i jednostarnoj polariziranosti "zapada". Očito je kako ima (i imao je) odlične instruktore koji to već odavno rade.

DU
Deleted user
11:48 21.08.2022.

Ovaj propali kijevski komichar me bas podsjetio na stih jednog narodnjaka: "Izdali me prijatelji, izdace me (Veliki) Brat... Izgubio sve sam bitke, al' jos vodim rat..." 😂😂

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:52 21.08.2022.

"Moglo bi", "Vjerojatno je", "Ima naznaka", ... Da sam samo za svaku takvu izjavu dobio Kunu, bio bi višestruki milijunaš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije