UOČI AMERIČKIH IZBORA

Zelenski: 'Plan za pobjedu ovisi prije svega o potpori Sjedinjenih Država'

Foto: Reuters
1/2
11.09.2024.
u 17:50

Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku.

Pobjeda Ukrajine u ratu protiv Rusije ovisi "prije svega" o američkoj potpori, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Plan za pobjedu ... ovisi prije svega o potpori Sjedinjenih Država" i "drugih partnera", rekao je Zelenskij, dodajući da će o tome razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Zelenskij je to rekao uoči američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga koji bi mogli promijeniti situaciju za Kijev u slučaju da pobijedi republikanac Donald Trump.

Plan bi trebao biti predstavljen prije drugog mirovnog samita o Ukrajini koji se očekuje do kraja godine, a koji bi trebao "ozbiljno ojačati Ukrajinu" i "primorati Rusiju da prekine rat", dodao je. Zelenskij je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare potkraj kolovoza, ne ulazeći u pojedinosti. Tada je samo rekao da je ukrajinski napad u rusku Kursku oblast početkom kolovoza dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom. 

Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku. Trumpovi suradnici dali su naslutiti da bi u slučaju da on pobijedi koristili pomoć kako bi prisilili Kijev na teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se zaustavilo rat.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

1/29

Komentara 4

SE
Serengeti
19:28 11.09.2024.

Kakve veze ima tko je predsjednik SAD-a sa ratom u Ukrajini? Zar nije Rusija ekonomski na koljenima, vojska im je bez morala jer Rusi napreduju gazeći preko mrtvih tijela svojih suboraca, piju vodu iz lokvi jer je logistika nikakva, neki ruski vojnici u Kursk regiji nisu imali ni oružje itd.?

Avatar Srborus
Srborus
19:54 11.09.2024.

Ozbiljni ljudi kazu da je Ukrajina izgubila rat. Ako je to tacno onda je i Amerika izgubila rat.

GN
GNKDZ1986
21:01 11.09.2024.

Najviše ovisi Ukrajincima kao što je jedino i samo ovisilo o hrabrim Hrvatskim braniteljima u pravednom i obrambenom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije