Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisna platforma Sjever (NPS)

'Želimo utjecajni sjever i da nas se pita kad se u Zagrebu donose važne odluke'

Čakovec: Konferencija o odluci da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec preuzima država
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
26.09.2023.
u 10:23

Gradonačelnici i načelnici iz 3. izborne jedinice koji su napustili svoje stranke pripremaju se za izbore

Nezavisna platforma Sjever (NPS) uputila je Skupštini Međimurske županije inicijativu da se od Ustavnog suda zatraži da izvan snage stavi članke Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama. Prva je to važnija inicijativa nove političke grupacije na sjeveru Hrvatske koju predvodi Matija Posavec

– Ekonomske aktivnosti hrvatskog sjevera su u usporedbi s drugim dijelovima zemlje, posebice proizvodni dio, značajno su dinamičnije. Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati, od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – rekao je Posavec, predsjednik NPS-a koja iduće godine ide na parlamentarne izbore, a okuplja mahom nezavisne gradonačelnika i načelnike koji su napustili stranke u kojima su stasali.

VEZANI ČLANCI:

Članovi predsjedništva su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je prije bio u HNS-u, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji je napustio SDP, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek koja je bila u HSS-u, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički koji je prije sedam godina napustio Hrvatske laburiste, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, bivši HNS-ovac, te potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa. Kako je istaknuto na predstavljanju platforme prije nekoliko dana u Čakovcu, cilj im je promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske. Žele, kažu, skrenuli pažnju centralne vlasti na to da neki krajevi posljednjih 30 godina uživaju veću podršku države.

- Ljudi koji su od početka okupljeni u našu platformu su neposredno izabrani uspješni načelnici, gradonačelnici, članovi predstavničkih tijela koji imaju rezultate, znaju kojim smjerom treba ići i koji su dokazano poštovani u svojim sredinama. Želimo snažno Međimurje, Zagorje, Podravinu i varaždinski kraj, želimo utjecajni hrvatski sjever, želim da i dalje rastemo, razvijamo se, promoviramo naše vrijednosti i potencijale i pozicioniramo se kao regija uspjeha, znanja, ponosa, a katkada i prkosa, i da budemo nezaobilazan faktor koji će se pitati u svakoj sastavnici nacionalne izvršne i predstavničke vlasti – istaknuo je Posavec.

VEZANI ČLANCI:

Vezano za statuse bolnica, preuzimanje osnivačkih prava općih i županijskih bolnica neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu, smatraju.

- Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokalnoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – rekao je I. Baksa. U Županijskoj bolnici Čakovec godišnje se hospitalizira 14.000 pacijenata i obavi preko 6000 većih i 9000 manjih operativnih zahvata. 

VIDEO Plenković o porastu cijena goriva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije