PRIMAMLJIVA PONUDA

Želite uživati u ovoj ljepoti? Evo koliko selo u Švedskoj nudi obiteljima koje bi se ovdje preselile

Sweden - Lapland
Patrick Pleul/DPA
16.09.2024.
u 10:56

Vlasti su odlučile pokrenuti program repopulacije, slično onima koji su se uspješno koristili u drugim europskim zemljama poput Italije i Španjolske. U 1950-ima, Glommersträsk je imao oko 1.000 stanovnika. Danas u selu živi samo 200 ljudi

Lokalna organizacija u švedskom mjestu Glommersträsk u Laponiji pokušava spasiti osnovnu školu i ponovno naseliti grad novčanim poticajima. Ovo malo mjesto na sjeveru Švedske nudi financijske poticaje obiteljima koje odluče preseliti ovdje. Glommersträsk je raj za ljubitelje prirode i entuzijaste za aktivnosti na otvorenom, okružen prekrasnim krajolikom i mirnom prirodom. Međutim, broj stanovnika se drastično smanjio posljednjih desetljeća, a posebno je primjetan pad broja djece školske dobi.

Lokalna osnovna škola je u opasnosti od zatvaranja ako se taj trend nastavi. Kako bi to spriječili, vlasti su odlučile pokrenuti program repopulacije, slično onima koji su se uspješno koristili u drugim europskim zemljama poput Italije i Španjolske. U 1950-ima, Glommersträsk je imao oko 1.000 stanovnika. Danas u selu živi samo 200 ljudi. Od njih, samo 23 su u dobi za pohađanje osnovne škole. Lokalno vijeće navodi da bi, ako broj učenika u školi padne ispod 25, škola mogla biti prisiljena zatvoriti svoja vrata. Učenici bi tada morali putovati do najbliže škole u Arvidsjauru, udaljenoj oko 40 kilometara.

Srednja škola u Glommersträsku zatvorena je 2009. godine, nakon što je broj učenika pao na samo 18 u 2007. godini. Kako bi se spriječio sličan scenarij s osnovnom školom, lokalna zajednica poduzima konkretne korake.

Kako dobiti novčani poticaj za preseljenje u Lapland?

Sada lokalna organizacija Glommersbygdens Framtid, što u prijevodu znači "Budućnost Glommersbygdena" (lokalnog područja), nudi novčani poticaj od 10.000 švedskih kruna (oko 875 eura) za prve četiri obitelji koje se odluče preseliti u ovo mjesto.Da bi bile kvalificirane za ovaj program, obitelji moraju imati djecu u dobi za osnovnu školu, odnosno od 6 do 15 godina, koja će pohađati lokalnu školu Parkskolan najmanje jednu školsku godinu. Glommersbygdens Framtid također će pomoći obiteljima u pronalaženju smještaja i sastaviti popis radnih mjesta dostupnih u tom području. Za ovaj program mogu se prijaviti i građani izvan EU, ali moraju prethodno pribaviti švedsku boravišnu dozvolu.

Glommersträsk je okružen netaknutom prirodom, no i dalje ima pristup korisnim uslugama. Tehnološki centar Skellefteå udaljen je oko sat vremena vožnje. Srednja škola u Arvidsjauru je pola sata daleko, dok se do Luleåa, obalnog grada s muzejom i plažama, može stići za dva sata. Sva tri mjesta imaju male zračne luke s vezama prema drugim europskim zemljama, uključujući Njemačku i Francusku.

U razgovoru za švedske novine Dagens Nyheter (DN), glasnogovornik organizacije Glommersbygdens Framtid opisao je Glommersträsk kao "sigurno mjesto gdje vaša djeca mogu odrastati u ugodnoj zajednici". Dodao je kako je ova novčana inicijativa "prilika koja se pruža jednom u životu". Organizacija navodi da se jedna obitelj već prijavila na ovaj program, a još jedna se upravo preselila u mjesto s djecom koja će pohađati osnovnu školu. "Držimo palčeve da će ih biti još više", rekli su za DN.

GALERIJA Ovo su županije s najmanje gradova, znate li koja ima samo dva grada, ali čak 26 općina?

Sweden - Lapland
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije