Formiranje većine

Željka Markić: U ime obitelji podupire uvjet Mosta o promjeni izbornog sustava

Željka Markić
Marko Prpić/Pixsell
11.11.2015.
u 08:49

"U ime obitelji podupire ovaj uvjet Mosta – jer je promjena izbornog sustava jedan od preduvjeta demokratizacije Hrvatske", poručuje Markić.

Članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji Željka Markić je u priopćenju dala podršku Mostovom uvjetu promjene izbornog sustava u pregovorima za formiranje vladajuće većine s dvije velike koalicije, Domoljubnom i Hrvatska raste

"U ime obitelji pozdravlja najavu predstavnika Mosta, prof. Podolnjaka da će jedan od uvjeta  Mosta biti promjena izbornog sustava. Ovim uvjetom Most ispravlja krađu i nepravdu koju su  SDP i HDZ nanijeli više od 380 000 hrvatskih birača koji su inicijativom 'Birajmo zastupnike  imenom i prezimenom' zatražili referendum o promjeni izbornog sustava", stoji u priopćenju Udruge U ime obitelji. 

"Promjena izbornog sustava jedan od preduvjeta demokratizacije"

"SDP je tvrdio, a Ustavni sud presudio da više od 380.000 potpisa građana nije dovoljno za  održavanje referenduma iako ta brojka premašuje 10 posto od ukupnog broja birača u Republici 
Hrvatskoj. Naime, podatci Državnog zavoda za statistiku i Državnog zavoda za zdravstveno  osiguranje slažu se da u Hrvatskoj živi oko 3,5 milijuna punoljetnih građana – pa je 10% biračkog tijela, što čini broj potpisa potrebnih za referendum oko 350.000. Prije godinu dana ministar Bauk tvrdio je da u Republici Hrvatskoj ima 4 050 000 birača, a na parlamentarne izbore u nedjelju je izašlo 375 000 birača, uključujući državljane s prebivalištem izvan Hrvatske", objašnjava Markić. 

Podsjeća da su u svojoj referendumskoj inicijativi tražiti mogućnost davanja tri preferencijalna glasa bez cenzusa, smanjenje izbornog praga na 3 posto, biranje najmanje 20 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ovisno o broju birača, mogućnost glasovanja dopisnim i elektroničkim putem, ujednačavanje vrijednosti glasa birača u izbornim jedinicama, da izborne jedinice ne smiju dijeliti županije RH i Grad Zagreb, prikupljanje minimalno 3000 potpisa za kandidacijsku listu izvanparlamentarne političke stranke ili nezavisne liste koja želi kandidirati svoje predstavnike u Sabor, te zabranu zajedničkih kandidacijskih lista dviju ili više političkih stranaka.

"U ime obitelji podupire ovaj uvjet Mosta – jer je promjena izbornog sustava jedan od preduvjeta demokratizacije Hrvatske te ulaska sposobnih, a podobnih predstavnika građana u Sabor, a onda i Vladu i sve državne institucije", zaključuje u priopćenju članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji Željka Markić.

>>Most je birače dobio ekonomskim temama

>>Podolnjak: U MOST-u razmišljamo i o vladi nacionalnog jedinstva s neutralnim premijerom

Komentara 66

MG
milerazbojnik@gmail.com
09:28 11.11.2015.

to ti može jedino kad pobjediš na izborima proć a dok drma sdp i njihovi sateliti ni u ludilu jednom rjećju bilo je referenduma i bit će ih al vlast nije vlast da udovolji i sluša glas naroda nego voju to jedino švicarci imaju i imat će dok ovi upravo imaju vlast da koće volju naroda a ne da volja naroda bude svetinja za vlast i oni da je onda sprovedu .tako i s onih 700tisuća radnićkih potpisa ,,,pojeo ih sdp i vlada i promjenili i ukinuli sva prava radnim ljudima pa sad narode presudi ko daješ glas i vlast

DU
Deleted user
08:58 11.11.2015.

Željka između ostaloga traži smanjenje izbornog praga na 3%.Izborni prag bi trebalo dignut na 10% po meni.Tko će financirat sve te stranke sa 6 članova i sa jednom idejom do koje su došli.Željka ima stranku koja je došla do neke svoje spoznaje tko bi se s kim trebao vjenčat i na osnovu toga misli da bi trebala doć na vlast.

PE
petnaestica
10:19 11.11.2015.

tražila si prefercijalno glasovanje i dobila-pazi šta poželiš jer se može i ostvariti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije