NOVA KOALICIJA Iza zatvorenih vrata sastali se osvajaći najviše mandata

Željko Kerum i HDZ počeli su pregovarati o vlasti!

02.06.2009.
u 18:11

Čelnici županijskog HDZ-a započeli su razgovore s budućim koalicijskim partnerom Željkom Kerumom, odnosno članovima njegove Nezavisne liste za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije koja je na proteklim izborima osvojila 15 vijećničkih mandata.

Slijede dobar običaj
- Započeli smo razgovore s Kerumom. Županija slijedi dobar običaj. Uvijek je iz redova stranke ili koalicije koja je osvojila najviše mandata bio predsjednik županijske Skupštine, a potpredsjednici su bili iz stranaka koje su dobile najviše vijećnika nakon pobjednika - izjavio je jučer za Večernji list Kruno Peronja, šef dalmatinskog HDZ-a i nositelj županijske liste HDZ-HSS-HSLS. Srazmjerno broju osvojenih mandata sastavljaju se odbori i tijela županijske Skupštine.

- Razgovaramo sada s onima koji su nam najbliži po broju vijećnika - veli Peronja i dodaje da su otvoreni i za druge. Žele imati stabilnu županijsku vlast. U pravilu od dviju najjačih stranaka stvaraju koaliciju da župan ne bi morao strahovati od mogućih blokada. To je potrebno radi realizacije svih projekata koji će u Splitsko-dalmatinskoj županiji jamčiti prije svega otvaranje novih radnih mjesta.

Da se izabere predsjednik i potpredsjednici skupštine, potrebno je 26 vijećnika. Do sada je HDZ imao predsjednika skupštine.

I SDP-u potpredsjednik
- O tome još u stranci nismo razgovarali - tvrdi Peronja koji bi kao nositelj liste i šef dalmatinskog HDZ-a trebao dobiti baš to mjesto. Konstituirajuća sjednica Skupštine održat će se između 15. do 19. lipnja. Jedno potpredsjedničko mjesto, ako se bude slijedila dosadašnja praksa, dobit će SDP. Županijski HDZ do kraja tjedna imat će imena predsjednika i potpredsjednika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije