ponijele zlatovez

Žene iz Gunje na poziv Hrvatskog kulturnog centra posjetile Beč

zlatovez,Gunja,zlatne niti
Foto: Tanja Božić
1/6
11.03.2015.
u 22:16

Austrijancima će pokazati stoljetnu tradiciju ukrašavanja odjeće

Obilje emocija, pokoja suza radosnica i neizmjerna zahvalnost povezale su u bečkom veleposlanstvu Republike Hrvatske domaćine i neobičnu grupu koju su ugostili u utorak navečer. Ondje su se, naime, susreli domaćin, veleposlanik RH Gordan Bakota i 25 žena iz Gunje, okupljenih u udrugu Zlatne niti koje su u Beč stigle na poziv Hrvatskog kulturnog centra.

Riječje o iznimnoj prilici da se prikaze jedinstvena slavonska baština, zlatovez, poseban način veza kojim se stoljećima ukrašavala svečana odjeća.

- Uvijek mi je drago da u Beču možemo pokazati hrvatsku kulturu. Gospodarske, ali i kulturne veze Austrije i Hrvatske vrlo su dobre, to su odnosi koje ovakvi posjeti nadograđuju. Hvala vam što se došle, naša su vrata uvijek otvorena - rekao je veleposlanik Bakota. Stradali u poplavi Poplava koja je prošle godine pogodila Slavoniju desetkovala je vrijedne nošnje Slavonki i Slavonaca, one koje su se prenosile s generacije na generaciju, čuvale i iznosile u posebnim prigodama. Kako bi se obnovile i spasile, jer je njihova vrijednost neprocjenjive, okupila ih je Udruga Zlatne niti i to u inicijativi da se spase i nošnje i vrijedni radovi, slike vezene na platnima.

Ana Radan, predsjednica Udruge i Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge Hrvatska pomaže, uz pomoć Hrvatskog kulturnog centra u Beču i Jadranke Gross žene su dovele u Zagreb, a potom i u Beč. Krenuli iz Zagreba U zagrebačkoj Gradskoj upravi članice udruge Zlatne niti iz Gunje, zamjenika gradonačelnika Osijeka Vladimira Hama te predsjednicu humanitarne udruge Hrvatska pomaže Đurđu Adlešić primila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreb Sandra Švaljek.

- Od srca se radujem što ste nam došli u posjet u Gradsku upravu. Želim vam sretan put, uživajte u Beču. Grad Zagreb, kao suosnivač Udruge, pomagat će vam i dalje - rekla je Sandra Švaljek. Zahvalivši zamjenici Švaljek na prijemu, predsjednica udruge Zlatne niti podsjetila je kako je nakon poplave u Gunji poželjela otputovati s ostalim članicama u Beči kako se ta želja, zahvaljujući udruzi Hrvatska pomaže, i ostvarila. Sandri Švaljek žene su osim zahvale poklonile i ono sto Slavonke tradicionalno dobro rade, zdjelu domaćih kolača, ali i malu drvenu bubamaru, ručni rad člana udruge, koja je njihov zaštitni znak.

>>Spašeni zlatovezi iz Gunje idući će tjedan zasjati u Beču

>>Za poplavljena područja iz proračuna će se isplatiti 14 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije