RAT ZA HRANU

Žitarice izgaraju u biodizelu, a siromašnima se izlaz nudi u GMO-u

gmo3-ttt.jpg
import
19.04.2008.
u 11:35

Kada bi se sva hrana proizvedena na ovome planetu ravnomjerno raspodijelila, baš svaki Zemljanin mogao bi svakoga dana pojesti količinu hrane čija je energetska vrijednost oko 2200 kalorija. To znači da se proizvodi dovoljno hrane da se prehrane baš svaka usta. No priča o kruhu ili riži našoj svagdašnjoj puno je kompliciranija od ove naše jednostavne računice.

Posljednji mjeseci žestoke pobune zbog visokih cijena hrane i njezine nedostupnosti za siromašnije slojeve pokazali su da se svijetom valja jedna nova kriza koja bi mogla postati ozbiljnija i od one vezane za klimatske promjene ili neke druge teške političke krize. Naime, brojci od 800 do 900 milijuna ljudi koji se nalaze ispod ruba gladi i potpuno ovise o hrani koju će im netko dati kao humanitarnu pomoć, pridružili su se milijuni onih koji su do prije koji mjesec mogli kupiti ono najosnovnije za preživljavanje, no sada više ne mogu. Na svome prošlotjednom zasjedanju i Svjetska je banka istaknula problem vrtoglavog rasta cijena hrane kao potencijalno najveću i najozbiljniju svjetsku opasnost.

Cijene hrane na globalnoj razini od ljeta 2007. godine narasle su u prosjeku više od 40 posto, no zabrinjava astronomski rast cijena najosnovnijih namirnica, osobito žitarica. Svjetske statistike govore da je u posljednjih godinu dana najviše poskupjela pšenica – čak 130 posto. Usto, zalihe te temeljne žitarice nikad u posljednjih nekoliko desetljeća nisu bile manje – procjenjuje se da svijet trenutačno ima zaliha za samo 12 tjedana. Cijena soje podigla se 87 posto, a riže, koja je osobito osjetljiva jer prehranjuje gotovo cijelu Aziju, 74 posto. Koliko je to ozbiljan podatak govori i činjenica da upravo riža u prehrani stanovnika većine siromašnijih zemalja u Aziji čini 63 posto kalorija, a polovicu kalorija čini u podsaharskoj Africi.

U Kini, samo od početka ove godine, cijene hrane narasle su 21 posto, a cijene svinjetine u posljednjih godinu dana čak 58 posto. Istodobno raste potrošnja mesa, a podaci govore da danas prosječan Kinez pojede 50 kilograma mesa godišnje, dok je 1980. jeo samo 20 kilograma.
Svjetska banka u svojem najnovijem izvješću procjenjuje da se problem rasta cijena hrane i nedostatka osnovnih namirnica na svjetskom tržištu neće moći tako brzo riješiti i da će cijene sigurno rasti do kraja 2009. godine, a onda bi se mogle stabilizirati, no stručnjaci upozoravaju da se to neće dogoditi samo od sebe, već da vlade diljem svijeta moraju poduzimati neke korake i mjere kako bi se to doista dogodilo.


Promjene klime
Te mjere podijeljene su u tri bloka – prvi obuhvaća one mjere koje bi vlade trebale poduzeti kako bi najugroženijem stanovništvu, stvaranjem nacionalnih programa i mreže za pomoć, osigurale redovitu prehranu. Drugi blok mjera obuhvaća intervencije kako bi se smanjile cijene hrana u zemlji, i to, primjerice, smanjivanjem poreza i drugim administrativnim mjerama. Treći blok odnosi se na dugoročnu politiku povećanja proizvodnje hrane, ali i stvaranja zaliha.
Iako sve ovo zvuči kao još jedna beskorisna teorija, treba pogledati zašto je planet, koji u osnovi proizvodi dovoljno hrane, upao u takvu nevolju kojoj se u bliskoj budućnosti, tvrde mnogi komentatori i stručnjaci, ne vidi kraja.

Progovorimo prvo nešto o klimatskim promjenama koje su posljednjih godina postale najveći globalni problem. One su na rast cijena hrane djelovale na dva načina. Prvi je potpuno izravan – promjene klime, odnosno suše i poplave, promjene ciklusa padalina, prouzročile su teže poremećaje u proizvodnji žitarica na najugroženijima mjestima na Zemlji, primjerice, u Kini i podsaharskoj Africi, gdje su se goleme površine, na kojima su nekad rasle žitarice, pretvorile u pustinju. Drugi problem gotovo da graniči s apsurdom jer mu je primarna namjera bila obrnuti proces globalnog zagrijavanja.



Manje hrane na tržištu
Naime, goleme površine na kojima se nekad uzgajala hrana prenamijenjene su u površine na kojima se uzgajaju kulture od kojih se proizvodi biogorivo. U mnogim razvijenim zemljama poljoprivrednici dobivaju bolje poticaje za ovakvu proizvodnju i postižu bolje cijene za svoje proizvode, pa je logično da, zbog želje za zaradom, više ne proizvode hranu. Logična posljedica toga procesa jest ot da je u posljednjih nekoliko godina na svjetskom tržištu sve manje i manje hrane, ponajprije osnovnih namirnica poput žitarica. U međuvremenu javila se sumnja u tvrdnje da će se uvođenjem biogoriva smanjiti emisija stakleničkih plinova, a europska agencija za zaštitu okoliša prije nekoliko dana objavila je da za to nema znanstvenih dokaza. Štoviše, zakuhavanjem svjetske krize hrane na površinu je isplivala i činjenica da nema pouzdane znanstvene potvrde o dobrobiti biogoriva za atmosferu. Apsurdno, želja za rješavanjem jednog problema izazvala je krizu koja bi mogla ozbiljno ugroziti globalnu stabilnost.

Jedan od faktora koji je zasigurno utjecao na rast cijena hrane jest činjenica da su vlade posljednjih desetljeća u prvi plan uvijek stavljale interese proizvođača hrane, a ne onih koji hranu kupuju i konzumiraju. To se osobito odnosi na velike i razvijene zemlje koje su stvorile sustav poticaja za koje mnogi smatraju da su u korijenu ovoga problema. Vlade zapravo daju poljoprivrednicima poticaje kako bi im omogućile da zarade više nego kada bi svoje proizvode prodavali na slobodnom tržištu.

Obustavljen izvoz
U istu kategoriju idu i poticaji, odnosno porezne olakšice proizvođačima hrane koji svoje proizvode izvoze, kao i visoki nameti na uvoz hrane kojima je cilj zaštititi domaćeg proizvođača. Koliko su upravo ovi posljednji faktori zakomplicirali situaciju nakon što su diljem svijeta počele pobune onih koji na spavanje odlaze prazna trbuha, a svijet shvatio da se nalazi duboko u “prehrambenoj krizi”, govori podatak da su vlade diljem svijeta zabranile izvoz hrane. Kad su to učinile velike zemlje s velikom proizvodnjom žitarica, poput Kazahstana, Ukrajine i Indonezije, pokrenuo se domino efekt, a rezultat toga nije bio pad cijena hrane, nego njihov rast zato što je na svjetskom tržištu hrane sve manje. Stradali su oni koji su i prije bili u problemu – zemlje koje ne proizvode dovoljno i koje životno ovise o uvozu hrane.

Riječ je uglavnom o zemljama koje su na rubu siromaštva ili su potpuno siromašne. Ekstremni primjer je Eritreja koja proizvodi samo 13 posto svojih potreba hrane, a 87 posto najosnovnijih namirnica uvozi. Ako se tome doda činjenica da cjelokupnim svojim izvozom pokriva samo dvadesetak posto hrane koju mora uvesti, o razmjerima problema ne treba ni razglabati. Ta je zemlja i dosad ovisila o međunarodnoj pomoći, a u situaciji kadi cijene hrane vrtoglavo rastu, sve počinje pomalo nalikovati na katastrofu.

Slično je i u Egiptu, gdje se broj stanovnika udvostručio u posljednjih dvadeset godina. Čak i mitski plodna dolina Nila može prehraniti samo polovicu egipatskog stanovništva, a ostatak hrane dolazi iz uvoza. U zemlji je već bilo nereda, a obračuna svakodnevno ima u dugačkim redovima za kruh. Naime, potaknut činjenicom da većina njegovih sunarodnjaka nema sredstava da bi se prehranila, predsjednik Hosni Mubarak zapovjedio je vojsci da sve svoje pekarnice stave u pogon kako bi se proizvelo dovoljno jeftinijega kruha i kako u redovima više ne bi bilo nasilja. Posljednjih petnaestak dana mnogi svjetski mediji objavljuju reportaže iz zemalja poput Egipta u kojima obitelji svjedoče kako više ne mogu osigurati tri obroka. Tako su mnoge obitelji potpuno ukinule jedan ili čak dva obroka, a skuplje namirnice poput mesa jedu se jednom tjedno ili se uopće ne jedu. A na Filipinima je situacija za zalihama i cijenama riže takva da su vlasti izdale naputak da se u restoranima i menzama uobičajene porcije riže smanje napola. Redovi za jeftinu rižu koju dotira vlada beskrajni su.



Zarada od genetike
Stručnjake zabrinjava i činjenica da broj stanovnika na planetu stalno raste i da će ih do 2050. biti više od devet milijardi. Usto, ekonomski rast u prenapučenim zemljama, poput Kine ili Indije, otvorio je ponor koji je bez radikalnih i revolucionarnih poteza nemoguće premostiti. Golem broj ljudi ima više novca i želi više i bolje jesti, i to uglavnom industrijski obrađene i procesuirane hrane. Kad se tome pribroji bogati zapadni svijet, koji sve više inzistira na kvaliteti hrane bez obzira na cijenu, statistike pokazuju da je 80 posto hrane koja se prodaje u svijetu – industrijski obrađeno.

No valja progovoriti i o svjetlu na kraju tunela. Mnogi autori podsjećaju da se slična kriza dogodila početkom sedamdesetih. Okolnosti su bile vrlo slične – cijene proizvoda u cijelom su svijetu rasle, financijska tržišta su posrtala, a iz razvijenog svijeta stizalo je sve više zahtjeva za hranom. Izlaz je tada pronađen u izmjenama politike prema proizvodnji hrane i u korištenju znanstvenih dostignuća kako bi se povećala proizvodnja hrane. Politički programi ohrabrivali su farmere da proizvode više, a nove hibridne vrste sjemena davale su više prinose. Hrane je bilo, a bila je i pristupačna. No najnovija kriza zahtijeva i neka nova rješenja – više površina zasijanih žitaricama, više povoljnih financijskih aranžmana za poljoprivrednike, ali i nešto od čega većina na planetu ipak zazire, a to je primjena novih znanstvenih dostignuća.

Riječ je, naime, o genetički preinačenim žitaricama koje se trenutačno siju u samo 23 zemlje. No pod pritiskom gladi, u mnogim siromašnim zemljama već ozbiljno razmišljaju o tome da prihvate GM sjeme koje bi im, tvrde zagovornici toga znanstvenog dostignuća, osiguralo da budu neovisni o uvozu. No protivnici sa sumnjom gledaju na sve i pitaju se je li možda kriza izazvana upravo zato da bi ta vrsta sjemena zavladala svijetom. Zarada onih koji su već duboko ugazili u ovaj biznis bila bi nemjerljiva, nezamisliva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije