slučaj maškarin

Živi 85 posto teže od zdravog čovjeka, a nude mu 2,5 milijuna

'09.05.2011. Rijeka -  Dolazak na raspravu Miroslava Maskarina u pratnji oca i odvjetnika. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
11.06.2013.
u 16:13

Maškarin i njegova obitelj na ime naknade štete od države i KBC-a Rijeka traže 13,7 milijuna kuna, a nagodbom, koju su odbili, ponuđena im je odšteta od 2,5 milijuna kuna.

Sedam godina otkad je Miroslav Maškarin nakon operacije crvuljka koja je pošla po zlu ostao bez lijeve noge vještačenjem njegova sadašnjeg zdravstvenog stanja ocijenjeno je da mu je životni aktivitet sveukupno smanjen za 85 posto. Inače, prema HZZO-u, Maškarinu je utvrđena stopostotna invalidnost zbog tjelesnog oštećenja, no u ocjeni smanjenja životnog aktiviteta uzima se u obzir sposobnost osobe s oštećenjem za životne i radne zahtjeve, odnosno njegove potrebe.

Nalaz i mišljenje vještačenja koje je u siječnju ove godine proveo Medicinski fakultet u Zagrebu u kojem je bilo devet liječnika specijalista obrazlagan je danas na riječkom Općinskom sudu u postupku koji se vodi po tužbi Miroslava Maškarina i njegove obitelji koji na ime naknade štete od države i KBC-a Rijeka traže 13,7 milijuna kuna, a nagodbom, koju su odbili, ponuđena im je odšteta od 2,5 milijuna kuna.

Kako su istaknuli vještaci, štetni događaj ostavio je ozbiljne posljedice na životnu i radnu sposobnost mladog Rabljanina i ocijenjeni visoki postotak smanjenja životnog aktiviteta uvažio je sve tegobe, i zdravstvene i druge, koje trpi i trpjet će. Prilikom ocjenjivanja uzeti su u obzir intenzitet bolova, ali nije utvrđeno postojanje fenomena fantomske boli, psihičko stanje, redukcija funkcije desne noge i mnoge druge zdravstvene smetnje koje se odražavaju na svakodnevno funkcioniranje. Zbog svega toga, potvrdili su vještaci, Maškarin može obavljati tek jednostavne poslove sa slobodnim ritmom radnog vremena, prosječno 2-3 sata dnevno, potrebna mu je i rehabilitacija i fizikalna terapija, ima potrebu za protezom i invalidskim kolicima, prilagođenim automobilom, stambenim prostorom, a za teže poslove treba i tuđu pomoć. No, po ocjeni vještaka, riječ je o pokretnoj osobi kojoj nije potrebna pomoć za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, potpuno psihički zdravoj koja se dobro nosi s proživljenim nesretnim događajem i nastoji živjeti kao i vršnjaci.

Punomoćnica M. Maškarina, odvjetnica Ingrid Barić vještački je nalaz ocijenila nedorečenim i nedovoljno detaljnim ističući da je Maškarinovo zdravstveno stanje u stalnom pogoršanju te je zatražila da se vještaci dodatno očituju po novoj liječničkoj dokumentaciji o njegovu zdravstvenom stanju, a što bi moglo imati utjecaja na danu ocjenu smanjenja životnog aktiviteta.

>>Zbog nesavjesnog liječenja ponovno se sudi Branku Popoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije