Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETILOST Marijan Smok, 28-godišnjak iz Katoličkog Selišća, predebeo je i za operaciju smanjenja želuca

Život s 249 kilograma!

Marijan Smok
import
12.02.2006.
u 22:26

Prema najnovijim podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, čak 66 posto Hrvata i 53 posto Hrvatica muku muči s prekomjernom tjelesnom težinom. Smanjenje opsega želuca, kirurška metoda mršavljenja, mnogima je jedini spas. I dok se takva operacija do sada mogla obaviti samo u zagrebačkim bolnicama Sveti Duh i Sestara milosrdnica, za nekoliko će mjeseci i u bolnici Rebro započeti s takvim zahvatima.

Prvi pacijent
Marijan Smok iz Katoličkog Selišća, malog mjesta pokraj Popovače, mogao bi im biti prvi pacijent. Tom 28-godišnjaku stočna vaga, jer na kućnu odavna ne može, trenutačno pokazuje nevjerojatnih 249 kilograma. Različitim dijetama kojima je u životu pokušavao smršavjeti više i ne pamti broj, a i njihovim je učinkom na kraju uvijek bio razočaran. Izgubio bi, kaže 20 kilograma, a nakon nekog vremena vratio bar 25. Od kada zna za sebe, uvijek je, kaže, bio debeljuca, a u sedmom razredu osnovne škole već je dogurao do prve stotke.

Hormonalni poremećaj, kaže, bila je dijagnoza koju mu je liječnik postavio još u petom razredu, ali na tome je sve stalo. No hormone ne smatra jedinim krivcem za debljinu. Uvijek je volio hranu, a za suzdržavanje i mjeru nikada nije znao. Špek, domaće kobasice, sendviči od pola kruha i bar 20 dekagrama salame bio je uobičajen Marijanov jelovnik.

Majonezu sam jeo žlicom, a o slatkom da i ne govorim. No svojim najvećim porokom smatram kruh bez kojega ne mogu jesti ništa priznaje taj nesretni 28-godišnjak.

Svoju je debljinu, nastavlja, dok je bio mlađi, dobro i podnosio. Nije bilo potrebe, kaže, za liječenjem. No sve se promijenilo prije dvije godine.

Od tada sam se udebljao 100 kilograma i sve je otišlo k vragu. Svaki napor, pa i penjanje uza stube, postalo je pravo mučenje. A lupanje srca, znojenje, zadihanost, bol u leđima, nogama..., nakon svake aktivnosti bolna stvarnost govori Marijan.

Sa svojim se kilogramima, šali se, osjeća kao vreća buha. Sve mu je, kaže, teško, ništa ne može. No najgore mu je ipak kad kroz prozor ugleda svoje prijatelje kako igraju nogomet.

I ja bih zaigrao s njima, ali to više ne mogu niti u snu. Kao klinac sam se znao i s vrećama žita nabacivati po polju, a sada da samo podignem jednu, ne bih mogao više disati kaže Marijan.

Jedina šansa
Zbog debljine je, kaže, i posao izgubio. Lani je u ovo vrijeme za jednog privatnika prevozio građevni materijal, ali kako je bila zima i često je iz toplog kamiona izlazio na hladnoću da bi ispraznio teret iz vozila, dobio je upalu pluća, a poslodavac ga, pošto se vratio s bolovanja, više nije htio. Sada tako, kaže, niti ima posla, niti ima života. Jedina mu je želja izgubiti suvišne kilograme, bar stotinjak kako bi mogao koliko-toliko normalno funkcionirati.

Svoju jedinu šansu vidi u kirurškom liječenju. No da bi uopće mogao na toliko željenu operaciju smanjenja opsega želuca, Marijan prvo treba izgubiti 40 kilograma da bi mu se mogle napraviti sve potrebe pretrage. Zbog prevelike debljine liječnici mi ne mogu napraviti ultrazvuk abdomena jer se na snimci, od pusta sala, ništa ne vidi.

Zbog toga na početku ožujka prvo idem na Rebro na kojem ću desetak dana biti podvrgnut tretmanu mršavljenja kaže Marijan. Isti je tretman već prošao prošlog ljeta pa zna da mu neće biti lako.

Znam dobro što me čeka. Najviše 400 kalorija u danu, raspoređenih u tri obroka. To vam je pravo mučenje. Za doručak šnita kruha tanka pol centimetra sa šnitom salame, za ručak kuhana piletina, bez soli i kožice sa salatom, a za večeru jogurt. I to je to.

Sjećam se da bih, kad bi sestra viknula ručak, najradije bio skočio kroz prozor. Dva zalogaja i nema više, a ja gladan. Ne, nije to nimalo lako žali se Marijan. No spreman je na sve. To mu je, kaže, posljednja nada.


Za 60 posto smrti krivi kilogrami

U posljednjih deset godina debljina je postala jedan od najčešćih uzroka mnogobrojnih bolesti. Prema riječima dr. Joze Jelčića s KBC-a Rebro, čak je 60 posto svih smrti danas prouzročeno prekomjernom težinom. Višak kilograma, kaže dr. Jelčić, izaziva kardiovaskularne bolesti, moždani udar, dijabetes, a uzrok je i mnogim malignim bolesti kao što su, primjerice, rak dojke, maternice, žučnjaka...
Maligne bi se bolesti smanjile za trećinu kad bi ljudi svoju kilažu normalizirali. No, osim povećana rizika od brojnih bolesti, prekomjerna tjelesna težina uzrokuje i psihičke smetenje, od kojih pati čak dvije trećine osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ističe dr. Jelčić.


Muškarci deblji od žena

Čak 53 posto muškaraca i 35 posto žena na zagrebačkom području ima prekomjernu tjelesnu težinu. Samo 26 posto pripadnika jačeg spola normalne je težine, a 39 posto pripadnica ženskog spola može se pohvaliti normalnom težinom. Podaci su to Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja je anketu provela na području grada Zagreba na uzorku od 600 ispitanika. Anketom su obuhvaćene sve dobne kategorije, praktično od 0 do 80 godina, a najveći broj pretilih žena i muškaraca u dobi je od 60 do 80 godina. (ipš)


Želudac smanjilo više od sto pacijenata

U zagrebačkoj bolnici Sveti Duh smanjenju želuca, u posljednjih 16 godina koliko već provode zahvate, podvrglo se stotinjak pacijenata. U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica takvih je znatno manje. Oni su naime laparoskopske operacije u liječenju pretilosti tako da se posebnom vrpcom smanjuje obujam želuca prvi u Hrvatskoj počeli provoditi u svibnju 2004. godine. Do sada je tako operirano 16 pacijenata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije