Novinarka Jelka Jovanović:

'Život u Srbiji je postao strašno jeftin, najveći problem je visoka tolerancija na nasilje'

Beograd: Veliki broj građana polaže cvijeće i pali svijeće ispred škole gdje je ubijeno devetero ljudi
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
05.05.2023.
u 22:10

Prije dva tjedna imali smo, i to nije izazvalo veće reakcije, slučaj da je Kristijan Golubović, osuđivani kriminalac, gostovao u školi. Gostuje i na televizijama i govori o  svojoj biografiji. Sustav je zakazao, kaže Jelka Jovanović

Život u Srbiji postao je strašno jeftin, kaže novinarka Danasa Jelka Jovanović u razgovoru za Večernji list. Razgovarali smo, uz ostalo, i o prvim reakcijama nakon obraćanja predsjednika Aleksandra Vučića i mjerama koje je najavio. 

– Prve reakcije su slične onima prije dva dana, kad se dogodilo masovno ubojstvo u školi. U ovom slučaju govori se da navodno ima elemenata terorizma, što je i ministar  rekao. Ovaj slučaj od prvog se razlikuje i po činjenici da je 21-godišnji ubojica u kući imao automatsko oružje za koje se ne može tek tako dobiti dozvola, tako da je vjerojatno riječ o ilegalnom oružju. Najavljuje se sad pooštrena kontrola izdavanja dozvola za oružje. Na temelju podataka koje imamo od ranije, mislim da to nije dovoljna mjera jer je Srbija puna oružja. Ima puno oružja zaostalog iz ratova i s ilegalnog tržišta koje je vrlo razvijeno, tako da bu tu trebale biti pojačane kontrole s oduzimanjem oružja. Svaka kuća po selima zna koliko tko drži oružja. Drugo, planira se pojačana kontrola sigurnosti u školama. Najavljeno je zapošljavanje još 1200 policajaca. Ne znam postoji li na tržištu toliko obučenih policajaca koji bi mogli raditi s djecom. Uglavnom, u ovom trenutku se inzistira na te dvije mjere – kaže. Dva masovna pokolja traumatična su ne samo za obitelji žrtava, nego i za cijelo društvo.

– Kad se krećete, ne znate više ima li netko oružje i smijete li nekog poprijeko pogledati -  dodaje. Prisjeća se da se nekad bilo organiziranih akcija dobrovoljne predaje oružja bez kažnjavanja, no radilo se o simboličnim količinama. U jednoj je, napominje, predano 1200 raznih vrsta oružja, a u drugoj 900, što nije ništa za zemlju s 2,5 milijuna domaćinstva.

– Puno je kuća iz kojih su članovi bili na ratištima i donosili oružje kao suvenire. Ne zna se ni koliko je oružja nestalo iz vojske. Oružje je lako dostupno na tržištu, stručnjaci govore da za 150 eura možete nabaviti pištolj preko interneta. Ta priča s postroženja o izdavanja dozvola važna je kao signal društvu da oružje nije igračka ili suvenir. Trebalo bi, smatram, povećati i poreze na oružje. Druga stvar je što će se stvoriti psihoza. Javljaju se građani koji se zatvaraju u kuće. Treba provesti rigoroznu kontrolu oružja, ali najvažnije je apelirati i raditi na oduzimanju ilegalnog oružja – ističe ugledna novinarka. Psiholozi godinama upozoravaju da ih u školama nema dovoljno, reduciran je broj psihologa i pedagoga u školama. Djeca se, veli, nemaju kome obratiti za pomoć. Centri za socijalni rad koji bi trebali biti uključeni u prevenciju nasilja, također nemaju dovoljno zaposlenih. Smatra da je glavni problem, od kojeg pati i cijeli Balkan, a ima i žarišta po svijetu, previsoka tolerancija na bilo koju vrstu nasilja, počevši od onog u kući.

– Pitamo se je li povećana stopa nasilja ili se samo više nasilja prijavljuje, pa su i brojke veće i više se o tome govori. Mislim da je oboje. Imate vršnjačko nasilje, obiteljsko nasilje, nasilje na ulici i onda u emisijama koje se emitiraju na dvije televizije, u emisijama koje su užas nad užasima. Nema rigorozne kontrole – kaže i dodaje da na dvije televizije s nacionalnom frekvencijom, Pink i Happy, gostuju Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, i gomila takvih likova.  

– Prije dva tjedna imali smo, i to nije izazvalo veće reakcije, slučaj da je Kristijan Golubović, osuđivani kriminalac, gostovao u školi. Gostuje i na televizijama i govori o svojoj biografiji. Sustav je zakazao jer su te dvije televizije za koje se zna da šire nasilje i mržnju u različitim oblicima, bez problema ponovno dobile nacionalne frekvencije, za razliku od nekih drugih televizija. Mladi imaju pristup tim sadržajima preko društvenih mreža. Nažalost, izuzetno je, ponavljam, visoka tolerancija prema nasilju – zaključuje. Ima tu, naravno, i utjecaja sa Zapada, sličnih tragedija u SAD-u i Norveškoj, domeće. U Srbiji je posljednjih desetak godina bilo nekoliko masovnih ubojstava, no izvršitelji nisu bili mladi ljudi kao u dva posljednja slučaja. Mediji i njihov neprofesionalni način izvještavanja su, kaže, posebna priča.

– Bili smo svjedoci da je i predsjednik države u obraćanju javnosti prekršio više zakonskih odredbi koje nalažu zaštitu žrtve, obitelji, pa i počinitelja, posebno kad je maloljetnik u pitanju – napominje. I politički život, upozorava, obiluje govorom mržnje, i to s najvišeg mjesta.

– Naš parlament odavno ne sliči na hram demokracije. Kafane su, da se netko ne uvrijedi, izuzetno kulturna mjesta u odnosu na naš parlament. Sa svih strana šalju se poruke da je sve dozvoljeno, uz visoku razinu nekažnjavanja. Život u Srbiji je postao strašno jeftin – kaže.

Komentara 10

DU
Deleted user
03:19 06.05.2023.

Bgserbmont, nitko normalan u Hr ne moze razumijeti monstruozni zločin bilo koje vrste kako u ratu tako i u miru! Zavadlov je odrasla osoba , a ovo je jadno dijete! To su slicni dogadaji, ali razlicite razine prema godinama! Zavadlovaa mozes osuditi, a ovom djetetu neznam tko i kako mu moze pomoci? A tko ce pomoci roditeljima, obitelji i prijateljima ubijene djece! Ne treba povlaciti paralelu HR - SRB, Jer to zlo svugdje u svijetu se naziva jednostavno - zlo! Buduci da i na drugom clanku usporedujes neusporedive činjenice koje sam jasno obrazlozio očito si trol sa zadatkom izjednacavanja krivnje, jer eto i Hrvati su imali Zavadlova Zaboravljas da su ovo sve nesretna djeca kojima moze samo struka pomoci! Ako je moguce…….

PR
Predaror
06:48 06.05.2023.

Srbija je svijet za sebe. "Nebeski" narod koji se još nije "otrijeznio". Čudo božje d anisu okrivili "hrvate" za ova nasilja koja im se događaju u državi. Kako siju , tako i žanju. Pametnome dosta.

LE
lector2corrector
05:07 06.05.2023.

"Mediji i njihov neprofesionalni način izvještavanja su, kaže, posebna priča."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije