Numizmatičke kovanice

Zlatne i srebrne kovanice za šezdesetu obljetnicu rođenja Dražena Petrovića

Numizmatičke kovanice
Foto: Branimir Kralj
1/5
22.10.2024.
u 08:10

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca (HKN) kolekcijom zlatnih i srebrnih numizmatičkih kovanica „Dražen Petrović“ obilježava 60. obljetnicu rođenja hrvatskog sportskog velikana. Kovanice posvećene hrvatskom košarkaškom virtuozu koji je postao simbol uspjeha i izvor inspiracije mnogim mladim sportašima u Hrvatskoj i svijetu, autorski je oblikovao sveučilišni prvostupnik kiparstva, Nikola Vudrag.

Službeno predstavljanje i početak prodaje kolekcije kovanica “Dražen Petrović” započeto je na dan održavanja memorijalne utakmice u čast velikog hrvatskog košarkaša koja se održala 5. rujna ove godine. Zagrebačka Arena bila je domaćin velikog košarkaškog spektakla, a memorijalna utakmica posvećena „košarkaškom Mozartu“, koji je tragično preminuo u 28. godini, okupila je mnoge bivše i sadašnje hrvatske, europske i svjetske košarkaške zvijezde u Zagrebu. Jedna od stanki začinjena je, i natjecanjem u tricama gdje je pobijedio Hezonja koji je u dodatnom razigravanju bio bolji od suigrača iz Reala  Muse. Hrvatska kovnica novca nagradila je najbolje igrače kovanicama s likom Dražena Petrovića.

Foto: Screenshot HRT

Kovanice su otkovane u Hrvatskoj kovnici novca s najvećom pažnjom prema detaljima, u najvišoj kvaliteti otkova, od metala najviše čistoće. Serija nam je donijela raznolike otkove kovanica: zlatnike nominalne vrijednosti 200 eura i 100 eura, kao i srebrnjake nominalne vrijednosti 8 eura, 6 eura i 4 eura.

Zlatnik „Dražen Petrović“ 1 unca
Foto: Branimir Kralj

Zlatnici nominalne vrijednosti 200 eura, izdani u 60 primjeraka, i Komplet izdan u samo 6 komada rasprodani u vrlo kratkom vremenskom razdoblju od početka prodaje.

Srebrnjak „Dražen Petrović“ 5 unci
Foto: Branimir Kralj

Ovo izdanje numizmatičkih kovanica privuklo je veliku pozornost kolekcionara, ali isto tako i obožavatelja Dražena Petrovića te sporta općenito, i stoga je proizvod u potpunosti zaokružen u tematskoj ambalaži dizajnerice Izvorke Jurić iz Dig studija. Uz samu kapsulu i pripadajuću kutiju, kupci dobivaju i certifikat i knjižicu o proizvodu.

Srebrnjaci „Dražen Petrović“
Foto: Branimir Kralj

Hrvatska narodna banka i Hrvatska kovnica novca ovom se prilikom osobito zahvaljuju obitelji Petrović te Zakladi Dražen Petrović; potonja je poštujući Draženov lik i djelo dala odobrenje za projekt i ustupila sve potrebne informacije i materijale kako bi ovo jedinstveno izdanje numizmatičkih kovanica ugledalo svjetlo dana, kao primjereni hommage slavnom košarkašu.

Više informacija o kolekciji i mogućnostima kupnje možete pronaći na službenoj stranici Hrvatske kovnice novca: www.croatianmint.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije