karlovačkA TVRTKA

Zlato u Sudanu ispirat će voda iz našeg pročistača

Interplan
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
20.01.2015.
u 20:00

Osnivač Interplana zaposlio je svoja dva sina

Kontejner dug čak 12 metara s pročistačem otpadnih voda vrijednim 70.000 eura prevalit će dug put od Karlovca do luke u Trstu pa brodom do Sudana. Uređaj koji je u njemu bit će postavljen u radničkom naselju s tisuću ljudi koji rade u rudniku zlata.

Posluju 25 godina

– Projektirali smo pročistač otpadnih voda koji će fekalne vode tog radničkog naselja "pretvarati" u čistu, tehničku vodu koju će radnici moći koristiti za ispiranje zlata koje pronalaze u rudniku. Dakle, produkt rada našeg pročistača je voda koja zadovoljava sve zakonom propisane norme i koju se opet može upotrijebiti kao tehničku vodu – kazao je Branko Rajer, osnivač i vlasnik tvrtke Interplan u kojoj su, osim njega, koji je u mirovini i radi kao prokurist, zaposlena njegova dva sina, Žarko i Karlo Rajer, te Denis Šlat. Na tržištu su već 25 godina, Branko je tvrtku osnovao nakon raspada nekadašnje svjetski poznate Jugoturbine gdje je osnovan Odjel zaštite okoliša i pročišćavanja otpadnih voda pa je preuzeo i neke poslovne kontakte bivše tvrtke.

– Najveće nam je tržište Crna Gora u kojoj je, kada je u pitanju regija, najviše ulagača. Jedan smo uređaj nedavno isporučili za Bar, gdje ruski investitor gradi tržnicu. Projektirali smo i za kupce u Srbiji, gdje u Dimitrogradu imamo najveći pročistač na koji je priključeno čak 26.000 korisnika, a radimo i manje uređaje koji "čiste" fekalne vode za apartmane za svega četiri osobe. Svaki je uređaj jedinstven, projektiramo ga za potrebe kupca – objasnio je Rajer. Ovog će tjedna radnici Interplana otići i u Mozambik, gdje će montirati dva velika bazena s opremom za pročišćavanje otpadnih voda za dva hotela.

Močvare Mozambika

– U dijelu Mozambika gdje su izgrađeni hoteli sve je puno močvara. U njih su do sada ispuštali fekalne vode, pa i uzimali vodu za piće, stoga im je važna ugradnja naših uređaja. Mi jamčimo, što je kupcima i najvažnije s obzirom na to da je riječ o fekalnim vodama, da u procesu pročišćavanja neće biti neugodnih mirisa i da će voda koja izlazi zadovoljavati visoke standarde – dodao je Rajer.

U četvrt stoljeća, koliko su na tržištu, tvrtka je isporučila oko 300 uređaja. Ima ih i na hrvatskom tržištu; u Vinariji Belje, napravili su uređaj koji čisti fekalne vode za čitavo naselje Sveti Vinčenat u Istri, zatim za ustanovu Mirkovec u Zagorju, za zračnu luku u Puli, za puno obiteljskih kuća i apartmana na Jadranu. Izvoz su prepoznali kao jedini način prosperiteta, a kvalitetom su pokorili tržište, pa ih ni kriza nije okrznula.

>>Dobivaju pročistač, ali kanalizaciju neće imati još nekoliko godina

>>Mario Katalinić: Zeleno gospodarstvo donosi znatne ekonomske i društvene koristi

Komentara 2

HU
Hulk
22:02 20.01.2015.

novinarčica ????????? kontejner dug čak 12 metara je 40 stopni kontejner ,postoji i 20 stopni i 45 stopni!!!!Inače je to sasvim običan i normalan teret ,ništa posebno,a put je dug ni200 km.Šta bi onda rekli za put od par tisućatisuća kilometara(Australija,Kanada,SAD ,Alaska)i teret vrijedan po desetke miliona $

ZV
Zvonko60
11:09 21.01.2015.

A kaj je sa onima kaj ne delaju kak treba. Čisti promo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije