NAKON SKANDALA Što čeka hrvatske generale

'Zločinački pothvat' sad mora pasti

28.09.2007.
u 19:43

Prvostupanjska odluka Tribunala o nepostojanju organiziranog zločinačkog pothvata koji je razrušio Vukovar i pobio zarobljenike i civile, morat će imati utjecaja na suđenje trojici hrvatskih generala u Haagu. Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač od haaškog su tužiteljstva optuženi da su bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata koji je, operacijom Oluja, nastojao etnički očistiti i protjerati srpsko stanovništvo iz Hrvatske. Slijedom te logike, tužiteljstvo je kao sudionike pothvata označilo još desetak, što umrlih, što živućih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika.

 Digla se panika zbog presude, no valja reći kako je riječ o prvostupanjskoj, sigurno je da slijedi žalba tužiteljstva i očekujem da će odluka Žalbenog vijeća Haaga biti drukčija, u roku od 14 do 18 mjeseci  uvjeren je Goran Mikuličić, glavni haaški odvjetnik M. Markača. Najproblematičnija je za njega činjenica da je Šljivančanin osuđen kao ratni zločinac, ali je dobio kaznu odgovarajuću onoj "pljačkaša trgovine". Apsurd je u tome što su, po svim svjetskim zakonodavstvima, a posebice onom Tribunala, ratni zločini  najteži i bivaju strogo kažnjavani.  Prihvatljivije bi bilo, glede pravne prakse, Šljivančanina osloboditi nego ga osuditi na ovu smiješnu kaznu  ironičan je Mikuličić. 
Je li sada logičnim očekivati prebacivanje suđenja u Zagreb?

 Ostanu li sadašnji rokovi iz izlazne strategije, Haag je već prekoračio rokove i sigurno je da neće završiti suđenje u roku, jedino ako Vijeće sigurnosti produlji rok na kraj 2009., kaže Mikuličić. Teško se međutim nadati prebacivanju suđenja, jer je ovo "jedino suđenje Hrvatima iz RH u Haagu, pa je u funkciji politike i ispunjavanja cilja Haaga da sudi svima s ovih prostora", navodi Mikuličić. Obrane hrvatskih generala, pak, drže kako je "uvijek korisno kada u presudi padne teza o zločinačkom pothvatu".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije