Nakon istraživanja

Znanstvenici bili u čudu, a onda su otkrili razlog: Žena (75) iz Škotske ne osjeća bol ni strah

Laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Stampar
Foto: Emica Elveđi/Pixsell
1/3
24.05.2023.
u 11:04

Ovaj slučaj poznat je javnosti još od 2019., a za bol je saznala kako kaže u 65. kada je imala problem s kukom prilikom koje se otkrila teška degeneracija. Bilo je čudno i to što nakon operacije ruke nije osjećala nikakvu bol.

Britanka Jo Cameron (75) nikad ne osjeća bol, ali ni strah ni tjeskobu. Za njen slučaj zna se već godinama, kao i to da se to događa zbog rijetke mutacije genu FAAH-OUT. No stručnjaci s University Collegea u Londonu (UCL) sad su pojasnili djelovanje mutacije na molekularnoj razini. Znanstvenici se nadaju kako bi otkriće, objavljeno u časopisu Brain, moglo otvoriti put prema istraživanju lijekova za borbu protiv boli i zacjeljivanju rana. 

"Preciznim razumijevanjem onoga što se događa na molekularnoj razini, možemo početi razumijevati što se događa i to otvara mogućnosti za otkrivanje lijekova koji bi jednog dana mogli imati dalekosežne pozitivne učinke za pacijente", rekao je profesor James Cox, s UCL Medicine.

Jo Cameron koja živi blizu Loch Ness u Škotskoj za stanje je saznala u 65. kada je imala problem s kukom prilikom koje se otkrila teška degeneracija koja kod nje nije izazivala bol. Nije se žalila ni kad je morala na operaciju ruke.

Otkriveno je da mutacija FAAH-OUT na neki način isključuje djelovanje FAAH gena koji se povezuje s boli i raspoloženjem. Stručni tim je otkrio da su razine u FAAH-u kod Cameron značajno smanjenje.  Stručnjaci su također analizirali tkivo kako bi saznali koje efekte ima mutacija na druge molekularne puteve. Otkrili su pojačanu aktivnost u još jednom genu, poznatom kao WNT16, koji se povezuje sa zacjeljivanjem kostiju, piše Sky News.

>>VIDEO Zagreb: Brojne poznate osobe podržale humanitarnu akciju Centra za autizam Hura 2019.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije