što kažete na ovo?

Znanstvenici predlažu kalendar u kojem nema prijestupne godine

sat, kazaljke (1)
AFP/Reuters
03.01.2012.
u 17:43

Astrofizičar Henry smatra da bi se tako uštedjelo mnogo energije koja se svake godine utroši na kreiranje novog kalendara i prilagođavanje njemu.

Znanstvenik sa Sveučilišta u Marylandu dao je neobičan prijedlog – riječ je o reformi kalendara koji je u uporabi 430 godina. Kad bismo se počeli koristiti novim kalendarom, koji predlažu znanstvenici, više ne bismo imali prijestupnu godinu ni mjesec od 28 dana, a naš rođendan ili, primjerice, Božić bili bi uvijek na isti dan u tjednu.

– Kalendar koji predlažemo nije točan kao gregorijanski, ali je mnogo prikladniji. Smatram da nije dobro da je isti datum svake godine drugi dan u tjednu – rekao je astrofizičar Richard Henry.

Novi kalendar nazvan Hanke-Henry imao bi slijed od dva mjeseca po 30 dana, a zatim jedan od 31 dan. Svake šeste godine, krajem prosinca, imali bismo prijestupni tjedan. Pitate li se zašto sve ovo, odgovor leži u uštedama. Henry smatra da bi se tako uštedjelo mnogo energije koja se svake godine utroši na kreiranje novog kalendara i prilagođavanje njemu.

Komentara 5

Avatar 170619890000
170619890000
18:02 03.01.2012.

... Znanstvenici predlažu ?!?! ... pa to može može i svaka ****** predložiti ... zašto baš moraju biti znanstvenici ? ... i bilo je već sto vrsta kalendara i računanja vremena i niš\' se nije promijenilo ... strava ...

TR
trijumfator
18:06 03.01.2012.

dakle.... taj jedan dan, 29.2. svake četvrte godne je veliki problem, ali prijestupni tjedan bi bio mnogo manji problem?

RS
roland_song
18:27 03.01.2012.

ovaj je znanstvenik ko i ovaj novinar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije