Kako bi nastavili njegovati tradiciju u subotu 3.12. uz Večernji list darujemo Božićnu pšenicu.
Počelo je najljepše doba godine, Advent, odnosno vrijeme pripreme za Božić. Uz ovo razdoblje vežemo brojne običaje i tradicije, a jedna od njih svakako je i sadnja pšenice koja krasi naše domove.
Božićna pšenica sadi se svake godine na blagdan svete Lucije kao simbol obnove života i plodnosti. Jedno od brojnih narodnih vjerovanja je da ovisno o izgledu iznikle pšenice, odnosno o njezinoj boji i gustoći možemo predvidjeti kakva će nam biti iduća godina. Običaj potiče još iz davnine, a vezan je u Svetu obitelj. Naime, bježeći pred Herodovim vojnicima, Marija je zamolila težaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su tim putem prošli u vrijeme kada je sijao. Kada su vojnici stigli, pšenica je čudesno izrasla, a oni su odustali od danje potjere.
Ime Lucija pak dolazi od stare latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo te zapravo simbolizira svjetlo u zimskoj tami te nagovješćuje Božić, a smatra se da sveta Lucija nagovješćuje bolja vremena jer nakon 13. prosinca dani postaju duži.
Namočite pšenicu u mlakoj vodi i ostavite preko noći da odstoji, a nakon toga ju osušite na papirnatom ubrusu. Stavite sloj vate, koji će upiti višak tekućine i posijte pšenicu u teglici ili na tanjuriću. Bitno je da sloj zemlje staviti prije i nakon sjemenki. Zalijte i stavite na toplo i svjetlo mjesto, no nikako blizu radijatora i izvora topline, da se ne osuši.
Požurite na kioske jer vas u petak 2.prosinca uz Poslovni dnevnik i 3.prosinca uz Večernji list čeka Božićna pšenica!
Zasto sijemo psenicu? Ne sijemo.