Prognoza

Vakula otkrio što nas očekuje na jesen i zimu pa poručio: Još su mogući toplinski valovi

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
22.08.2022.
u 17:01

Što se tiče toplinskih valova, Vakula tvrdi kako je moguće da do kraja kolovoza ili tijekom rujna u barem dijelu Hrvatske dođe do toplinskog vala, no ne može biti siguran.

Omiljeni hrvatski meteorolog Zoran Vakula komentirao je globalno zatopljenje, toplinske valove, te prognozirao kakvo nas vrijeme očekuje u ostatku godine.

Vakula je tako izjavio da je istina da su ljeta, ali i ostala godišnja doba, sve toplija. Istaknuo je primjere Poreča i Pazina, u kojima se temperatura mjeri od 1981. tj. od 1961., a prema kojima su "prosječna ljetna najniža i najviša dnevna temperatura zraka u razdoblju 1991.-2020. više za 0,8 °C u usporedbi s razdobljem 1981.-2010. godine".

Dodao je i kako je ovo ljeto zasigurno u pet najtoplijih u Hrvatskoj od kada postoje mjerenja, a kaže kako ga ne bi začudilo niti da se ovo ljeto "nađe na postolju". Ostatak godine, kaže, vjerojatno će biti sličan ljetu.

"Prognoze za jesen i zimu za većinu Hrvatske, uključujući i Istru, daju povećanu vjerojatnost za barem prosječnu srednju sezonsku temperaturu zraka, što znači da je malo vjerojatno da će povremena hladnija razdoblja zasjeniti ona toplija. Ili jednostavnije, iznadprosječna toplina vjerojatno će nastaviti prevladavati i u nastavku ove godine i početkom sljedeće. Ali naravno, riječ je o dugoročnim prognozama koje su bolje nego prije i bolje u usporedbi s izračunima samo na temelju statistike, ali su još daleko od savršenstva. Događaju se, srećom, prilično rijetko, i u dugoročnim prognozama neki vrlo malo vjerojatni događaji" izjavio je Vakula za Glas Istre.

Što se tiče toplinskih valova, Vakula tvrdi kako je moguće da do kraja kolovoza ili tijekom rujna u barem dijelu hrvatske dođe do toplinskog vala, no ne može biti siguran. Kao i za sve druge meteorološke obavijesti, treba pričekati informaciju DHMZ-a koji je jedini i ovlašten objavljivati takva upozorenja.

Toplinski val je ozbiljna pojava koja brojne ljude svake godine košta života. Vakula je naglasio da "iznadprosječno visoka temperatura zraka, pa čak ni vrućina, ne znači nužno i toplinski val", a u različitim područjima hrvatske, pragovi temperatura zraka temeljem kojih se građane upozorava na opasnost također su različiti.

VIDEO - Na popularnoj plaži u Zadru u plićaku plutali štakori

 

Komentara 10

KA
karijes
23:56 22.08.2022.

Jedno je sigurno da masu prekobrojnih meteorologa parazita čeka debela ladovina.

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:42 23.08.2022.

Taj nemre pogoditi prognozu za danas popodne, a zna kakvo bu vreme u rujnu i listopadu... Najte nas...

DA
dam63
18:49 22.08.2022.

dalabu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije