'PREVISOK IZNOS'

Župani, gradonačelnici, načelnici sami odlučuju hoće li si podignuti plaće, u Karlovcu plaća veća za 83,5 posto

euri
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/4
01.08.2024.
u 08:24

Oko 2000 eura rastu plaće gradonačelnika, župana, načelnika, no novac za povećanja moraju pronaći u vlastitom proračunu

Na hitno sazvanoj sjednici skupštine Karlovačke županije zadnjeg dana srpnja raspravljalo se samo o jednoj točki dnevnog reda – povećanju plaće županici Martini Furdek Hajdin i zamjenicima Vesni Hajsan Dolinar i Dejanu Mihajloviću. Iako je oporba protestirala jer smatraju da povećanje plaća nije razlog za hitno sazivanje sjednice, pojašnjeno im je da je riječ o proceduri bez koje uopće ne bi mogli isplatiti plaće za srpanj jer je aktualna Odluka o visini plaća prestala važiti.

Kada su već donosili novu Odluku o plaćama, odmah su si je i povećali i to do maksimalnog iznosa koji im zakon dopušta. Dakle, po staroj Odluci, osnovica plaće za župane i županice bila je 518 eura, a novom odlukom bit će uvećana za 83,5% pa će iznositi 950 eura, a taj se iznos uvećava za određeni koeficijent. Većina se vijećnika Skupštine složila da je povećanje plaće u redu, ali da županici ne treba biti dodijeljen maksimalan koeficijent koji je stajao u prijedlogu odluke.

– Slažem se da su plaće trebale ići gore, ali plaća je išla 83,5 posto, što smatram da je previsok iznos. Tome je kriva Vlada. Liječnici, prosvjetari, umirovljenici dobiju od 1,2 do eventualno 5 posto, a ovo povećanje je u usporedbi s ovim postocima enormno. Smatram da nismo trebali dati maksimalan mogući koeficijent jer po uspješnosti nismo među prvima. Slažem se da se trebaju povećati naknade svim vijećnicima i molim županicu da uputi taj prijedlog Vladi – kazao je Stjepan Mikulandrić, SDP-ov potpredsjednik Županijske skupštine.

VEZANI ČLANCI: 

Zabrinut je, dodaje, zbog efekta povećanja plaća u rujnu na druge dijelove društva. Karlovačka će županica tako već u kolovozu za srpanj imati bruto plaću u iznosu od 6080 eura bez dodatka na staž, a njezini zamjenici 5168 eura bruto. Većina gradonačelnika, župana, načelnika, iskoristit će mogućnost povećanja plaća, jedino su gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji bi umjesto 2660 eura trebao primati neto saborsku plaću 4791 eura i Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, reagirali na tu zakonsku odluku. Bulj je rekao da takvo povećanje plaća ne treba, da je to pljuvanje narodu u lice i da je laž opravdanje da je riječ o antikorupcijskom potezu jer da je lopov uvijek lopov.

Načelnik Cickaj rekao je da on sebi povećanje plaće neće izglasati. Naime, odluka o povećanja plaće je na gradonačelnicima, načelnicima i županima; zakonsku mogućnost da si povećaju plaće i za 80 posto imaju, a na njima je hoće li i koliko tu mogućnost iskoristiti. No, novac moraju pronaći u vlastitim proračunskim prihodima. Gradonačelnicima će plaće u prosjeku rasti oko 2000 eura, Tomašević bi ubuduće, iako gradonačelnik najvećeg grada trebao imati plaću od 4200 eura, gradonačelnik Splita 4500 eura, Rijeke 4200, Siska oko 4440 eura...

>>> FOTO Objavljeni detalji: Pogledajte koliko će zarađivati Plenković, Milanović, Jandroković i ostali

euri
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije