moja.hr

Zvijezda pobjedničkog filma je 11-godišnjak: Snimanja smo dogovarali oko njegovog školskog rasporeda

Pleternica: Završnica projekta moja.hr na platou Muzeja bećarca
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/15
09.06.2024.
u 16:24

Finalisti su na pozornici postavljenoj na Trgu bećarca pozorno pratili sve jednominutne filmove, a tamburaši iz TS-a Astal zasvirali su nakon završetka službenog dijela programa

– Sretan sam, ali još više iznenađen – rekao je nakon završetka ovogodišnjeg projekta Moja.hr i dodjele nagrada za najbolji jednominutni film održane u Pleternici pobjednik David Županić iz Brezja Dravskog u općini Cestica.

Riječ je o projektu koji je prije četiri godine pokrenuo Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom turističkom zajednicom, a partner mu je Hrvatska radiotelevizija, u kojem mladi iz svih naših županija imaju priliku jednominutnim filmovima reći što misle o važnim temama. Ove godine je tema natječaja bila “Što zelenije, to iskrenije”, a kakav je naš odnos prema prirodi koja nas okružuje, u filmu je najuspješnije prikazao upravo David, predstavnik Varaždinske županije. U njegovoj jednoj minuti glavnu ulogu ima jedanaestogodišnji Jakov Mikec iz Velikog Lovrečana s kojim se o terminima snimanja dogovarao pazeći na dječakov školski raspored:

– Odmah sam javio njegovoj mami da smo pobijedili – rekao je David kojemu je varaždinski župan Anđelko Stričak uputio javnu čestitku istaknuvši da je to veliko priznanje mladom autoru, ali i lijepa promocija Varaždinske županije. Prvi čestitari ovom 26-godišnjaku koji se bavi glazbom i videoprodukcijom bili su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koji su na pleterničkom Trgu bećarca mladom autoru dodijelili nagradu, ček na 2000 eura, pretplatu na digitalno izdanje Večernjeg lista te statuu Jedro, rad akademskog kipara Mate Turića.

Da su osvojili drugo mjesto, Antonio Sito i njegov prijatelj Josip Blažević iz Budrovaca kod Đakova doznali su nakon što su Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje u Hrvatskoj turističkoj zajednici, i Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice, iz zapečaćene kuverte pročitali da drugu nagradu osvaja Osječko-baranjska županija. Antoniju je trebalo neko vrijeme da mu se slegnu dojmovi nakon spoznaje da će se kući vratiti s 1500 eura više, digitalnom pretplatom na Večernjak i Turićevom statuom.

VIDEO Uradak drugoplasiranih Antonia i Josipa

– Ne, nisam očekivao – rekao je ovaj 27-godišnjak koje je završio grafički dizajn i multimediju, od doma radi u struci za firmu iz Nove Gradiške, a obožava snimanje, fotografiranje i prirodu.

Direktorica Večernjeg lista Ivana Krajinović i glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić proglasili su dobitnike nagrade za treće mjesto koje je pripalo predstavnicima Grada Zagreba, Hani Kocijan i Roku Ragužu, studentima filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na Vernu, gdje su se i upoznali. Ovogodišnja natječajna tema 22-godišnjoj Hani i godinu mlađem Roku naprosto je legla. Kritičkih su promišljanja, jasni u izražavanju svoga stava, a okolinu ne promatraju kroz ružičaste naočale pa će bez ustezanja reći kako smatraju da nismo ni dovoljno zeleni ni dovoljno iskreni. Njihov je film bio i najavljen kao kritički, no Hana je rekla da smatra da to nije kritika, već činjenica.

VIDEO Film trećeplasiranih Hane i Roka

– Oduševljeni smo, sve je bilo baš super – rekao je veselo Roko.

A da će u konkurenciji 21 ekipe iz cijele Hrvatske nagradu odnijeti baš ova tri filma, odlučio je žiri kojim je predsjedao scenarist Alen Đurica, autor projekta Moja.hr, a u čijem su sastavu i novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje HTZ-a Martina Srnec, glasnogovornica Ministarstva turizma i sporta Jelena Kolar, profesor odnosa s javnošću i komunikacijski stručnjak Božo Skoko, kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Gray Davor Bruketa te montažer jedanaest igranih filmova i dobitnik triju Zlatnih arena za montažu Hrvoje Mršić.

Kako je predstavljajući ih kazala Ružica Maurus, za ovu prigodu voditeljica, a inače stalna članica ansambla Kazališta Komedija, Baby Lasagna jedino je kod njih pobijedio. Naime, Marko Purišić i njegova djevojka Elizabeta Ružić prije dvije godine napravili su najbolji film ovoga natjecanja. U prvome redu završnice održane u Pleternici sjedili su lanjski pobjednici – Dora Jurić iz Mihaljevaca, Gabriela Pranjić iz Kaptola i Karlo Hruškar iz Požege.

POVEZANI ČLANCI:

Baš dobri filmovi

– I ove godine ima baš dobrih filmova – komentirali su.

Njihova je pobjednička minuta prikazana na početku ovogodišnjeg natjecanja, a zatim je uslijedilo predstavljanje svih finalista i prikazivanje svih njihovih filmova. Uz Ružicu program je vodio Ognjen Golubić, a mladi pjevači Staša Kukić i ovogodišnji pobjednik showa The Voice Martin Kosovec publiku su oduševili svojim vokalnim sposobnostima. Staša je izvela “Smijem se”, Martin “Sjaj u tami”, skupa su otpjevali “Raise your hand”.

A kako je bilo na svečanosti održanoj u petak uvečer na Trgu bećarca u Pleternici, možete vidjeti sutra 17.55 sati na Drugom programu.

GALERIJA Atmosfera na natjecanju Moja.hr

Pleternica: Završnica projekta moja.hr na platou Muzeja bećarca
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije