POLITIKA I TRADICIJA Predsjednik VAD-a Stipe Jukić protiv politiziranja Alkečavoglave

Zvižduci mogući samo zbog karata

03.08.2007.
u 20:53

Dr. Stipe Jukić, tolerantni predsjednik Viteškog alkarskog društva, ne strahuje toliko da će ove godine publika zviždati nekome od triju predsjednika koji dolaze na Alku, nego da će zvižduci biti upućeni  njemu.  Sinjani su ljutiti jer nema ulaznica, prigovaraju upravi da smo ih podijelili političarima  kaže Jukić.

 To je cijena velikoga Jukićeva uspjeha, dolaska "svih" političkih opcija. Ovogodišnja je Alka osobita zato što dolaze predsjednik države, Vlade i Sabora, predsjednici parlamentarnih stranaka i njihovi gosti. Kao i dvadesetak veleposlanika, crkvenih velikodostojnika, stotine branitelja. A sjedećih je mjesta na Alki samo 5000.

 Ima još otprilike toliko stajaćih mjesta, no ona su već, po tradiciji, ispunjena ljudima iz Sinjske krajine i njihovim gostima, tu se godinama zna tko gdje stoji  neutješan je Jukić. Za iduću će godinu, vjeruje, uspjeti dograditi prastare tribine iz šezdesetih godina.

No, prođe li "lišo" sa svojim sugrađanima, preživi li, zbog ulaznica i kritike svoje rodbine, Jukić će nastaviti raditi na strateški najvažnijoj stvari  vraćanju Alke čistoj, narodnoj tradiciji i svetkovini. Prije dvije godine, pomirenjem novih i starih ljudi u VAD-u, počelo je i pomirenje VAD-a s hrvatskim političkim vrhom. Odnosi se to uglavnom na pomirenje s "formacijskim" pokroviteljem Alke, predsjednikom RH Stjepanom Mesićem. 

Uprava Alke pokušala je i uspjela objasniti svima u politici da su dobrodošli, no da dolaze zbog Alke, povijesnog događaja iz 1715., ne mita, nego stvarne pobjede koja je simbol opstojnosti Hrvata  kaže Jukić. Smatra da političari ovdje dolaze kao dodatna počast Alki, a ne da bi, kao što se znalo događati, dominirali Alkom. Ili kad su je shvaćali kao mjesto za vođenje političkih obračuna. 

No, to ne znači da politici i političarima tu nema mjesta, naprotiv  kaže Jukić.  Svi predsjednici RH, sve vlade, Sabor, zastupnici, političari trebali bi pomagati jačanju tradicije i važnosti Alke, kao što to sada radi aktualna vlada  kaže. Sanader je odobrio 50 posto novca za gradnju Alkarskog doma, vrijednu 22 milijuna kuna, a ministar kulture Biškupić namjerava od Alke stvoriti "pokretni spomenik" pri Unesku. Ta i dobra volja predsjednika Mesića upravo je bit onoga na što računa Jukić  stvaranja Alke kao jedinstvene brige svih političkih struktura, no po "olimpijskim" pravilima: dok traje natjecanje, ovdje se neće provoditi politički obračun niti utrka.

Ove će godine svečana loža biti posebno nedostižna.  Svi su uglednici u loži, što uključuje i predsjednike parlamentarnih stranaka, oni mogu sa strane organizirati svoje "šatore", no smatram da je predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću mjesto u svečanoj loži  kaže Jukić na vijest da popularnog Milanovića možda neće biti u loži.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije