HRISTOS VASKRSE Kriza morala još je teža i dublja od materijalne

Vjernici u Karlovačkoj županiji obilježili pravoslavni Uskrs

20.04.2009.
u 15:20

KARLOVAC – U pravoslavnim crkvama i ostalim svetištima diljem Karlovačke županije, brojni vjernici i hodočasnici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su najveći kršćanski blagdan, Uskrs, uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” i otpozdrav “Uistinu vaskrse”.

Središnja proslava pravoslavnog Uskrsa održana je u karlovačkoj crkvi Sv. Nikole, gdje je liturgiju vodio jerej Slaviša Simaković, u nazočnosti Nade Radović, predsjednice Vijeća srpske nacionalne manjine Grada karlovca, Milana Jakšića, predsjednika karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i velikog broja vjernika i hodočasnika.

Kao i uvijek, osobito svečano bilo je i u Donjem Budačkom, gdje je ponoćnu liturgiju s Velike Subote na Uskrsnu nedjelju, u manastiru Bogorodije trojeručice, predvodio vladika gornjokarlovački Gerasim. Veliki i časni post kod pravoslavaca trajao je 49 dana.

Poslije liturgija blagoslovljena je hrana i pročitana je Uskršnja poslanica patrijarha Pavla, koji je naglasio kako materijalna kriza s kojom smo suočeni ima dublji korijen u duhovnoj i moralnoj krizi ljudskog društva i da je naše doba suočeno s materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera.

– Ljudsko društvo postaje sve neuravnoteženije sebičnim bogaćenjem manjine na račun milijuna sve bjednijih i siromašnijih – dio je poruke patrijarha Pavla, što znači i da suvremena globalna i globalistička materijalna kriza, kao i uvijek, ima svoj dublji korijen u duhovnoj i moralnoj krizi čovjeka i ljudskog društva.

U poruci se upozorava kako i priroda uzvraća na to nasilje nad sobom - buntom i zatrovanošću. Svete liturgije u crkvama i svetištima održane su i na Vaskrsni ponedjeljak, a u domovima vjernika, po pravoslavnoj tradiciji, danas se slavi i Vaskrsni utorak.

Želite prijaviti greške?