Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2013. u 10:05

Vlast bez parlamentarne većine je čardak ni na nebu ni na zemlji

Proljeće je započelo s kišom, s vjetrovima koji kasno stižu, a onda je stiglo i malo sunca. Pa se nešto posijalo i zasadilo. Ne samo na poljoprivrednom planu. A dobro bi došlo i malo raznih poticaja. Također ne samo na poljoprivrednom planu. U BiH politička klima često prati onu meteorološku, političko ozračje ono prirodno. Pa je politički travanj u znaku prevrtljivog travanjskog (ne)vremena, a četvrti mjesec i drugo tromjesečje inače počinju – 1. travnja. Pa čitav mjesec zna biti u znaku – Aprililiiii! Šalu na stranu, makar puno toga bilo više nego smiješno. Da u isto vrijeme nije i žalosno, ti jest tragikomično.

Sastaju se i rastaju strani emisari i domaći politički poklisari, ali ni makac. Jer neki vuku mak na konac, a okrivljuju druge. Venecijanska komisija je, primjerice, za neizravni izbor članova Predsjedništva, čemu se protive neke strukture koje su si umislile da su uzele koncesiju na BiH na 99 godina. Točno toliko prošlo je od Sarajevskog atentata, to jest prvog pucnja Prvog svjetskog rata. Jer ako se neizravno biraju članovi Predsjedništva, moglo bi se dogoditi da Hrvati sami sebi izaberu svog člana, što opasno prijeti tome da se hrvatski narod opasno približi ravnopravnosti s druga dva ravnopravna naroda. I tako zadovolje avnojska načela unutar avnojskih granica države koja počiva na avnojskim temeljima.Jučer su Hrvati u BiH mogli birati predstavnike u Europski parlament, a po postojećem Izbornom zakonu i biračkoj logici ne mogu izabrati svoga člana Predsjedništva BiH.

Izborna volja Hrvata u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji nije realizirana u izvršnoj vlasti pa je cijela BiH u banani. Nešto hitno treba učiniti da se BiH ne dogodi nešto slično onome što se dogodilo nekim zemljama iz kojih banane i dolaze.

Protekli tjedan protekao je u znaku Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji je bio i sajam regionalne politike. Sajam pod pokroviteljstvom EU okupio je premijere BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Svima je stalo da BiH krene. Ali usporedo sa sajmom u Mostaru u ostatku BiH bio je pravi vašar taštine. A vrijeme je kad taština treba prepustiti mjesto demokratskoj baštini. Vlast treba baštiniti većinsku volju parlamenta, to jest izbornu volju birača.

Štefan Fuele jasno upozorava da se sedmorka mora hitno dogovoriti oko realizacije presude Sjedić-Finci, inače će u Bruxellesu reći:

- Zbogom, Bosno, odoh iz Sarajeva!

Ali i šestorka bi morala uzeti stvar u svoje ruke, vruće krumpire iz uzavrelog bosanskog lonca i ispod pregrijane hercegovačke peke! Bude li se čekalo ljeto, bit će još vruće, a o vrućoj političkoj jeseni da se i ne govori. Vlast bez parlamentarne većine je krov bez temelja, čardak ni na nebu ni na zemlji. Neki se u BiH doista moraju spustiti na zemlju. Inače podsjećaju na nezgodnu zgodu s Joksimom na beogradskom autobusnom kolodvoru.

- Imate li što za Crnu Goru? – upita Joksim na informacijama.

- U deset za Podgoricu ide „Lasta“, u 11 sati ide „Strela“, a u 12 sati polazi „Raketa“ – priopći djelatnica Joksimu red vožnje srbijanskih prijevoznika.

- A imate li išta drumom? – priupita Joksim.

I dok Ustav i zakoni u FBiH idu šumom, anarhija kroči drumom. I ne dopušta izbor sudaca. Jer bi se onda svi morali držati zakona k’o pijani plota. Računaju da je bolje suce držati iza plota. A ispašta narod koji je sebi birao vlast, a ona nije ta. Nenarodna vlast inače obično guli narod. Ponekad bude i obratno. Pitali su jednog Sarajliju koji je kupovao jabuke:

- Hoćete li crvene ili zelene?

- Svejedno je, svakako ću ih guliti – odgovorio je.

Protekla su tri mjeseca od vremena kad je bio aktualan vic o Muji i televiziji.

- Čujem da radiš ta televiziju – obrati se Haso Muji.

-Jesam, jesam već dvije godine, imam još samo tri rate – pojasni Mujo koji sada radi za – režije! Takav je scenarij, ili je netko sve to tako montirao?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?