Užasi Linićeve fiskalizacije, ili sir? Scile i haribde tzv. priprema za školu, ili sir? Ti grozomorni nenaplativi krediti, ili sir? Sirija. Egipat, Manning, Fukushima... Pogađate, sir! Svijet i zemlja toliko su puni loših vijesti da svaka informativna emisija, makar je Nađvinski sezonski zasladio prilogom o fešti od smokava, postaje gotovo neizdrživa. Zato ne čudi dugogodišnja poplava kulinarskih emisija. Kad se sve ruši, klima mijenja, a proračunski dug raste i samo što nas nije tresnuo meteor veličine Mjeseca, najbolje je nešto dobro pojesti i popiti. Ili barem, dok ne svanu neka bolja vremena a još se može skucati za tv pretplatu, pogledati kako neki drugi narodi spravljaju neke od najkvalitetnijih namirnica na svijetu. I tako, dok mi se nepca tope od aromatičnih okusa, a oči napasaju na svilenkastim teksturama, gledam još jednu reportažu dokumentarne serije Kriške sira. Ovaj put s Cipra, gdje nas uče kako se spravlja haloumi, sir pomalo nalik ličkom škripavcu. Reporter nas najprije lukavo upoznaje s otokom, pa maznim glasom uvodi o priču o zelenim pašnjacima i bogatim tradicijama. Dok nježno šapuće o ciparskim kozama, kao da zavodi Afroditu koja je, saznajemo, izronila iz morske pjene baš pokraj Cipra, zamišljam jednako savršenu turističku razglednicu iz Hrvatske. I još se jednom pitam kad ćemo gledati dokumentarac i o nekom našem, recimo paškom siru, dok jadranska bura i morska sol kreiraju tu svjetski priznatu najbolju kombinaciju okusa, pa da Radman napokon kao na pladnju ponudi globalnom tv tržištu sliku i ton od kojih će procuriti sline svakom potencijalnom turistu od Kine do Švedske.
PLUS
Jedino smo na TV 24 sata čuli da su nenaplativi krediti loši za građane. Banke će se već naplatiti, demistificirao je cijelu priču savjetnik Udruge franak.
MINUS
Tko ima tinejdžera kod kuće zna da učestalo skidanje s programa serije Glee, makar i zbog Dinama, nije humano pa ni profesionalno prema mladim fanovima.