Profinjeni Škot Colin Scott, koji izgledom podsjeća na
"sasvim običnog" djelatnika dobrostojeće tvrtke jedini je
"master blender" najprodavanijeg luksuznog viskija na svijetu
Chivas Regala. Prošloga je tjedna poslovna elita Zagreba i
Rijeke imala čast kušati maltove, odnosno čisti viski iz
triju škotskih regija: s otoka Islaya te iz Highlanda i
Lowlanda, koji su u bačvama starili 18 godina, i to u kombinaciji s
odgovarajućim verzijama vrhunske francuske čokolade. Na kraju su
uzvanici kušali i "simfoniju" koju je Scott 1997. kreirao od
tih čistih "maltova" Chivas Regal 18.
Pomnu odabiru najboljih škotskih viskija te
miješanju onih najboljih u jedinstvenu kombinaciju vrhunske
arome i karaktera Scott je posvetio cijeli svoj
30-godišnji radni vijek.
Cijenjena titula
Naime, cijenjenu titulu onoga koji je sposoban, korištenjem
svojih osjetila okusa i mirisa, svakodnevno kušati nove
viskije, ocijeniti ih, upamtiti i razumjeti kako međusobno
djeluju može nositi samo jedan čovjek na svijetu, a to se
radno mjesto, o kojem jamačno sanja velik broj muškaraca,
može zaslužiti samo marljivim šegrtovanjem u trajanju od
barem 20 godina.
Ipak, ni šegrt se u Chivas Brothersu ne postaje tako lako:
Scottova obitelj ima više od 100 godina tradicije vezane uz
viski, a Colinov su otac i djed živote posvetili industriji scotch
viskija.
Još sam kao dječak na otočju Orkney običavao
slušati odrasle kako govore o proizvodnji viskija. U meni se
vrlo brzo razvila strast prema proizvodnji viskija te sam počeo raditi
u jednoj od dviju destilerija na otoku. Osim strasti prema viskiju,
imao sam vrlo predan odnos prema poslu te, naravno dobar nos,
koji mi omogućava da prepoznam mnoge raznolike značajke viskija. A to
je važno za uspjeh "master blendera". Moj je posao vrlo izazovan i
uživam učeći iz tih izazova kazuje Scott te dodaje:
Kad pristupam nekom uzorku čistog viskija, svjestan sam da sam upravo
ja taj koji odlučuje o njegovoj "sudbini". Viskija se ne treba
plašiti, nego jednostavno osluhivati unutarnji glas koji,
nakon kušanja, kaže "da" ili ne".
"Višeslojne"
arome
Glavni "master blender" za poznatog škotskog proizvođača
viskija Chivas Brothers odabire samo one viskije od slada i žitarica
koje je ocijenio kao "iznimno raskošne".
Cilj mi je komponirati istinski posebnu i bogatu, ali ujedno i blagu
mješavinu, miris koje otvara sva osjetila, a pri pijenju
nježno klizi niz grlo objasnio je, a zatim i detaljno opisao
proces nastajanja luksuznog viskija izvanredne "višeslojno"
bogate arome, i to poput pravog umjetnika.
Luksuzni Chivas Regal 18, nakon miješanja i stapanja čistih
"maltova", ima prednost dodatnog starenja u bačvama. Naime, viskije na
osnovi slada koje sam osobno odabrao pomno sam pomiješao i
nakratko ih vratio u hrastove bačve kako bi se sljubili. Nakon toga,
učinio sam isto i s viskijima na osnovi žitarica. Potom sam sve viskije
spojio u finalnu mješavinu "Gold Signature". I nju sam
vratio u bačve kako bi se pojačao njen bogat i iznimno luksuzan
karakter.
NEOBIČNA ZANIMANJA Škot Collin Scott jedini je na svijetu “master blender” Chivas Regala, najprodavanijeg luksuznog viskija