POGLAVARSTVO

Alarmantno stanje županijskih cesta

20.03.2002.
u 00:00

* Unatoč većem prihodu, za ceste novca neće biti dovoljno * Prostorni planovi za parkove prirode, zapadni dio Medvednice i Žumberak - Samoborsko gorje te vodocrpilišta Črnkovec i Zračne luke Zagreb

Stanje županijskih i lokalnih cesta u Zagrebačkoj županiji gotovo je alarmatno, čulo se na jučerašnjoj sjednici županijskog Poglavarstva. Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec rekao je da se plan građenja i održavanja 1517 kilometara cesta ove godine u županiji osniva na programu Vlade kojim se ne omogućuje poboljšanje, već se loše stanje još više pogoršava.

Ove godine planirani su prihodi od 60,623.500 kuna, što je za 15-ak milijuna više nego lani. No, to povećanje, rekao je Majzec, neće bitnije utjecati, jer se dosad održalo tek 30 posto potreba redovnog i 10 posto izvanrednog održavanja. Sada Vladin program predviđa do 2004. godine 68 posto redovnog održavanja, a izvanrednog osam posto, pa će se za županijske ceste dati redovnih 20,5 milijuna i lokalne 15,5 milijuna kuna. Izvanredno se osiguralo 5,5 milijuna za županijske ceste i tri milijuna kuna za lokalne.

- Za standardno održavanje bilo bi zapravo potrebno 60 milijuna kuna, a izvanredno 100 milijuna. Za dovođenje cesta u dobro stanje trebalo bi uz novac za održavanje osigurati 400 milijuna kuna u iduće dvije godine. Nedovoljnim ulaganjem smanjuje se vrijednost županijske cestovne mreže što je godišnje procijenjena na 1,3 milijardi dolara. Uz godišnju naknadu za upotrebu javnih cesta za gradnju i održavanje cesta izdvaja se od 0,60 lipa iz litre naftnih derivata Hrvatskim cestama - od toga tek 0,10 lipa ide u županiju. To je nedostatno, a sada ćemo iz Hrvatskih cesta dobiti oko 8 milijuna kuna, što je upola manje nego što bi trebalo - rekao je Majzec.

Član Poglavarstva Vladimir Lasić je istaknuo kako bi država trebala ulagati i u ceste pored autocesta, jer su one pokretač razvoja poput stare Karlovačke ceste kojom dnevno u dvije trake prođe 18.000 vozila, a autocestom Zagreb - Karlovac u četiri traka 22.000.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru u županiji do 2004. godine. Planira se izraditi prostorni plan za parkove prirode zapadni dio Medvednice i Žumberak - Samoborsko gorje te vodocrpilišta Črnkovec i Zračne luke Zagreb. Generalni urbanistički plan radit će se za Samobor, Veliku Goricu i Zaprešić, a urbanistički planovi uređenja za ostale gradove, središnja naselja općina, prostore eksploatacije mineralnih sirovina, te sportske površine. Planiraju se i dvije studije o zaštiti okoliša: Sustav gospodarenja otpadom te Prirodni resursi i njihovo korištenje.

Haesesovac Adolf Paar ukazao je na problem groblja u Svetoj Nedelji, na kojem više nema ukopnih mjesta i nesaniranje eksploatacijskih polja na samoborskom području gdje je zadnji korisnik Viadukt. Donijet je i prijedlog o podstavljanju euro-info polica u osam županijskih gradova, na kojima bi se informiralo o EU i utjecaju europskih integracija na županije.

V. Starčević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije