Poskupljenja

Bandić odobrio ZET-u više cijene, karta u tramvaju 15 kuna

milan bandić  (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
28.02.2012.
u 10:56

Morao sam napraviti kompromis tako da će teret poskupljenja Holding podijeliti s građanima, kazao je gradonačelnik napominjući da je svjestan odgovornosti

Poskupljuje ZET, a i cijena vode u Zagrebu porast će najmanje za 68 lipa po kubiku, odnosno pet posto. Tako su odlučili članovi skupštine Zagrebačkog holdinga i zastupnici u Gradskoj skupštini. Naime, za vrijeme sjednice Gradske skupštine u Ćirilometodskoj je ulici održan izvanredni sastanak skupštine Holdinga koja je trebala odobriti poskupljenja vode s 11,22 na 13,49 kuna po prostornom metru, i povećanje cijena karata javnog gradskog prijevoza i za više od 80 posto.

Dok su Davor Bernardić (SDP), predsjednik Gradske skupštine koji ujedno predsjeda i skupštini Holdinga, i ostali članovi podržali povećanje cijena ZET-a, od vodne su naknade pokušali oprati ruke.

- Što se tiče poskupljenja vode, pošto je jedna od bitnih stavki prihoda u ingerenciji Zagrebačkih otpadnih voda, skupština Holdinga o tome nije nadležna odlučivati. Ono što mogu reći jest da će se utvrditi naknadu za razvoj i Gradska će Skupština među ostalom i o tome odlučiti, i poskupljenje će biti negdje oko pet posto, a sve ostalo je u ingerenciji gradonačelnika - kazao je Bernardić.

Međutim, sjednica skupštine Holdinga nije prošla mirno i prijedlozi poskupljenja razbjesnili su Daniru Bilić (HDZ).

- Iz materijala koje smo dobili  ne vidim nikakvu garanciju da će doista do povećanja prihoda od 100 milijuna kuna doći ukoliko se poveća cijena javnog prijevoza. ZET zaslužuje dubinsku analizu stanja kako bi se utvrdile mjere za njegovo funkcioniranje. Ovo mi se čini kao donošenje ad-hoc odluka koje bi trebale spašavati situaciju, ali oni koji predlažu ni sami nisu sigurni koji bi bili učinci - kaže Bilić koja je revoltirano napustila skupštinu Holdinga.

Tvrdi kako se prošle godine pokušalo namaknuti novac za pokrivanje rupa u Holdingu kroz restrukturiranje poslovanja i prodaju stanova u naselju Sopnici-Jelkovec, a da se ni jedno ni drugo nije dogodilo i kako je gubitak Holdinga prenesen u buduće razdoblje, odnosno ovu godinu. Tvrdi kako će se isto dogoditi i sa ZET-om i planiranim poskupljenima.

A osnovu za poskupljenja vode od 68 lipa kroz naknadu za razvoj, što je odobrila i Gradska skupština, vidi u promašenim financijskim potezima megatvrtke.

- Prije kratkog vremena imali smo reprogramiranje kredita koji je bio namijenjen za sanaciju vodoopskrbe, a kako se taj kredit nije uspio realizirati na vrijeme, za što nitko nije postavio pitanje odgovornosti, povećane su kamatne stope, i netko to treba platiti. To je oko 14 do 15 milijuna kuna na godišnjoj razini. To je razlog zašto se traži nove prihode. A tu je i pročistač sa varijabilnom stavkom zbog čega tijekom godine nikada točno ne znamo koliko će se trebati platiti iz Holdinga, što na godinu iznosi između 20 do 30 milijuna kuna - vodstvo Holdinga je prozvala Bilić.

Predsjednik uprave Holdinga, Ivo Čović priznaje da nema garancije za najavljenu zaradu od 100 do 150 milijuna kuna od povećanja cijena karata ZET-a, međutim, ipak očekuje da će gradonačelnik podržati povećanje cijena, jednako kao i one za vodu. Ipak, ističe kako Holding nije isposlovao lošije klreditne uvijete i da to nije razlog za vodni harač.

Samo sat vremena nakon završetka zajedanja skupštine Holdinga konferenciju za tisak je sazvao i zagrebački gradonačelnik Bandić koji je sukladno očekivanjima odobrio skuplji javni prijevoz, no u zadnji tren uspio je iznuditi minimalne korekcije cijena.

- Dobili smo odluku Holdinga o prijedlogu cijena javnog prijevoza i svjestan sam odgovornosti. Morao sam napraviti kompromis tako da će teret poskupljenja Holding podijeliti s građanima. Pokušao sam zaštititi najugroženije socijalne skupine (učenici, studenti, umirovljenici)  tako da će na kraju poskupljenje tih kategorija iznositi 40 posto umjesto predloženih 80, odnosno 120 umjesto 180 kuna (stara je cijena bila 83 kune) za mjesečnu kartu dok će godišnja karta stajati 100 kuna mjesečno na 12 mjeseci - kazao je Bandić. Godišnja karta stajat će 1200 kuna.

Pojedinačna karta kupljena izvan vozila od 1. ožujka stoji 12 kuna (dosad 8 kuna), a ona kupljena u vozilu 15, umjesto 10 kuna. Mjesečni radnički pokaz skače sa 290 na 360 kuna, a godišnji ostaje 3480 kuna.

O cijeni vode nije se izjasnio te je najavio kako će danas objaviti svoj stav oko poskupljenja vode koja bi prema prijedlogu Holdinga trebala iznositi 13,49 kuna po kubiku na što će se dodati i fiksna naknada od 18,41 kuna po računu.

Ključne riječi

Komentara 162

ST
stevan
19:50 28.02.2012.

jedini izlaz vidim da Njemačkoj objavimo rat i da se odmah predamo. Nek se oni za.... sa nama!

DE
detour
11:12 28.02.2012.

poskupljenja su posljedica rasipnickog i katastrofalnog upravljanja holdingom i zagrebom. uloga holdinga nije ostvarivanje profita, vec servis gradjana.

IC
icko
22:48 28.02.2012.

veltins Odo iz zg bar 200 km ako uspijem djecu naogovorit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije