poslušao mirnu šitum

Bandić popustio, ništa od prodaje Gradskih ljekarni

Mirna Šitum ljekarne
Pixsell
12.03.2014.
u 12:07

Unatoč protivljenju šefa Holdinga gradonačelnik se priklonio svojoj pročelnici i odustao od prodaje polovice udjela tvrtke. No, Holding bi, doznajemo, osnivačka prava nad Ljekarnama mogao vratiti Gradu Zagrebu

Od privatizacije Gradskih ljekarni neće biti ništa! Pod pritiskom pročelnice za zdravstvo Mirne Šitum gradonačelnik Milan Bandić, potvrđeno nam je iz više izvora, odustao je od prodaje polovice udjela usprkos protivljenju šefa uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

Ipak, u Holdingu smatraju da, s obzirom na interes, odluka o obustavi prodaje nije konačna. S druge strane, neslužbeno doznajemo, očekivati je da će se priča s Ljekarnama nastaviti: Holding bi osnivačka prava koja ima nad njima trebao vratiti Gradu. Grad je, naime, svoja osnivačka prava 2006. godine dao Holdingu.

No, epilog te priče o vraćanju Ljekarni u okrilje Grada zasad je nejasan jer je Holding opterećen dugovima, a poslovanje i dobit Ljekarni  ide u prilog bilanci Holdinga. Istovremeno, još nije gotova trakavica s inspekcijom Ministarstva zdravlja koja je u Ljekarne ušla zbog izmjena Statuta kojima je iz Upravnog vijeća  “izbačen” jedan od dva predstavnika radnika, a na to je mjesto ušao predstavnik Holdinga.

Ministarstvo zdravlja procjenu zakonitosti prebacilo je na Ministarstvo uprave čije se mišljenje čeka. Na Bandićevu odluku utjecao je i stav njegovih koalicijskih partnera HSLS-a, HSS-a i Vladimira Ferdeljija koji su mu potrebni za većinu u Skupštini.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor od početka je tvrdio da će se prikloniti stavu struke, odnosno Ureda. Od prodaje Ljekarni odustalo se nakon što je u prosincu prošle godine proveden javni poziv za privatizaciju 50 posto udjela. Javilo se četvero zainteresiranih – Oktal Pharma, Prima Pharme, Belupo, Jadran - Galenski laboratorij i Phoenix – i u upravi Holdinga očekivali su od prodaje udjela dobiti 136 milijuna kuna.

Mirna Šitum, koja ujedno vodi NO Holdinga, preko mišljenja svog Ureda dala je do znanja svoj stav da su Ljekarne prevrijedne te da se s njihovom prodajom ne treba žuriti u ovoj godini s obzirom na to da se njihova vrijednost i poslovanje može unaprijediti te udio prodati po znatno većoj cijeni.

Ljubičić je pak tvrdio da je Ljekarnama potreban ulagač koji će ih učiniti konkurentnima, da status quo pogoduje privatnicima te da im odgađanje srozava cijenu. Ljekarne imaju 36 poslovnica i 310 zaposlenih. Dobit im je 4,7 milijuna kuna, no 26 ljekarni posluje s gubitkom.
 

Komentara 2

2X
2Xgeneral
11:41 13.03.2014.

Boji se matan Miki Banbinjo da ne dobije remetinački cvit (an )!!!

OB
Objektivno...
20:19 12.03.2014.

Gospodine Kosor, Zašto u Zagrebu ne kopirate model osječkih Ljekarni koji vodi vaš član HSLS Ustvari, jel možete staviti ruku u vatru da je još uvijek vaš član?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije