Strava u Dubravi

Belgijski ovčari napali učenike na odmoru u školskom dvorištu

belgijski ovčar
Foto: Tino Jurić/Pixsell
14.04.2016.
u 08:00

Vlasnika pasa nije bilo u blizini... Učenici OŠ Marije Jurić Zagorke već dulje vrijeme imaju problema s neodgovornim pojedincima koji životinje puštaju bez nadzora

Dva belgijska ovčara napala su trojicu učenika u krugu OŠ Marije Jurić Zagorke u Dubravi u utorak oko 12.30 sati, za vrijeme školskog odmora.

Učenici prvog, drugog i sedmog razreda izišli su iz škole i na dvorištu ugledali dva psa čijih vlasnika nije bilo u blizini. Učiteljice kažu da su se dječaci igrali s ovčarima kada su ih iznenada i bez povoda napali. 

Ravnatelj, domar i učiteljica uspjeli su nekako otjerati pse, nakon čega su pozvali Hitnu pomoć i roditelje učenika. Po jednog od njih došli su roditelji, dok su druga dvojica odvedena u bolnicu. Lakše su ozlijeđeni te su isti dan pušteni. 

Sad kad je lijepo vrijeme, vlasnici dolaze sa psima na područje škole i puštaju ih bez nadzora. Nemoguće je razgovarati s njima, ne žele nas saslušati, nego na naše zamolbe uzvraćaju vrijeđanjem i psovkama

Željko Kelava

ravnatelj OŠ Marije Jurić Zagorke

– Ozljede će, srećom, zacijeliti. Čini mi se da su veći problem potencijalne psihološke traume – kaže ravnatelj škole Željko Kelava

Neugodna je i činjenica da jedan od pasa nije cijepljen. Vlasnici  belgijskih ovčara koji žive u susjedstvu nedugo nakon incidenta pronađeni su i odvedeni na ispitivanje u policiju. Jedan od njih jučer je došao u školu kako bi zatražio broj roditelja da se ispriča. Djeca su zbog cijeloga slučaja u strahu, a prestrašeni su i učitelji, koji se sada boje pustiti djecu van za vrijeme odmora.  

Psi bez povodca i neodgovorni vlasnici već dulje zadaju probleme djelatnicima škole, no ovo je prvi slučaj da je napadnuto dijete.

– Sad kad je lijepo vrijeme, vlasnici dolaze sa psima na područje škole i puštaju ih bez nadzora. Nemoguće je razgovarati s njima, ne žele nas saslušati, nego na naše zamolbe uzvraćaju vrijeđanjem i psovkama – ističe ravnatelj Kelava.

Rješenje je, čini se, teško pronaći, škola ima nekoliko opcija koje do sada nisu dale rezultata. Za slučajeve kada je pas bez nadzora, a vlasnik je poznat, nadležno je komunalno redarstvo. Jednom se tjedno šalje redar da obiđe školu, ali često u vrijeme kada psi i njihovi vlasnici već napuste dvorište, pa prolaze bez sankcija. Kada se pak pojave psi bez vlasnika, škola zove Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec. No, kako nekada treba i  45 minuta da netko stigne, a psi u većini slučajeva već odu. 

Doznajemo i da se u utorak nešto prije napada u dvorištu škole dogodio još jedan incident. Učenik šestog razreda nije došao na nastavu jer su ga nekoliko ulica od škole također napala dva psa, možda isti belgijski ovčari.  

Komentara 22

IV
ivanvladoci
08:36 14.04.2016.

Ova priča se može primjeniti na sve dijelove grada. Radim u jednoj školi na Trešnjevci i imamo isti problem, a slično je i u parkovima oko škole. Vlasnici pasa su jako nekulturni i nemogući za bilo kakav dijalog, posebno vlasnici velikih i opasnih pasa. Nazalost u zadnjih nekoliko godina po gradu se vidi više pasa nego djece a tome doprinosi i sloboda koju grad odobrava psima tako da su u potpunosti ravnopravni sa građanima, tako da sam neki dan vidio pasa i u ljekarni. Živim u kući na priferiji grada i imam psa ali mi nikad nebi palo na pamet da psa uvedem u ljekarnu, dućan , tramvaj, taxi, lift ili da radi svog ljubimca dovedem bilo koga u neugodnu ili opasnu situaciju.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:19 14.04.2016.

Hm, neki tužni ljudi koji su izgubili komunikaciju s ljudima, nabave si kućnog ljubimca koji ih jedini razumije, a onda se prema njemu ponašaju kao i prije prema ljudima, samo što ih pas zbog konzerve Pedigrea ne smije ostaviti, pa svi trpe.

ZA
zambezi
09:01 14.04.2016.

Isti scenarij u cijelom svijetu. Dovoljno se vikendom zaputit pješice na Sljeme npr. Bikčevićevom stazom. Stotine pasa ,a mozda dva tri budu na lajni. Hodaš,odjednom pas oko tvojih nogu. A vlasnik još na početku staze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije